MediaCat

Trendyol, yerli yapay zekâ dil modeli Trendyol LLM’i tanıttı

Trendyol, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zekâ dil modeli Trendyol LLM’in detaylarını 2024 World Governments Summit’te paylaştı.

2024 World Governments Summit’e (Dünya Hükümetler Zirvesi) Türkiye’den katılan tek şirket olan Trendyol, Türk mühendislerinin geliştirdiği yapay zekâ dil modeli Trendyol LLM’i tanıttı.

Türkiye, Katar ve Hindistan’ın onur konuğu olduğu 2024 World Governments Summit, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emirliğinde 12-14 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. Zirveye 25’ten fazla devlet ve hükümet liderinin yanı sıra çok sayıda bakan, devlet yetkilisi ve alanında uzman isim katıldı. “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” temasıyla 11’incisi düzenlenen zirve kapsamında gerçekleşen “Sorumlu Yapay Zekanın Geleceğine Doğru” başlıklı panelde konuşan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, Trendyol’un Türk mühendislerince yerli bir çözüm olarak geliştirilen dil modeli Trendyol LLM ile ilgili detayları paylaştı. Panele katılan isimler arasında Birleşik Arap Emirlikleri Yapay Zekâdan Sorumlu Bakanı Omar Bin Sultan Al Olama, NVIDIA Kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, Amazon CTO’su Dr. Werner Vogels ve META başkan yardımcısı Dr. Yann LeCun da vardı.

E-ihracatın önünü açacak bir inovasyon

Türkçe ve İngilizce konuşabilen çok yönlü dil modeli, şirketlere özellikle e-ihracat noktasında katkı sağlayacak. Trendyol mühendislerinin Meta’nın LLaMa2 modeli üzerine geliştirdiği Trendyol LLM, açık kaynak olarak Türkiye’deki teknoloji ekosisteminin kullanımına sunulacak. Şirketler, şimdilik genel amaçlı kullanıma göre geliştirilen Trendyol LLM’i kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirebilecek.

Türkiye’ye özgü modelin oluşturulması için öncelikle geniş bir literatür taraması yapıldı. Elde edilen bilgiler ışığında veri toplama ve filtreleme süreçleri gerçekleştirildi. Trendyol mühendisleri dil modelini yaklaşık dört ay boyunca eğitti. İlk üç boyunca mühendisler, açık kaynaklardan yararlandı ve Trendyol verilerini kullandı. Son bir ayda 10 milyar token’lık bir veri kümesini kullanan mühendisler, mevcut modeli Türkçe’yi daha iyi öğrenmesi ve anlamsal ilişkileri yakalayabilmesi için eğitti. 180 bin soru-cevap ikilisinin yer aldığı veri kümesi üzerinden komutlara ve isteklere cevap verebilecek bir model oluşturuldu.

Kullanıcılarına pek çok alanda fayda sağlayacak olan Trendyol LLM’deki kullanıcı deneyimlerinin, chatbot’ların iyileştirilmesinden arama altyapıları için bilgi çıkarımına pek çok alandaki gelişmelerin önünü açması bekleniyor. E-ihracat yoluyla Türkiye’deki yüzbinlerce üretici ve esnafın dünyaya açılmasına katkı sağlayan Trendyol, yeni dil modeli ile satıcıların dil bariyerini aşmasına yardım etmeyi ve Trendyol LLM’i onların dünya pazarlarındaki dijital asistanı haline getirmeyi hedefliyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.