MediaCat

Zeytin hep geleceğe bakar

Akdeniz ve Anadolu medeniyetinin devamlılığı doğanın cömertliğiyle şekillenmiş kültürlerin, üretimdeki kadın emeğinin ve toprağın bereketinin özenle korunmasına bağlı. Bu muhafazayı hepimizin ortak bir sorumluluk anlayışıyla sahiplenmesi için sürdürülebilirlik çalışmalarımızda güncellememiz gereken bazı stratejiler var.

Zeytin hep geleceğe bakar

Mitolojiye göre Atina kurulurken, tanrılar arasında insanlık için en kıymetli hediyeyi sunma yarışı düzenlenir. Yarışın galibi, kentin koruyucu tanrısı olacaktır. Bilgelik tanrıçası Athena, mızrağını bir kayaya saplar. Kayadan barışın ve bereketin simgesi bir ağaç hayat bulur. Athena’nın rakiplerinden Poseidon bile bu ağacın üstünlüğünü kabul eder ve yarıştan çekilir. Kazanan ve kente ismini veren Athena olur. Homeros anlatılarında bu ağaca “sıvı altın” diyecektir. Yüzlerce yıl sonra tüm semavi dinlerin kutsal kitapları bu ağaca bir erdem atfedecektir. Adalet, akıl, sıhhat, zafer, iktidar, yeniden doğuş… Cennet bahçesinden çıkan üç tohumdan biridir. Nuh tufanının bitişi, bir güvercin tarafından taşınan bu ağaca ait bir dalla belgelenir. Ölmez Ağaç ya da Hayat Ağacı olarak, Hatay mozaiklerinde de kendine yer bulacaktır. Bugün yalnızca Türkiye’de doğrudan ya da dolaylı olarak 10 milyon insan geçimini bu ağaçtan sağlıyor. 86 milyonunsa evine giriyor; gıda, sağlık, hijyen ya da güzellik ürünü olarak.

Zeytinden bahsettiğimi anlamışsınızdır. Medeniyet tarihinin belki de en özel meyvesi zeytin. Hatta medeniyet onunla başlıyor. Yetişme koşulları rüzgâr, hava sıcaklığı ve topraktaki çeşitlilik gibi faktörlerin ideal bir formülde bir araya gelebilmesine bağlı. Delice zeytinin (acı, ehlileşmemiş zeytin) tuzla buluştuğunda kazandığı lezzetin şans eseri fark edilişini de sayarsak, denize yakınlık da formülün bir parçası. Zeytinin tüm dünyaya yayılan tarihsel yolculuğu binlerce yıl önce Akdeniz’de başlıyor. Bu mucizenin ev sahiplerinden biri olduğumuz için sorumluluğumuz büyük.

Bir Akdeniz sorumluluğu

Fransız Yazar Georges Duhamel’in sözlerini muhakkak duymuşsunuzdur. “Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter.” Zeytin ağacı, arkeolojik bulgulara göre, binlerce yıldır vazgeçmiyor ve Akdeniz kültürünü yaşatıyor.

Yalnızca Ayvalık’taki 2 milyon zeytin ağacının 1 milyonu 200 yaşının üzerinde. Bu ağaçlar yalnızca nüfusumuzu doyurmadı; toplumsal ve kişisel bellekteki yerleriyle, birçok hikâyenin, deneyimin ve ritüelin başrol oyuncusu da oldu. Akdeniz ve Anadolu medeniyetinin devamlılığı doğanın cömertliğiyle şekillenmiş kültürlerin, üretim sürecindeki kadın emeğinin ve toprağın bereketinin özenle korunmasına bağlı. İklim krizinin yarattığı tahribatlara karşı alınacak önlemler de bu özenli korumanın önemli bir parçası. Bu muhafazayı hepimizin ortak bir sorumluluk anlayışıyla sahiplenmesi için sürdürülebilirlik çalışmalarımızda güncellememiz gereken bazı stratejiler var.

Amaç arayışımızda yeni duraklar

Havas’ın 2009 yılından bu yana sürdürdüğü ve bir markanın tüketici nazarındaki kişisel, fonksiyonel ve kolektif faydalarını ölçümlediği Meaningful Brands araştırmasının 2023 edisyonu temmuz ayında yayımlandı. Bir önceki araştırma 2021 yılında “Age of Cynicism – Alaycılık Çağı” başlığıyla paylaşılmıştı. Covid-19 pandemisinin de etkisiyle olsa gerek tüketicilerin markalardan beklentisi yükselmiş, yoğunlaşan güvensizlik ortamıyla birlikte samimiyetsiz ve sahicilikten uzak buldukları marka amacı stratejilerine karşı tepkilerini ortaya koymaya başlamışlardı.

Sağlık krizi geride kalsa da iki yıl sonrasına gelindiğinde dünya daha iyi bir yer değil. Artan ekonomik adaletsizlikler, belirsizlik ve geleceksizlik ve iklim krizi gibi varoluşsal riskler derken tüketiciler için gündelik yaşam bile giderek zorlaşan bir hayatta kalma mücadelesine dönüştü, özellikle Türkiye’de. Bu da belki geçmiş yıllardan farklı olarak, anlam ve amaç arayışlarını ekoloji ve toplum gibi büyük anlatılar kadar, kişisel hayat odaklı bir yöne çevirdi. Bu yüzden bu yılın araştırması “Me-Economy / Ben-Ekonomisi” adını aldı. Bireylere güvende hissettiren markalar yüzde 65, yeni fikirler ve olasılıklara dair ilham veren markalar yüzde 62 daha iyi pazar sonuçları elde ediyor.

