MediaCat

Marka mı deneyim merkezi mi?

Sahiplik arzumuzu deneyimlerle tatmin etme isteğimize farklı mekân fikirleri ile karşılık veren deneyimsel pazarlama örneklerinin sayısı artıyor. Markaların sahiplendiği ve şehrin yaratıcı enerjisini yükselten örneklerden bazılarını bir araya getirdik.

VML 2023 dataları gösteriyor ki insanların yüzde 91’i hayatlarında daha fazla duyguya yer açmak, yüzde 70’i ürünlerden ziyade deneyimlere para harcamak, yüzde 83’ü aktif olarak kendilerini mutlu edecek tecrübeler peşinde olmak istiyor. Yine VML Intelligence’ın 2023 tarihli “The Age of Re-enchantment” çalışması da küreselde her 3 kişiden 2’sinin markaların kendilerine daha yoğun duygular yaşatmasını istediğini belirtiyor. Bu isteğin ardında ise büyük oranda duygularını ayağa kaldıran, daha pozitif ve ilham uyandıran olanaklar sağlamaları yer alıyor. Bu ise markaların önüne, keşfedilmeye hazır bir duygu paleti bırakıyor.

Deneyimsel pazarlama elbette yeni bir alan değil ancak bu alan, yeni tüketici talepleri ve modern yaşamın, rutinlerin yön verdiği ölçüde değişiyor ve dönüşüyor. Takip eden satırlardaki deneyimsel pazarlama örnekleri ise karmaşıklaşan ve çeşitlenen duygu paletimize, farklı alanlarda farklı mekân fikirleri ile karşılık veriyor. Bu deneyimlerin hangi alanlarda nasıl farklılaştığını inceleyelim.

Sahne

Hope Alkazar

Kendisini “alışılmışa kafa tutarak anlamlı bir değişim yaratmak, kimliğini ve sahiplendiklerini dünyaya anlatmak, kolektif bir bilinçle birlikte dönüştürmek için harekete geçenlerin buluşma noktası” olarak anlatıyor Hope Alkazar. 2021 yılında Nike tarafından “hareketin sahnesi” olarak konumlandırılan Hope Alkazar, şehrin yaratıcı enerjisini bünyesinde toplayan mekânlardan biri. Ortak üretimi ve paylaşımı teşvik eden Açık Stüdyo Günleri’nin yanı sıra ücretsiz pek çok atölye eğitimine ve deneyime ev sahipliğe yapıyor. Etkileşim odaklı sanat deneyimleri ve sergiler de bu alanın bir parçası olabiliyor. Beyoğlu’nun eski Alkazar Sineması’nda bulunan bu yerleşke, marka topluluğu yaratma ve yeni yaratıcı toplulukları destekleme yönünde de açık bir marka manifestosu sayılabilir.

Mağaza

House of Superstep

Bir Eren Perakende markası olan House of SuperStep ilk kez 2020 Kasım’ında açmıştı kapılarını. “Kent ve
sokak kültürünün tüm paydaşlarına kapılarını açan bir merkez olarak” konumlanan marka, deneyim mağazacılığının etkili örneklerinden birini sundu. Bu deneyimin içini dolduran şeylerin başında sosyal alanlar, kişiselleştirme hizmeti ve sokak kültüründen ilham alan etkinlikler yer alıyor. Haftalık DJ Lineup’ları bulunan House of SuperStep mağazalarında canlı DJ setleri kuruluyor. Başka bir örnek geçtiğimiz nisan ayında Edding işbirliğinde mağaza içinde kurulan ücretsiz kişiselleştirme alanıydı. Bu alanda, satın aldığınız bir Converse’e Sandro Botticelli’nin The Birth of Venus’ünü işletmek dahi mümkündü. Son örnek ise daha uçuk kaçık. Kasım ayında House of SuperStep İstiklal Caddesi mağazasının -2’nci katında açılan kaykay deneyim alanında kaykay dersleri almak, modifiye kaykay oluşturmak için uygulama alanına erişmek ve film gösterimlerine katılmak dahi mümkündü.

Eğlence Parkı

Digizoo

“Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı” sloganıyla geçtiğimiz ay kapılarını açan DigiZoo, Katılım Emeklilik ev sahipliğinde hayata geçirilen bir deneyim merkezi. Akasya’da faaliyete başlayan Katılım Emeklilik DigiZoo, nesli tükenen dinozorlar, mitolojik unicorn’lar gibi 25’ten fazla canlı türünü hologramla bir araya getiriyor. Marka bu şekilde holografik eğlence parkı konseptinde, başta çocuklara olmak üzere her yaştan katılımcıya eğlence ve öğrenme odaklı bir deneyim alanı sunuyor. Mekânı bu bakış açısıyla yeni nesil bir “edutainment” ürünü olarak değerlendirmek de mümkün. Zaman yolculuğu temasına sahip bir hikâyeyle yol alan mekân; dinozor, günümüz doğa canlıları ve denizaltı gibi farklı alanlardan oluşuyor. DigiZoo’da çocuklara yönelik beceri gelişim atölyeleri de mevcut.

