MediaCat

Yapay zekâ destekli bir dayanışma öyküsü

Elidor Marka Müdürü Ahmet Adıyaman ile deprem bölgesindeki genç kadınların duygusal ve sosyal olarak desteklenmesi amacıyla hayata geçirilen Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri projesini ve yapay zekâ öğrenmesinin de bir parçası olduğu dayanışma anıtı sürecini konuştuk.

Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri projesiyle başlayalım…

2021 yılında genç kadınların güçlenmesine destek olmak amacıyla başlattığımız Kendi Yolumuzda projemize, uzun dönemli proje ortağımız Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile kurduğumuz Elidor X TOG Genç Kadın Destek Merkezleri ile devam ediyoruz.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da kurulan toplam dört merkezde TOG tarafından 17-25 yaş arası genç kadınlara duygusal ve sosyal destek programları yürütülecek. Genç kadınların kendi yollarında yeniden umutlu adımlar atmaları için kariyer, eğitim ve farkındalık odaklı seminer çalışmaları gerçekleşecek. Bu projeyle genç kadınlar kız kardeşleriyle bir araya gelerek sohbet edebilecekleri, farklı etkinlikler yaparak kendilerini biraz olsun afetin yarattığı olumsuz etkilerden uzaklaştırabilecekleri güvenli bir alana sahip olacaklar.

Özellikle genç kadınlara yönelik destek merkezleri açma fikri nasıl doğdu?

Elidor olarak tüm dünyada kadınların geleceklerini şekillendirmek noktasında kritik bir dönem olan gençlik dönemine odaklanıyoruz. Bu alanda yıllar içinde edindiğimiz tecrübe ve kurduğumuz işbirlikleriyle genç kadınlara yönelik projeler gerçekleştiriyoruz.

6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye tek yürek halinde acil ihtiyaçlar için kenetlendi. Elidor olarak biz de AFAD koordinasyonuyla belediyelerin kurduğu mobil duşlar için uzun dönemli bir destek planlaması dahilinde şampuanlarımızı sevk etmeye başladık.

Acil ihtiyaçlar dışında yakıcı bir gerçek de afetler, salgınlar ve savaşlar gibi olağanüstü hallerde en kırılgan gruplar arasında tartışmasız olarak kadınların olması. Afetten etkilenen insanların yaşadıkları sosyal ve ekonomik koşulların zorluğu, cinsiyet eşitsizliklerinin artmasına neden oluyor. TOG ile yaptığımız görüşmeler sonucu onlardan aldığımız veriler, Elidor olarak sosyal ve duygusal anlamla genç kadınlara desteğimizi kararlılıkla sürdürmek için bize gerçekçi bir bakış açısı sundu ve Elidor & TOG Genç Kadın Destek Merkezleri projesi böylece doğdu.

Destek merkezleri projesinin kampanyasını dayanışma odağında hayata geçirdiniz. Kampanya ve proje kapsamında Beşiktaş Akaretler’de açılan Kendi Yolumuzda Dayanışma Anıtı hangi içgörülerin meyvesi?

Elidor X TOG Genç Kadın Merkezleri’ni kurarken odağımız genç kadınlara duygusal ve sosyal destek sağlamaktı. Daha büyük resimde ise depremden farklı açılardan etkilenen tüm insanları ortak bir duyguda buluşturmayı da önemsiyorduk. Depremde yakınlarını kaybeden, acısını içtenlikle paylaşarak pek çok kişiye tercüman olan, ulusal ve uluslararası yardım kampanyalarını büyüterek farkındalığın artmasını sağlayan Karsu’nun projemize desteği de bu aşamada çok önemliydi. Destek merkezleri özelinde oradaki kız kardeşlerimiz için Umut adını verdiği özel bir beste yaptı.

Afetten etkilenen insanların unutulmama, yalnız hissetmeme ihtiyacı ve ülkenin geri kalanının da manen ve madden destek vermek için duyduğu büyük istekten yola çıkarak Kendi Yolumuzda Dayanışma Anıtı ortaya çıktı. Anıtın açılışını da Karsu’nun anıt önünde kurulan piyanoda Umut bestesini seslendirmesiyle yaptık.

Kendi Yolumuzda Dayanışma Anıtı’nı özel kılan, depremden etkilenen genç kadınların çizdikleri resimlerin, Karsu’nun özel bestesi ve Elidor Instagram hesabına gönderilen binlerce dayanışma mesajının yapay zekâ öğrenmesiyle yeni bir esere dönüştürülmesiydi.

Türkiye’de müzik, görsel ve yazılı içeriği birleştiren ilk yaratıcı yapay zekâ uygulaması olan Kendi Yolumuzda Dayanışma Anıtı bilindik anlamıyla anıt kavramını tersyüz eden interaktif bir eser olarak ortaya çıktı. Fiziksel olarak İstanbul Beşiktaş’ta, Akaretler’de 12 Haziran’a kadar sergilendi ve eşzamanlı olarak deprem bölgesinde kurulan ekranlar aracılığıyla da ülkenin hatta dünyanın farklı yerlerinden gelen mesajları genç kadınlara ulaştırdı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.