MediaCat

Android cephesinde bölünmüşlüğün resmi: 18.796 farklı cihaz

OpenSignal’in sonra raporu Android’in en önemli problemine vurgu yapıyor.

Android cephesinde bölünmüşlüğün resmi: 18.796 farklı cihaz

Google‘ın geçtiğimiz aylarda 1 milyarı aşkın aylık aktif kullanıcı tabanına ulaştığını duyurduğu mobil işletim sistemi Android’in 2014’ün ilk yarısı itibarıyla tüm akıllı cihaz pazarının yüzde 85’ine hâkim olması tesadüf değil.

Bu büyük başarının arkasında yatan en önemli nedenlerden birisi Google’ın Android‘i açık kaynak kodlu olarak dağıtması ve üreticilerin bu açık platformu kullanırken hiçbir lisans ücreti ödememesi. Üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda platformda değişikliklere gidebilmeleri, Android’e başka hiçbir platformda olmayan düzeyde çeşitlilik kazandırıyor.

Son tüketiciyi özgürleştiren bu çeşitliliğin en büyük dezavantajı ise geliştirici tarafında yaşanıyor. OpenSignal‘in Android platformundaki bölünmüşlüğü sergilediği son raporuna göre şu pazarda 18.796 farklı Android cihaz yer alıyor. Bu da, Android platformu için uygulama yazan ya da aksesuar tasarlayanların uyumluluk için geliştirme aşamasında on binlerce cihazın farklılıklarını göz önünde bulundurması gerektiği anlamına geliyor. Google platforma getirdiği standartlar ve Google Play servisindeki iyileştirmelerle bu problemin üstesinden gelmeye çalışıyor.

Samsung yüzde 43’le lider

OpenSignal’in geçtiğimiz yayınladığı rapor 11.868 farklı cihazın varlığı ilan ediyordu. Bu yıl ulaşılan 18.796 sayısı ise bölünmüşlüğün bir yılda neredeyse yüzde 60 arttığını gösteriyor. OpenSignal’in verilerine göre Samsung yüzde 43’le Android pazarı üzerinde tartışmasız bir hakimiyet kurmuş görünüyor. En yakın rakibi Sony‘nin payının sadece yüzde 4 olması, Samsung’un hakimiyetini daha net ortaya koyan bir detay olarak öne çıkıyor. Bu markaları LG, Motorola ve Huawei isimler izliyor.

Android cephesinde bölünmüşlüğün resmi: 18.796 farklı cihaz

OpenSignal’in interaktif grafiklerle sunduğu raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: The Next Web, Fotoğraf: ecpica@flickr

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.