MediaCat

Medya ekosisteminin yarını

Publicis Groupe Türkiye Chief Media Officer ve Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Yıldızalp, medya ekosisteminde markaları nelerin beklediğine dair öngörülerini MediaCat için kaleme aldı.

Söze 2023 yılının ilk 6 ayında 37 milyar seviyesinde olan medya yatırımlarının yıl sonunda 90 milyar TL seviyesine ulaşacağını öngördüğümüzü belirterek başlayalım. Hızlı büyüme oranları yakalayan Türkiye medya ekosisteminde bizleri nelerin beklediğini ise beş başlıkta toplayabiliriz.

Türkiye’de medya ekosistemi giderek daha parçalı hale geliyor. Markaların, tüketicilerin dikkatini yakalamak için medya yatırımlarını optimize etmesi giderek daha zorlu olacak.

Pazarlamacılar 2024 yılında online video, sosyal medya ve mobilde medya yatırımlarını artırırken geleneksel kanallarda medya yatırımlarını düşürmeye devam edecek. Fakat dijital kanallarda artan yatırımlarla ve veri gizliliği/üçüncü taraf çerezlerin ortadan kalkmasıyla beraber dijital kanallardaki hedefleme kapasitelerinde oluşan zafiyetler daha fazla gündemde olacak. Sonuç itibarıyla markaların medya yatırımlarının geridönüşünü takip etmesi için gelişen ve daha karmaşık hale gelen ölçümleme yaklaşımlarına (ekonometrik/MMM, attribution modelleme gibi) ayak uydurması gerekecek.

Kullanıcı gizliliği kuralları ve üçüncü taraf çerezlerin ortadan kalkması dijital hedefleme etkinliğine önemli bir tehdit olacak.

2024 yılında markalar için birinci taraf verilerini oluşturmak ve zenginleştirmek ana gündem maddesi olurken perakende medyasında markaların veri ortaklığı fırsatları daha fazla konuşulacak. Bu bağlamda 2024 yılında markaların iletişim stratejilerinde yer alacak yeni müşteri kazanımında ve müşteriyi tutmada, markaların birinci taraf verileri ve satınalma niyeti ile en iyi şekilde verilecek perakende medya verileri kritik öneme sahip olacak.

Ekran alışkanlıkları ekranlararası reklam yatırımlarına yön vermeye devam edecek.

Lineer TV’de ortalama izleme süresi yıldan yıla büyük değişiklik göstermiyor olsa da ortalama 5,5 saat ile yüksek bir orana sahip. Bununla beraber online TV/streaming izleme süreleri iki saate yaklaşmış durumda.

2024 yılında connected TV, VOD ve OTT’ler daha fazla konuşulup bu platformlardaki reklam ve medya iletişim stratejilerinin diğer iletişim kanalları ile daha bağlantılı hale dönüştürülmesine odaklanılacak.

Medya yatırımları iki kutuplu (dijital ve TV) büyüme gösteriyor gibi görünse de gerçekte ekranlararası reklamcılıkla büyüyor.

2023 yılının ilk yarısında TV’nin medya yatırımından aldığı pay yüzde 26 olurken, dijitalin payı yüzde 66 idi. Bu pay dağılımına baktığımızda dijitalin medya yatırımlarını domine ettiğini söyleyebiliriz.

Fakat ekranlara (lineer TV + VOD + dijital açıkhava) yapılan yatırımları topladığımızda ekran yatırımının yüzde 49 olarak gerçekleştiğini anlıyoruz. Ekranlar medya yatırımlarında önemli bir paya sahip olmaya devam edecek.

Reklam ve medya yatırımlarında yüksek büyüme oranları (2022’de yüzde 90, 2023 ilk yarıyılda yüzde 79) görsek de GSYH içinden aldığı pay hâlâ düşük kalıyor.

Medya yatırımlarının gayri safi yurtiçi hasıladan (GSYH) aldığı pay yüzde 0,4 seviyelerinde ve bu da yaklaşık 2,5 kat büyüme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Son 5,5 yıl (2018-2023 H1) içinde reklam ve medya yatırımları GSYH’ye ortalama yüzde 6,34 katkı sağlamış durumda. Reklam ve medya yatırımları 2024 yılında da büyümeye devam edecek.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.