MediaCat

Bakü’nün inovasyon gündemi

Azerbaycan ve bölge inovasyon ekosistemi, 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirilen InMerge Innovation Summit’te bir araya geldi.

Bakü’nün inovasyon gündemi

Azerbaycan ve bölge inovasyon ekosistemini bu yıl üçüncü kez bir araya getiren InMerge Inovation Summit, 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Bakü Kongre Merkezi’nde Unleash Forward CEO’su Salima Valji ile yazar ve konuşmacı Bill Williams’ın sunumuyla gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmalarını sırasıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Shahmar Mansurov, Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanı Rashad Nabiyev, Ekonomi Bakan Birinci Yardımcısı Elnur Aliyev, Trendyol CEO’su Erdem İnan ve PASHA Holding CEO’su Jalal Gasimov gerçekleştirdi.

Azerbaycan’ın insan, kaynak ve teknolojiyi bir araya getirerek yaratacağı ekosistem ile sürdürülebilir bir ekonomiye ulaşmayı hedeflediğini belirten Mansurov’un ardından Nabiyev, ülkenin bugün içerisinde bulunduğu durumu ve hedeflerin nasıl belirlendiğini aktardı. Ülkelerin; bilişim ve iletişim teknolojilerini ithal edenler, bu kapasiteyi belli ölçüde geliştirmiş olanlar, özellikle jeopolitik konumundan dolayı bir ticari hub konumuna erişenler ve işgücü ile üretim merkezi haline gelenler olarak sınıflandırılabileceklerini aktaran Nabiyev, Azerbaycan’ın bir inovasyon hub’ı olmayı tercih ettiğini belirtti. Aliyev ise “İnovasyon bir buzzword değildir; bir ülkenin yaşam kaynağıdır” diyerek, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konu hakkındaki vizyonuna değindi.

Trendyol’un moda odaklı bir uygulamadan bir pazaryerine dönüştüğünü, şimdi ise global bir teknoloji şirketi olma yolunda ilerlediğini belirten İnan, PASHA Holding ile stratejik işbirlikleri sonucu, Trendyol’un son 6 ayda 1,3 milyon müşteri tarafından tercih edilen ve ülkede en çok indirilen uygulama olduğunu aktardı. Gasimov ise etkinlikte bu yıl 100’den fazla start-up’ın ve 15’ten fazla uluslararası yatırımcı olduğunun altını çizdi; gelişimden mutlu olduklarını ve bu ekosistemin gelişmesinde PASHA Holding’in öncü bir rol aldığını belirti.

Wozniak sahnedeydi

InMerge Innovation Summit sahnesinde Bill Williams’ın sorularını yanıtlayan Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, çocukluk yıllarından gelen mühendisliğe olan ilgisini, algoritmalar konusunda kendisini nasıl geliştirdiğini paylaştı. Steve Jobs ile Apple’ı kurmadan beş yıl önce tanıştıklarını belirten Wozniak, “Ben, diğer mühendislerin saygısını isterken, o bir şirketi yükseltecek bir ürün arıyordu” dedi. Apple II’nin dünyayı değiştireceğini henüz bilgisayar satışa sunulmadan bildikleri ve şirketin ilk yatırımcısı, ilk yönetim kurulu başkanı Mike Markkula’nın “evin büyüğü” olarak etkisinin yadsınamaz olduğunu da sözlerine ekledi.

Farklı dikeylerde oturumlar

FinTech Vertical ve Telecom Vertical adlı sahnelerde temalara uygun oturumlar ile devam eden etkinlikte, start-up’ların çalışmalarını tanıtabilecekleri alanlar ve pitching oturumları da düzenlendi. İsteyen katılımcılar ayrıca, workshop’lara da katılma imkânı buldular.

Dünya, 5G ile değişecek

Verizon’da Head of Analytics & Insights pozisyonunda yer alan Dr. Ansar Kassim, 5G ile birlikte yaşanacak değişimleri aktardı. Daha hızlı internet bağlantısı ile gelişmelerin önündeki engellerin ortadan kalkacağını, yapay zekâ ve elektrikli otomobiller gibi araçların 5G ile entegre edilmeleri halinde tüm ekosistemin daha fonksiyonel ve daha sorunsuz işleyebileceğini belirtti. Teknolojik gelişim için depolama, işleme ve iletişim problemlerinin çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kassim; depolama ve işleme konusunda önemli mesafe kat edildiğini, iletişim sorununun ise 5G ile çözüleceğini aktardı.