Çalışma/Yaşam Alanı

İş Mekan

Marka ve kullanıcı arasındaki temas noktalarını türlü alanlarda deneyim odaklı olarak zenginleştiren İş Mekan; İş Bankası Nişantaşı Şubesi’ne, İş Bankası Kültür Yayınları’na ait bir alana, İş Bankası’nın online alışveriş platformu Pazarama’nın ilk fiziksel satış noktasına da ev sahipliği yapıyor. Kiralanabilir toplantı odalarına da sahip olan ve geçtiğimiz yıl kapılarını açan İş Mekan, bankacılık ve gündelik yaşam arasındaki bağları esnetip iç içe geçiriyor. Mekânda Bizim İçin Bilim, İyi Yaşam Sohbetleri, Mekan’da Bir Güneş, Filozoflarla Mesai, İyilik İçin Gençlik Sohbetleri gibi kültür, sanat, bilim ve gündelik yaşam odaklı sohbet ve buluşma serileri gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda yazarlarla imza günleri ve söyleşiler ve tematik atölyeler de mekânın etkinlik programının bir parçası. Dijital bankacılık için de ayrı bir hizmet alanına sahip olan mekânın bu anlamda dijital ve fiziksel marka deneyimi arasındaki bariyerleri yıktığını söylemek mümkün.

Otel

Vakko Hotel & Residence

Lüks markaların otel/rezidans projeleri yeni bir ekol olmasa da, bir lifestyle markası da olarak varlık gösterebilmeleri için yükselen bir değer. Savoy, Bentley Residence, Aston Martin Residences, Bulgari Hotels & Resorts… Bu örneklerin sayıları giderek artarken Vakko da 2023 yılında Nişantaşı’nda açtığı Vakko Hotel & Residence ile marka değerlerini, lüks bir konaklama deneyimi ile sunmaya ve yaşatmaya başladı. Bu lüks deneyimin elbette bazı ayrıcalıkları var. Örneğin burada konakladığınızda kişiye özel bir deneyim için ücretsiz bir butler hizmetine de erişiyorsunuz. Vakko uzman terzileriyle kişiye özel dikim yaptırabilirken, Vakko alışveriş danışmanları ve stilistleri eşliğinde odada kişiye özel alışveriş yapmak da mümkün. Son olarak Vakko’nun İstanbul’da mayıs ayında açmayı planladığı ikinci bir oteli daha olacağını ekleyelim. Çengelköy’de bir 19’uncu yüzyıl binasını dönüştürerek İstanbul’a geri kazandıran Vakko Sumahan on the Water, lüks marka deneyimini otelcilik sektöründeki birikimine aktaracak.

Post-Endüstriyel Buluşma Noktası

Yapı Kredi bomontiada

Birlikte düşünmeyi, üretmeyi ve paylaşmayı teşvik eden bir platform olan bomontiada, 2015 yılında Doğuş Grubu tarafından İstanbul’un en eski semtlerinden Bomonti’nin kültür mirası içinde şehrin kültür sanat dünyasına kazandırıldı. 2019’dan bu yana Yapı Kredi’nin isim sponsoru olduğu mekân, bugün İstanbul’un eğlence, sanat ve yeme-içme hayatını şekillendirmeye devam ediyor. Çatısı altında düzenlenen sahne sanatları, görsel sanatlar, sinema ve müzik etkinliklerinin yanı sıra söyleşiler, atölyeler ve çocuk aktiviteleri ile farklı disiplinler arasında köprüler kuran Yapı Kredi bomontiada’nın en önemli özelliklerinden biri de zamanın ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi ve kreatif mekânlar/fikirler doğurması.

Birbirinden bağımsız ama birbirini tamamlayan parçalarla bir bütün oluşturan mekân, günümüzde Ara Güler Müzesi, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi, GALERİ, b-sahne, Craft Tiyatro ve Oyunculuk Atölyesi ile ATÖLYE gibi kurumlara da ev sahipliği yapıyor.

Restoran

Olden 1545

Gen Group’un 550 yıllık tarihe sahip bir mekânı bir restorana dönüştürdüğü Olden 1545, yeme-içme alanındaki özel deneyimsel pazarlama örneklerinden biri. Kapılarını aralık ayında açan Olden 1545’in bulunduğu bina Mimar Sinan’ın İstanbul’daki ilk hamam eseri olan Kapıağası Yakup Ağa Hamamı. Markanın sunduğu gastronomi deneyimi tarihe bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Bu deneyimin belki de en baskın hissi mistik bir evrenin parçası olmakta saklı. Zira bu 16’ncı yüzyıl mekânına girince, Sinan’ın ördüğü duvarlar ve mimarı aklın çevrelediği bir deneyime de adım atıyorsunuz. Füzyon mutfağından örnekler sunan restorana, orijinal tünel formu içindeki dokuya sadık kalan bir bar da eşlik ediyor. Yaratılan mimari deneyimle, kentin tarihsel hafızasına temas etme imkânı tanıdığını söylemek mümkün.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.