MediaCat

Ödüllü reklamların 6 ortak özelliği

WARC’un araştırması ödüllü kampanyaların anatomisini çıkartıyor.

Ödüllü reklamların 6 ortak özelliği

Kısa süre önce yayınlanan 2017 WARC 100 Raporu, data odaklı yaratıcılıktan “craft”ın inceliklerine kadar pek çok ders barındırıyor ve etkili sonuçlara sahip kampanyaları bir araya getiriyor. Bu 100 reklam kampanyasının en önemli ortak özelliklerinden biri de, harika stratejik düşünce modelleriyle çevrili olması ve bu sayede gerçek dünyada etkili performanslar sergileyebilmesi. Peki, nörobilim öğretileri bu performansları daha güçlü kılmaya yardımcı olabilir mi?

İşte WARC, bahsi geçen 100 kampanyayı –özellikle de TV odaklı kampanyaları- nörobilimi penceresinden inceleyerek, ödüllü işlerin ortak özelliklerini çıkarmak için kolları sıvadı. Çalışmanın başlangıç noktasını ise 2016’da Thinkbox için yürüttükleri başka bir çalışma oluşturuyor. (Veri tabanlarında bulunan 200’ün üzerindeki işi, markalamanın nitelikleri, müziğin kullanım biçimleri ve hikâye örgülerindeki karakter tipleri gibi farklı niteliklere göre yaptıkları kategoriler oluşturdu.) Nihai kategorizasyon ise temel nöro-metriklerle ilişkilendirildi.

Bu süreçte özellikle –satın alma ve karar verme süreçlerinde önem arz eden- sol beynin, markaya ilişkin anları kodlamada nasıl bir güce sahip olduğuna bakıldı. Altı özelliğe indirgenen ortak nitelikler, bu sürecin dışında, reklam etkisini artıran faktörler olarak da okunabilir.

Sonuçları Admap Magazine’de yayınlanan incelemenin detayları şöyle:

1. Satış değil sergileme

Beyinlerimiz bize satış yapılması fikrinden hoşlanmaz. Ortada aleni bir satış varsa duvarlar örmeye başlar. Thinkbox için yapılan araştırmaya göre; ürünlerini sergileyen reklamlar, onları tüketicinin gözünün içine soka soka satanlara oranla, markalamaya ilişkin anların hafızada kodlanmasında yüzde 17 daha yüksek performans ortaya koyuyor.

Örnek olarak Audi Service’in “Mechanics” işi verilebilir. Film hem aracı hem de Audi servisini başarıyla sergiliyor.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.