Döngüsel tedarik zinciri

Etkinliğin ikinci gününde katılımcılara seslenen JB Straubel, Tesla’nın kuruluşuna giden süreci, Tesla’dan ayrıldıktan sonra kurduğu ve CEO koltuğunda yer aldığı Redwood Materials’ın hedeflerini anlattı.

Gençliğinden beri bisikletleri ve golf arabalarını hatta bir de otomobili elektrikli hale getirdiğini fakat menzillerinin kısıtlı olmasından dolayı menzili uzatacak çözümler aradığını söyleyen Straubel, araçların menzilini artırmak için laptop bataryalarını birleştirme yoluna gittiğini aktardı. Elon Musk ile 2003 yılında tanıştıktan sora Musk’ın da laptop bataryaları fikrini sevdiğini ve böylece Tesla’nın kuruluşuna giden yolun açıldığını belirtti.

Tesla’nın ve elektrikli otomobillerin sayısı arttıkça açığa çıkan batarya ihtiyacına değinen Straubel, bataryaların üretiminde ortaya çıkan yüksek maliyetin en büyük sebebinin kullanılan nadir elementler olduğunu, bu elementlerin tamamıyla tekrar kullanılabilir olmalarına rağmen kullanılmadıklarını söyledi. Redwood Materials ile bu elementlerin ve bataryalarda kullanılan diğer hammaddelerin geridönüşümünü yapmak, maliyet ve karbon salımında azalma sağlamak istediklerinin altını çizdi.

Bir ekosistem yaratmak

Straubel daha sonra bir oturumda Trendyol CEO’su Erdem İnan, Shazam’ın Kurucusu Chris Barton, Farid Mammadov ve Uzum COO’su Roman Lavrentev ile bir araya geldi. Beş isim, Salima Valji’nin sorularını yanıtladı; deneyimleri üzerinden akıllı sistemler hatta daha önemlisi akıllı ekosistemler kurmak konusunda düşüncelerini aktardı. Lavrentev, Uzum’un genişlemeyi satınalmalarla gerçekleştirdiğini; Mammadov ise PASHA Holding’in işbirlikleri ile genişlemeyi tercih ettiğini belirtti. Barton, Shazam’ın Apple tarafından satın alınmasının ardından Apple ekosisteminde Shazam’lama deneyiminin pürüzsüzleştiğini söylerken; Straubel, farklı bir dünyaya eğilerek, yazılımdan tarım, taşımacılık ve ulaşım başta olmak üzere fiziksel dünyada otonom sistemlerin ön plana çıkacağı öngörüsünü aktardı.

Etkinlikte daha sonra bir araya geldiğimiz, etkinliğin ana sponsorlarından Trendyol’un CEO’su Erdem İnan, Trendyol’un Azerbaycan’da geldiği noktayı “Trendyol, Azerbaycan’da yaklaşık 4,5-5 aydır en çok indirilen uygulama. Bunun dışında da 1,3 milyon aktif müşteriye ulaştık” şeklinde özetlerken; PASHA Holding ile bir işbirliği içerisinde olduklarını, iyi bir sinerji yakaladıklarını belirtti. Etkinlik özelinde ise “Konuşmacı ve içerik kalitesi anlamında Avrupa’da bile bu ölçekte çok az etkinlik vardır. Sonuçlardan çok mutluyuz” dedi.

Shazam’ın hikâyesi

Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen IDDA Awards ve etkinlik boyunca projelerini sunma şansı bulan start-up’lar arasında gerçekleşen 15 bin dolar ödüllü INBattle Startup Awards’un ardından etkinliğin son oturumunda sahneye çıkan Shazam’ın kurucusu Chris Barton, uygulamanın hikâyesini anlattı.

Shazam’ın akıllı telefonlardan çok önce piyasaya çıktığını, uygulamanın çalan bir şarkının hangi şarkı olduğunu belirleyebilmesi için matematiksel bir model geliştirilmesi ve piyasaya çıkan şarkıların dijitale aktarılması gerektiğini belirtti.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.