MediaCat

Bizim kırılgan yaşamlarımız

Digital Age Tech Summit, Beyond temasıyla kapılarını Raffles İstanbul’da açtı. Bu yıl 16’ncısı gerçekleşen etkinlik günün ilk yarısında uzman isimlerle teknolojinin felsefesini ve tekniğini tartıştı.

Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Digital Age Tech Summit marka, start-up, girişimci ve teknoloji meraklılarını bugün Raffles İstanbul’da bir araya getirdi. “Beyond” temasıyla gerçekleşen etkinliğin moderasyonunu üstlenen Serdar Kuzuloğlu’nun açılış konuşmasıyla start alan DATS maratonu, öğleden önce Oculus VR Kurucu Ortağı Jack McCauley ve Bilgisayar Bilimci Cem Say gibi isimleri ağırladı.

Açılış konuşmasında zamanda birkaç sene geriye giderek pandeminin hayatlarımızı uğrattığı değişimden ve bize, yaşamlarımızın ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatan kolektif deneyimlerden söz eden Kuzuloğlu, insanlık tarihinin en hızlı yayılan uygulaması olduğunu vurguladığı ChatGPT’den hareketle zihinlerimizin bir uzantısı olarak hayat bulan yapay zekânın yalnızca teknik değil felsefe üzerinden de sorgulanmasının önemine değindi.

Tarihe yön veren icatlar

Digital Age Tech Summit izleyicilerine geleceğin icatlarının ve inovasyonlarının değiştirici gücünü kendi yaşamı süresince ortaya koyduğu araçlar vasıtasıyla anlatan Oculus VR Kurucu Ortağı Jack McCauley, kişisel hikâyesinin ağırlıkta olduğu bir sunumla sahnedeydi.

Oculus DK1 ve DK2 başlıklarının tasarım sürecine imza atan, Guitar Hero’nun baş mühendisliğini üstlenen; yazılım, ses efektleri, sanal gerçeklik ve video oyun donanımları alanlarında çok sayıda patente sahip olan McCauley, bilgisayar faresi tekerinin de mucidi unvanıyla, pek çoklarımız için birer “ayrıntı” gibi gözükecek teknolojik donanımların yalnızca gündelik hayat teknolojisinde değil, sinema gibi popüler kültür başlıklarında da taşıdığı önemi örneklerle açıkladı.

Geçtiğimiz 100 yılın en başat icadının ne olduğunu soran Jack McCauley, kendi sorusunu şöyle yanıtladı: Lityum-iyon bataryalar.

Yapay zekâ ne yapar ne yapmaz

Bilgisayar Bilimci Cem Say, Digital Age Tech Summit izleyicilerine yapay zekânın yapabildiklerini ve yapamadıklarını anlattı. 1989’da ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan bir tatbikat sırasında lojistik planlamada eksiklikler olduğunun saptanmasıyla bu alanda yapay zekâ çalışmalarına başlandığını ifade eden Say, yapay zekânın 1997 yılında ilk defa dünyaca ünlü satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yendiğini de kaydetti. Say, yapay zekânın yapabildiklerini şöyle sıraladı: lojistik planlama (1991), satranç oynama (1997), GO oynama (2016), hangi aminoasitin hangi proteinle bağlandığında nasıl bir şekil alacağını gösteren protein katlanması (2020), algoritma hesaplaması (2022).

Buna karşın Say, sunumunda, yapay zekânın bulaşık makinesini doldurma, tek başına her koşulda otomobil sürebilme ve küçük hesaplar gerektiren işlemler gibi, bir insanın kolaylıkla yapabileceği pek çok eylemiyse henüz tam anlamıyla gerçekleştiremediğini söyledi.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.