MediaCat

Reklamın Türkiye ekonomisine katkısı açıklandı

DPİP’in araştırmasına göre, 2020 yılında reklam ve medya yatırımlarının GSYH’ye toplam katkısı 340 milyar TL olarak hesaplandı.

Reklamın Türkiye ekonomisine katkısı açıklandı

Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA) tarafından kurulan Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP), Türkiye’de ilk kez yapılan “Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı” araştırmasının sonuçlarını bugün düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Raporda, Türkiye’deki teknolojik yeniliklerle hızla gelişen reklam sektörünün ekonomiye (istihdam, inovasyon, ihracat ve ticaret) etkisi somut değerlerle ortaya konuldu.

DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, Başkan Yardımcıları Ayşen Akalın ve Volkan İkiler, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ezgi Akpınar Uysal ve Ipsos Country Service Line Leader, Exco Member Özlem Bulut’un katıldığı basın toplantısında açıklanan rapora göre, ülkemizde toplam 17 milyar 469 milyon TL olarak gerçekleşen reklam ve medya yatırımında her 1 TL’lik reklam ve medya yatırımı milli gelire 19,4 TL geridönüş sağlayarak değer yarattı. Başka bir deyişle, reklam ve medya yatırımlarının 2020’de gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) doğrudan ve dolaylı katkısı yüzde 6,73’lük oranla yaklaşık 340 milyar TL olarak hesaplandı.

Reklamın ekonomik büyümedeki doğrudan ve dolaylı etkilerinden bahseden DPİP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akpınar Uysal; istihdam, reklam hizmetleri ihracatı, reklam sektörünün kullandığı ürün ve hizmetler ile reklam destekli endüstrilerin faaliyetlerini doğrudan etkiler olarak sıralarken dolaylı etkileri şöyle ifade etti: inovasyon teşviki, rekabet etkisi, pazar büyümesi.

Ahmet Pura: “Reklamın katkısını ekonomide söylem haline getirmek bizim görevimiz”

DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura

DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura açılış konuşmasında, reklamın ekonomiye katkısının ilk olarak hesaplandığını ancak sürdürülebilirliğin esas olduğunun altını çizdi: “Bu sektörün adı yoktu. Bu toplantı sonrasında adı tescillenecek. Ekonomilere dinamo etkisi olan güzide sektörümüzün yüksek büyüme potansiyeli değerlendirilerek, sürdürülebilir konuma getirilmelidir ve sloganımız şudur ki; büyüyen sektörün adı REKLAM. Hangi ülkenin reklam yatırımları yüksekse ekonomisi de değerli hale geliyor. Son yıllarda reklam yatırımları arttı, artmaya da devam edecek ancak bunun katkısını ekonomide söylem hale getirmek de bizim görevimiz.”

4P’den 4İ’ye geçiş

DPİP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan İkiler

DPİP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan İkiler ise pazarlamadaki 4P’nin artık 4İ’ye dönüştüğünü ifade ederek, reklam yatırımlarının inovasyon, ihracat, istihdam ve itibarla olan ilişkisine dikkat çekti. Öyle ki, 2020 TÜİK istihdam verilerine göre, istihdam edilen toplam 26,8 milyon kişi içinde yüzde 2,25 ile 602 bin 704 kişinin reklam ve medya yatırımlarındaki büyümeyle desteklendiği görülüyor. 2011’den 2020’ye kadar istihdama katkının artarak devam ettiğini de belirtelim.

Diğer taraftan yıllık medya yatırımları 1 milyar doların üzerinde olan 38 ülke içinde Türkiye, medya yatırımları büyüklüğü açısından dünyanın 31’inci büyük pazarı konumunda. Toplam reklam hacmi içindeki payı sadece yüzde 0,33 olan Türkiye; bu oranla, en büyük 38 pazar içindeki en düşük orana sahip ülke. Bu, ülkemizdeki medya yatırımlarının GSYH’ye oranı dikkate alındığında, yaklaşık 2,5 katlık bir büyüme potansiyeli olduğuna işaret ediyor.

Türkiye reklam sektörünün uluslararası pazarlardaki potansiyelinin ortaya çıkması için stratejiler hazırlanması ve buna yönelik ihracat yapılandırmaları üzerinde çalışılması gerektiği de toplantının diğer çıktıları arasında yer aldı. Bununla birlikte reklam sektörünün katma değeri yüksek birçok sektöre doğrudan etkisi ile ekonomik çıktıları artırdığı ve bu sektörlerden biri olan hizmet ihracatı (görsel vb.) kapsamında, reklam sektörünün ekonomiye olan değer zinciri katkısının değerlendirilmesi ve ilgili birlik komisyonlarında temsilinin yapılması gerektiği de konuşmacıların hemfikir olduğu konulardandı.

Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.