Belki de en hayati değişim şurada: Marka vaatlerindeki dürüstlük her zamankinden daha öncelikli. İletişimlerinde ve eylemlerinde şeffaf ve dürüst olan markalar yüzde 49 oranında daha iyi sonuçlarla karşılaşıyor. Ürünlerinin, değerlerinin ve davranışlarının pazarlama mesajlarıyla örtüşmediği markalara yönelik olumsuz algılarsa büyüyor. Marka amacının dramatik ve ağır tonlamalarda sunulması da artık olumsuz karşılanan bir pratik. Amaç; eğlenceli, keyifli ve tevazu içeren inovatif bir kurguyla birleştiğinde bugünün tüketicileri için daha anlamlı hale geliyor.

Dev yeşil anıtlar

Brand Week Istanbul 2023 için özel bir zeytin hasadı düzenlemeseydi, iyi uygulamaları takip eden biz bile marka amacı konusunda muazzam işler yapan Komili’nin yaptıklarını bu kadar yakından tanımayacaktık. Komili’nin bu topraklarda zeytin etrafında yeşermiş, gelenekler üretmiş, kolektif olduğu kadar bireysel anılarda da yer etmiş bir kültürü sürdürülebilir kılmak için hayata geçirdiği çalışmalar, yukarıda andığım tüm beklentilere yanıt veriyor. Özellikle de Anıt Ağaç Projesi.

Fiziksel boyutları, görsel ayrıcalıkları, yaş uzunlukları, sahip oldukları kültürel ve folklorik değerler, tanık oldukları tarihsel olaylar ve yer aldıkları (mistik önem barındıran) kutsal mekânlara göre belirlenen antik ağaçların izini süren projenin başında Arkeolog Çetin Şenkul var. Şenkul, projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Çalışmalarımızda günümüzü daha doğru kavrayabilmek ve geleceği tahmin edebilmek için geçmişi ayrıntılı olarak öğrenmeye ve kurgulamaya odaklanan bir yaklaşımı benimsiyoruz. Bu kapsamda son 12 bin yılda meydana gelen çevresel değişikliklerin insan toplumları üzerindeki etkilerini anlamak adına, Anadolu’da tüm insanlığın ortak mirası olan arkeolojik dolgular üzerinde yapılan araştırmalar ile işbirliği yapıyoruz. Anadolu’daki en önemli arkeolojik çalışmalar arasında yer alan Göbeklitepe, Karahantepe, Kültepe, Alalak, Sagalassos, Miletos, Tripolis ve Pergamon kazıları ile birlikte çalışıyor; Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti’ne ait arşiv belgelerini inceliyor ve kazı alanlarının yakın çevresinde bulunan farklı sulak/gölsel alanlarda yüksek çözünürlüklü paleo-ekoloji çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ulaştığımız bilgileri de eşzamanlı olarak eğitim alanında, genç kuşakların sürdürülebilirlik prensipleri ve çevre koruma konusunda bilinçlendirilmesi için atölye çalışmaları ve eğitim programlarında kullanıyoruz. Bu çalışmalar, gelecek nesillerin sürdürülebilirlik değerlerini benimsemelerine ve bu değerleri günlük yaşamlarına entegre etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.”

Türkiye yaklaşık 189 milyon ağacı ile dünyada en fazla zeytin ağacına sahip ikinci ülke. “Tek bir ağaçla yaşanacaksa, zeytinden başka seçenek yoktur” diyerek yola çıkmış Bunge Pazarlama, Ticari Pazarlama ve E-ticaret Lideri Dr. Pınar Nokay Karabulut ve CEO Erdem Yıldız. Bu ağaçlar kuşaklar boyu yaşasın ve genç bireyler tarafından sahiplenilsin diye 2018 yılında başlıyor “Anıt Ağaç” projesi. Proje kapsamında bugüne kadar 25 milyonun üzerinde anıt zeytin ağacı taranmış. Toplamda 310 adet anıtsal ve korunmaya değer zeytin ağacı tespit edilmiş, haritalandırılmış, tescil edilmiş ve bilimsel raporu hazırlanmış. Projenin hedefinde Türkiye’nin anıt zeytin ağacı haritasının çıkarılması yer alıyor. Bunun için çalışmaya dahil olacak yeni bölgelerin tespiti sürüyor. Türkiye Ekoloji Haritası, Anadolu’da zeytin ve zeytinyağının tarihsel gelişimini ve mevcut durumunu inceleyen Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nün tasarladığı özel projeler, anıt zeytin ağaçları veritabanı, iyi tarım uygulamalarına yönelik raporlar, lezzet seyahatnameleri, gastronomi kültürüne katkı sağlayan kitaplar ve daha nice projeyle Komili, samimi marka amacının tüm bileşenlerini yerine getiriyor.

Hasat, yöre türküleriyle, yerel şeflerin geleneksel ve yeni tarifleriyle, yaratıcı yazarların anlattığı hikâye ve efsanelerle tam bir şenlik havasında geçti. Ayvalık’ın Mutlu Köyü’ndeki bin 105 yaşındaki zeytin ağacı Koca Delice’yle tanışmak da apayrı bir “an”dı. Binlerce yıl daha yaşaması, bu bereketli medeniyeti yaşatması dileğiyle…

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.