MediaCat

2021 yılı medya ve reklam yatırımları açıklandı

Türkiye’de 2021 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre toplam yatırım 22 milyar 811 milyon TL olarak gerçekleşti.

2021 yılı medya ve reklam yatırımları açıklandı

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan Türkiye’de 2021 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu yayımlandı.

Toplam yatırım 22 milyar 811 milyon TL’ye ulaşırken medya yatırımları 16 milyar 953 milyon TL, reklam yatırımları ise 5 milyar 858 milyon TL olarak hesaplandı.

Medya yatırımları ikiye katlanma potansiyeline sahip

Dünya genelindeki 42 ülkede medya yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 28,69 büyürken Türkiye’nin bu hacim içerisindeki payı yüzde 0,47 oldu. Türkiye, dijital medya yatırımlarının geleneksel medya yatırımlarına oranıyla 42 pazar içinde 5’inci sıraya yükseldi. Yapılan hesaplamalara göre, ülkemizde medya yatırımlarının GSYH içindeki oranının ikiye katlanma potansiyeli olduğu öngörülüyor.

Reklam yatırımında öncü sektörler

Rapora göre reklam yatırımları pastasında en çok paya sahip olan sektörler perakende, yayıncılık ve bilgi teknolojileri olurken en çok büyüyenler ise sırasıyla bilgi teknolojileri, otomotiv ve turizm oldu.

E-ticarette hızlı yükseliş devam ediyor

Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde yüzde 42,41 oranında pay alarak 7 milyar 190 milyon TL’ye ulaşan TV medya yatırımları, geçen yıla göre yüzde 43,65 artış gösterdi. Yatırımlarda, 2021’in ilk yarısındaki rekor büyümenin (yüzde 54) baz etkisinin ikinci yarıya taşındığı gözlemlendi.

Covid-19’un izlenmedeki pozitif etkisi yılın ikinci yarısında sıfırlanmış olsa da TV’ye karşı yüksek talebin yıl boyunca homojen şekilde gerçekleştiği izlendi. Bu talebin oluşturduğu yüksek doluluk oranlarının olumlu etkisiyle, Grpxsn değerinde yüzde 1’in de altında çok sınırlı bir düşüş gerçekleşti. Yatırımlarını artıran sektörler içinde, özellikle e-ticaret kategorisinin son yıllardaki hızlı yükselişinin kesintisiz devam ettiği de gözlemleniyor.

En büyük pay dijital medyanın

2021 yılı itibarıyla dijital medya yatırımları dijital partner ve direkt satınalma olarak iki ana başlıkta raporlanmaya başlandı. Dijital partnerler; marka yaratan, marka değerini koruyan ve büyüten organize medya sektörü, direkt satınalma ise bazı e-ticaret firmaları, KOBİ’ler, oyun siteleri gibi kendi imkânlarıyla yatırım ve işlem yapan kuruluşları tanımlıyor. Bu doğrultuda dijital partnerlerle yapılan yatırımlar yüzde 46,7 pay ile 7 milyar 924 milyon TL, direkt satınalma ile gerçekleşen medya yatırımları ise 10 milyar 943 milyon TL olarak raporlandı. Toplam dijital medya yatırımları ise 18 milyar 867 milyon olarak raporda yer aldı.

Dijitalleşmenin, Mart 2020 itibarıyla pandeminin etkisiyle hız kazandığı ve 2021’de de bu etkinin devam ettiği gözlemlendi. 2021 yılında gerçekleşen dijital medya yatırımları içerisinde sosyal medya yüzde 60,5 ve native yüzde 3 paya sahip oldu. Platforma göre mobil yüzde 73, satınalma biçimine göre ise programatik yüzde 78 pay sahibi oldu.

Dijitalde aslan payı mobilde

Dijital medya yatırımlarının yüzde 73’ü mobil, yüzde 27’si ise PC üzerinden gerçekleşti. 2020 yılında 5,27 milyon TL olan mobil medya yatırımı 2021 yılında 13,773 milyon TL’ye yükseldi. Aynı şekilde toplam gösterilen web sayfası trafiğinin yüzde 70’i mobil telefonlar üzerinden gerçekleşti.

Özellikle pandemi süresince tüketicilerin yoğun sosyal medya kullanımıyla Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı 69 milyona ulaştı. Reklamverenlerin de sosyal medya üzerindeki reklamlarını artırmaları neticesinde mobil, dijital yatırımlar içerisinde yüzde 60,49’luk (11,413 milyon TL) pay alarak sosyal medya kanalları mobil medya yatırımlarında ilk sırada yer aldı.

Basındaki büyüme yüzde 6,43

Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde basın, toplamda yüzde 1,6’lık pay alarak 445 milyon TL olarak gerçekleşti, geçen yıla göre yüzde 6,43 artış gösterdi. Pandemi öncesi raporlanan 2019 yılı medya yatırımları (503 milyon TL) ile karşılaştırıldığında enflasyon etkisi hariç küçülme gözlemlendi.

Pandemiyle birlikte tüketicinin haber takibinin dijital mecraya yönelmesinin kalıcı bir eğilim haline geldiği anlaşıldı. Tiraj ve erişimin artmaması, reklamverenin yazılı basına ve özellikle gazeteye ilgisinin azalmasına sebep oldu. Reklam sütun*cm kullanımları düşerken, enflasyon etkisiyle işgücü dışında en önemli maliyetler olan kâğıt ve mürekkepte küresel artışlar, gazete ve dergiler üzerinde önemli baskı unsurları haline geldi.

Açıkhava hızla toparlanıyor

Türkiye’deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 5,6’lık pay alan açıkhava yatırımları 946 milyon TL olarak gerçekleşti, geçen yıla göre yüzde 34,58 artış gösterdi. Pazarlama sektöründe talebin yükseldiği, açıkhava ünitelerinin çeşitlendiği, açıkhava kullanımının yaratıcı çalışmalara ve medya planlamasına çok daha uygun bir ortam sağladığı görüldü. Açıkhava envanterine yeni katılan reklam alanları da bu büyümeyi etkiledi. Açıkhava sektöründe, 2022 yılında yeni ihaleler ve yeni yatırımlar, dolayısıyla yeni reklam alanları görülmesi bekleniyor.

Radyo yatırımları 1 milyar TL’ye yaklaştı

Radyo medya yatırımları Covid-19 nedeniyle mayıs ve aralık aylarında yaşanan tam kapanmaya rağmen geçen yıla göre yüzde 41,36 artarak yüzde 2,5 pay ile 417 milyon TL olarak gerçekleşti. 2022 yıl sonu hedefi ise 1 milyar TL.

Sinema salonlarının 2021 yılının Temmuz ayında açılabilmeleri sebebiyle sinema yatırımları, 31 milyon TL olarak gerçekleşti. 2022 yılında sinema sektörünün tekrar pandemi öncesi değerlerine ulaşması bekleniyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.