Reklamcılar Derneği 2017 medya ve reklam yatırımlarını açıkladı

Bu yıl kapsam alanı yenilenen 2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre toplam 10,6 milyar TL yatırım gerçekleşti.

Reklamcılar Derneği 2017 medya ve reklam yatırımlarını açıkladı

Reklamcılar Derneği, uzun yıllardır yayınladığı medya ve reklam yatırımları tahmini raporunu bu yıl ilk kez bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte işbirliğiyle hazırladı. 2017 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu bugün Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu’nun ev sahipliğinde Deloitte Danışmanlık Ortağı Tolga Yaveroğlu, Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler, Yatırımlar Danışma Kurulu Üyesi İnanç Dedebaş ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu’nun katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Bu yılki rapora dair yeniliklerden bir diğeri ise yeni bir metodoloji ile hazırlanmış olması. Rapor; Reklamcılar Derneği üyesi medya planlama ve satın alma ajanslarının verileri ile birlikte RTÜK başta olmak üzere diğer sektör-medya örgütlerinden sağlama amaçlı veri toplanarak oluşturuldu.

Medya yatırımlarında yüzde 6,3 artış

Rapora göre toplam medya yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artış göstererek 8 milyar TL olarak gerçekleşti. 2018 yılında ise yüzde 7 ilâ 10 oranında büyüme öngörülüyor. Diğer taraftan yaratıcı işler, yapım, baskı, BTL, sponsorluk ve reklamveren hizmet bedellerini içeren ve toplam yatırımların yüzde 25’ini oluşturan reklam yatırımları ise 2,6 milyar TL oldu. Bununla birlikte toplam medya ve reklam yatırımları 10,6 milyar TL olarak kaydedildi.

Medya yatırımlarındaki büyümede inşaat, dekorasyon, kozmetik ve kişisel bakım itici gücü oluşturan sektörler olarak sıralanırken perakendecilik ve finans medyaya en çok yatırım yapan sektörler oldu.

Reklamcılar Derneği 2017 medya ve reklam yatırımlarını açıkladı
Reklamcılar Derneği Asbaşkanı Demet İkiler, Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu

En yüksek artış yüzde 19,7 ile dijitalde

Medya yatırımlarında en büyük payı yüzde 47,8 ile televizyon aldı. Yüzde 19,7 ile en yüksek artış rakamına ulaşan dijital, pastadan aldığı yüzde 25,9 pay ile ikinci sıraya yerleşirken yüzde 10’a yakın küçülme yaşayan yazılı basın yüzde 12 pay ile üçüncü sıraya yerleşti. Buna göre televizyonlara yapılan medya yatırımı 3,8 milyar TL, dijital mecralara da 2 milyar TL yatırım yapıldı.

2017’de en çok yatırım yapılan mecralarda dijital ilk sırada gelirken onu yüzde 9,4 ile açıkhava, yüzde 4,2 ile televizyon takip etti. Buna göre açıkhava medya yatırımları 805 bin TL olurken, yazılı basın medya yatırımları 963 bin TL, radyolara yapılan medya yatırımı 255 bin TL, sinema medya yatırımları 85 bin TL olarak gerçekleşti.

Mecraların toplam medya yatırımlarından aldığı paya göre ise televizyonu yüzde 25,9 ile dijital, yüzde 12 ile basın, yüzde 10 ile açıkhava, yüzde 3,2 ile radyo, yüzde 1,1 ile sinema takip etti.

Küresel medya yatırımlarında büyümenin lokomotifi dijital

Küresel toplam medya yatırımlarının 2017 yılında 555,9 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtilirken 2018’de 578,4 milyar dolara, 2019’da ise 602,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2017 yılı itibarıyla ise dijital medya yatırımlarının ilk defa diğer tüm mecraların önüne geçip en büyük paya sahip mecra olması öngörülüyor. Yine geçen yıl dünya genelinde yüzde 4 büyüdüğü tahmin edilen toplam medya yatırımlarının yüzde 37’si dijital mecralara yapılırken dijital mecraların büyüme payını ağırlıklı olarak yazılı basın ve TV’den aldığı belirtiliyor.

Türkiye, küreselde 26’ncı sırada

Yıllık medya yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde olan 42 ülkedeki toplam yatırım hacmi 529 milyar dolar oldu. Bu rakam dünya genelindeki toplam yatırımların yaklaşık yüzde 95’ini temsil ediyor. Türkiye ise medya yatırımları büyüklüğü açısından dünyanın 26’ncı büyük pazarı ve toplam hacim içindeki payı yüzde 0,4. Bununla birlikte Türkiye’de medya yatırımları dünya ortalamasına göre daha hızlı bir büyüme kaydetmiş olsa da GSYH içindeki oranının yalnızca binde 0,26 seviyesinde olduğu görülüyor. Rapora göre söz konusu oran, ilk 42 pazar içindeki en düşük seviyeye tekabül ediyor. Ancak bu durum Türkiye’nin medya yatırımlarının yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret ediyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.