MediaCat

Pozitif futbol her şeydir

Futbol bir içerik ve kulüpler de artık eğlence medya şirketidir. Futbolun savaş arenası olarak yönetilmesi “eski” dünyadır. Negatiften beslenen içerikler reyting getirir ama değer yaratmaz. Uzun süredir saplandığımız bataklık tam da budur.

Ryan Reynolds neden Galler’den futbol kulübü satın aldı? LeBron James neden Liverpool kulübünün yeni sezon formasıyla görüntülendi? Neden Inter Milan’ın formasında Ninja Kaplumbağalar’ın amblemi var? Mick Jagger Barcelona maçında ne yapıyor? The Walt Disney Company neden UEFA ile beraber 5-8 yaş kız çocuklarına futbol öğretiyor? Dua Lipa neden İtalyan futbol kulübü Palermo formasıyla ve ayakkabılarıyla fotoğraf çekiminde? TikTok’ta neden sürekli önümüze eğlenceli futbol edit’leri düşüyor? Rapçi Aitch neden Manchester United’ın yeni sezon formasını Glastonbury Festivali’nde lanse etti? Ted Lasso neden ikinci sezonuyla Emmy’lerde ödül rekoru kırdı? Son beş yılda “Sunderland ‘Til I Die”, “All or Nothing”, “Welcome to Wrexham”, “Beckham”, “The Figo Affair” gibi kaliteli futbol belgeselleri neden arttı? Neden EA Sports FC 2024 (eski adıyla FIFA 2024) erkeklerle kadınları “Ultimate Team” modunda aynı takımda oynatıyor? İnsanlar neden artık Thierry Henry ile sokakta “en sevilen yorumcu” olarak fotoğraf çektiriyorlar?

Nedenlerin nedeni çok açık

Hayatımızın neredeyse her anı futbolun etkisinde. Elit takımlar artık havalı markalara, elit futbolcular da giydiğinden içtiğine takip edilen popüler kültür ikonlarına dönüştü bile. Bunda tabii ki sosyal medyanın payı büyük. Futbolun cazibesi, bu kulüplere ve ikonlarına diğer tüm sektörlerin hayalini süsleyen etkileşim skorlarını getiriyor. Bunun bilincinde olan elit ligler ve futbol kulüpleri sistematik gelir artışının “pozitif futbol iklimi”nde yattığını biliyor. Futbolu bir savaş arenası gibi yönetmektense onu daha geniş anlamda herkesi içine çeken, sürükleyici bir eğlence olarak yönetmeyi tercih ediyorlar.

Futbol bir içerik, kulüpler de medya şirketi

Deloitte raporlarına göre elit ligler ve kulüpler gelirlerini her sene ortalama yüzde 15 civarında artırıyorlar. Türkiye bu yarışın oldukça gerisinde. KPMG raporuna göre kulüplerimizin forma sponsorluğu değeri İngiltere Premier League’in 20’de 1’i, İspanya La Liga’nın ise 10’da 1’i kadar. Ülkece futbolla yatıp futbolla kalktığımızı düşünürsek potansiyelimizin fersah fersah gerisinde olduğumuzu söylemek pek de yanlış olmaz.

Türkiye’yi negatif ayrıştıran yegane şey “aydınlanma” eksikliğidir. Çünkü futbol bir içerik ve kulüpler de artık eğlence medya şirketidir. Futbolun savaş arenası olarak yönetilmesi “eski” dünyadır. Negatiften beslenen içerikler reyting getirir ama değer yaratmaz. Uzun süredir saplandığımız bataklık tam da budur.

Farz edelim aydınlandık…

Büyük Reset: Süper Lig kendini dijital bir yayın platformu, futbol kulüpleri ise kendilerini eğlence kanalları olarak görmeye başlar. Futbol bir içerik olarak yönetilir. Bunun için de doğru iletişim stratejistleri ve pazarlama yöneticileriyle yakın çalışılır. Bu platformdan ve kanaldan sunulan içerik “kaliteli eğlence” ve “herkesi içine çeken” cinsten olur.

Sponsor marka sayısı artar: Eğlenceli, keyifli ve sürükleyici içerik formatlarının parçası olmak ister markalar. Futbol, 365 günlük iletişim stratejilerinin bir parçası olur. “Purpose da purpose” diye kendini paralayanlar futbol üzerinden sürdürülebilirlik, sosyal dengesizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve engelli bireylerin hayatını kolaylaştırma konularında daha fazla değer yaratmaya başlarlar.

Futbolun eğlence tanımı genişler: İçecek sponsorluklarıyla stadyum etkinliklerinin önü açılırsa maç günü dışı gelirler roketler. Doğru işbirlikleriyle sokak giyiminde ve kadın modasında herkesin giymek isteyeceği tasarımlar üretilmeye başlanırsa işin rengi değişir. Dijital platformlarda yeni sezonu beklenen futbol serileri çıkmaya başlar.

Tüm bunları anlatırken “hayalperest olduğumu söyleyebilirsiniz”. Kesinlikle hak veririm fakat biliyorum ki “ben tek değilim”. Tüm bunları mümkün kılan ligin ve kulüplerin kendini nasıl konumlandırdığıdır. Er ya da geç “aydınlanmamız” dileğiyle…

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.