MediaCat

2022 yılı medya ve reklam yatırımları açıklandı

2022’de Türkiye’deki reklam ve medya yatırımları yüzde 90 artışla 63,89 milyar TL’ye ulaştı.

2022 yılı medya ve reklam yatırımları açıklandı

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan Türkiye’de Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları 2022 Raporu paylaşıldı.

Reklam ve medya yatırımlarının 2022 yılında 2021’e oranla yüzde 90 arttığını gösteren rapora göre; açıkhava 2022’yi yüzde 100 dolulukla geçirdi, radyo yatırımları ikiye katlandı ve sinema seyircilerinin sayısı 36,2 milyon kişiye ulaştı. Sektöre yeni dahil olan reklamverenlerin etkisiyle yazılı basın tarafındaki yatırımlar da artış gösterdi.

Toplam yatırımlar rekor düzeyde artarak 63,89 milyar TL’ye ulaştı. Medya yatırımları 52 milyar 92 milyon TL’ye, reklam yatırımları ise 10 milyar 97 milyon TL’ye yükseldi.

Reklam yatırımlarında zirvenin sahibi e-ticaret

Reklam yatırımlarının sektör bazlı analizine göre en yüksek yatırım alan sektör e-ticaret olurken, onu gıda ve finans takip etti. Reklam yatırımları en çok büyüyen sektörler ise sırasıyla turizm, inşaat, yakıt ve enerji oldu.

TV reklam yatırımlarında rekor büyüme

TV reklam yatırımları, 2022’de yüzde 78,08 artış ile bugüne kadarki en hızlı yıllık büyüme oranına ulaştı. Böylelikle mecra, pandemi dahil tüm olumsuz dış faktörlere rağmen üç yıl üst üste yıllık enflasyon oranının (TÜFE) üzerinde büyüme gerçekleştirmiş oldu.

Pandemi sürecinin izlenmedeki pozitif etkisinin 2022’de sıfırlanmasına ek olarak reklam sürelerinin de yeniden saatte 12 dakika olarak uygulanmaya başlanmasıyla birlikte toplam GRPxSN düşüşü yüzde 17’yi buldu.

En büyük pay dijitalin

Organize medya sektörü (dijital partner) 15,33 milyar TL ve direkt satınalma 21,17 milyar TL olarak raporlandı. Organize ve direkt satınalmanın toplamı 36,5 milyar TL’ye ulaşırken, 2021’e göre büyüme oranı ise yüzde 93,46 oldu.

Mecralar arasında yatırımlardan en büyük payı dijital aldı. Reklamların büyük kısmı (yüzde 73) hedef kitlesine mobil cihazlardan ulaştı.

Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de artan Connected TV kullanımı sonucunda, Connected TV yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 152,5 artarak 310 milyon TL’ye ulaştı. Influencer yatırımları yüzde 138,2 yükselirken, oyun içi sponsorlukta da yüzde 100’ün üzerinde artış raporlandı.

Yazılı basının payı yüzde 1,1

Değişim oranı yüzde 24,94 olan yazılı basın, 556 milyon TL ile Türkiye’deki organize medya yatırımlarından yüzde 1,1’lik pay aldı. 2022 yılında medya yatırımları, gazete özelinde yüzde 24,03 ve dergi özelinde yüzde 31,03 arttı.

Yüksek enflasyon ve kâğıt ile mürekkepteki pahalılıkla birlikte maliyet artışları devam etti. Holding şirketlerinin gazete kullanımlarında düşüş görülse de yeni reklamverenlerin hâlâ yazılı basına ilgili olduğu söylenebilir. 2023 içerisinde yazılı basına erişimdeki düşüşün bir miktar yavaşlayacağı da öngörüler arasında.

Açıkhava yüzde 124,63 büyüdü

Açıkhava 2022’de 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım alarak yüzde 124,63 büyüdü. Bu büyüme, yeni reklamverenlerin ve pandemi nedeniyle ertelenen açıkhava yatırımlarının devreye girmesinin etkisiyle gerçekleşti. Yeni yatırımların dijital açıkhava yerleştirmelerine kanalize olması ve 2023’te yatırımlardaki büyümenin devam etmesi bekleniyor.

Radyo yatırımlarında toparlanma

2022 yılında radyo yatırımları yüzde 100’e yakın büyüme gösterdi. RTÜK’e gelir bildiren radyolardaki artış ve doğrudan satış programlarının da raporlanmaya dahil edilebilmesi için RTÜK’le ortak sürdürülen çalışmalarla, radyo yatırımlarının artarak devam etmesi bekleniyor.

Sinema pandemi öncesi ivmesini yakalayamadı

Pandeminin etkisiyle uzun süre kapalı kalan sinemaların tam kapasite geri dönüşü Ocak 2022’yi buldu. Yıl içindeki sinema yatırımları ise 110,7 milyon TL olarak gerçekleşti. Öte yandan salonlar, pandemi öncesine denk gelen 2019 yılındaki 60 milyon seyirci sayısına henüz ulaşamadı. 2022 yılının toplam seyirci sayısı 36,2 milyon olarak ölçümlendi.

Medya yatırımları dünya genelinde de artışta

Dünya genelinde medya yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 6 büyüyerek 812 milyar dolara ulaştı. Toplam medya yatırımlarının yüzde 55’i dijital mecralara yapılırken, ikinci sırada yüzde 30 ile video yer aldı. Dünyada toplam medya yatırımlarının önümüzdeki yıl yüzde 4,55 büyüme göstereceği öngörülüyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.