MediaCat

Geleceğe Dönüş 2024

2024’ün alacakaranlığında, yapay zekâ destekli pazarlamanın gizemli ve heyecan verici dünyasına doğru son hız ilerliyoruz.

Ne yıldı ama…

Geri dönüp baktığımızda iletişime dair birçok şeyin kökten değişmeye başladığı yıl olarak hatırlayacağız 2023’ü. 2022’nin Kasım ayı itibarıyla AI öyle bir girdi ki hayatımıza, bildiğimiz ve genelgeçer kabul ettiğimiz süreçleri, hemen her sektörde geri dönülmeyecek şekilde değiştirdi. Kanımca en büyük değişiklik, her geçen gün daha fantastik işler yapmaya başlayan AI araçları sayesinde bireylerin, yaratıcılıklarını daha net şekilde ifade edebilmeye başlaması oldu. Program kullanmayı, kod yazmayı bilmedikleri için içimizde tuttuklarımızı artık hayata geçirebileceğimizi anlamaya başladık. Hepimizin hayal gücü genişledi yahu. Bireysel yaratıcılık, baharın yeni geldiği bir orman gibi, kendine yüzlerce şekilde ifade buldu. Hiperenflasyon da bunun üzerine eklenince bir anda büyük şirketlerden müthiş bir yetenek göçü başladı. Haliyle büyük network yapılarının, yüzlerce kişilik şirketlerin küçüldüğüne, daha da konsolide olduğuna şahitlik etmeye başladık. Tahminim bu trend, 2024 yılında da sektörün ana doğrultusu olacak.

Basit ve akıllı formatlar

Sektörel değişimden ve reklamcılığın yaşadığı büyük dönüşümden geniş geniş başka bir yazıda bahsederiz. Bu yazıda trend olmaya aday en kritik başlıklardan bahsetmek istiyorum. En kritik yerden başlayalım: Sosyal medya elimizdeki en güçlü iletişim kanalı. 2024 yılında markaların sosyal medya iletişimlerini nasıl ele aldığında köklü değişimler olacağını tahmin ediyorum. Akıllı markalar, büyük reklam ajansı formatlı yapılarda masa başında hazırlanan sosyal medya içeriklerinden ziyade AI bazlı, basit ve akıllı, günlük içerik shooting’i destekli, Reels ve TikTok formatlı içerikler hazırlamaya başlayacak.

Bu değişimin arifesinde değişen algoritmalarla ilgili bir hatırlatma yapayım: Sosyal medyada çok takipçili bir hesaba sahip olmak özellikle organik iletişimin temel yapıtaşıydı. Artık değil. Şu an önemli olan konu içerik.

Özellikle son üç yılda bütün mecralar “tiktokifikasyon”a uğradı. TikTok sonrası dönemde tüm mecralarda algoritma içerik üzerinden çalışmaya başladı. O yüzden 2024’te sosyal medya için markalara bir tavsiyem var: TikTok, YouTube, bol içerik, TikTok, YouTube, bol içerik, YouTube, bol içerik, YouTube, bol içerik, YouTube, bol içerik, YouTube, bol içerik, YouTube, bol içerik!

Yapay zekânın gündemi

Gelelim yapay zekâ ve iletişimin takip edeceği yönelime. Üretken yapay zekâ 2024’te nasıl iletişim ürettiğimizi kökten değiştirmeye başlayacak. Şu an ufak ufak difüzyon bazlı modeller ve LLM’ler (Large Language Model) ile hayatımıza girdiğini gördüğümüz üretken yapay zekâ alanında çok hızlı gelişmeler göreceğiz. Öncelikle Q1’de planlanan Apple’ın gözlük tanıtımı önemli bir kilometre taşı. Biliyorsunuz iletişim teknolojileri Apple işe el atana kadar hayatımıza tam anlamıyla giremiyor. Haliyle AR etrafında çok heyecanlı bir yıl bizi bekliyor.

Gelişen RAG (Retrieval Augmented Generation) sistemleri ve LLM’ler ile chatbotlar’ı daha sık görmeye başlayacağız. Çok spesifik konular üzerine eğitilmiş, hızlıca hayata geçen chatbot’lar markaların hem iç süreçlerinde hem de müşteri süreçlerinde sıklıkla kullanacağı araçlardan bir tanesi olacak. Bu konuda ciddi bir patlama olacağını öngörüyorum.

Unreal, Blender gibi ortamlarda yapılan çalışmalar ve marka iletişimlerinin 3D dünyaların daha fazla içine gireceği bir yıl bizi bekliyor. Yapay zekânın çok hızlı ilerlediği AI motion capture ve NERF (Neural Radiance Fields) gibi alanlar sayesinde 3D üretim hızlanıyor ve çeşitleniyor. Haliyle marka avatarları ve avatar bazlı içerik üretimi noktasında da büyük bir patlama öngörüyorum.

Predictive Analysis (Öngörüsel Analiz) özellikle büyük kurumsalların bu sene en fazla ilgileneceği konulardan olacak. Çok gelişmiş ML modelleri ile hata oranlarının dramatik düştüğü ve AI sonrası ortaya çıkan sentetik data bolluğu sayesinde öngörüsel analiz konusunun çok ön planda olacağını düşünüyorum.

AI patlaması sonrası daha önceden makine öğrenmesi bazlı modellerin birçok defa LLM destekli modellerle değiştirildiğini gördük. GPT-4.5, Gemini gibi modellere entegre edilen büyük data kaynaklarıyla analiz, işleme ve yorumlama noktasında markalar için harika ürün fırsatları görüyorum. 2024’e yön verecek önemli konulardan birinin de verinin kullanımı noktasındaki bu harika çeşitlilik olacağını düşünüyorum.

2024’ün alacakaranlığında, yapay zekâ destekli pazarlamanın gizemli ve heyecan verici dünyasına doğru son hız ilerliyoruz. Genel anlamda yukarda öne çıkardığım konularda ciddi bir atılım olacağını düşünsem de altı ay sonra bu yazıda bahsetmediğim bir sürü şeyin en önemli gündemler arasında olacağına eminim. O “şeyler” ne olur diye sormayın, yeni “Ohaa ChatGPT diye bişi çıktı” anlarını da artık buradan kaleme alırız. Herkese harika bir 2024 dilerim!

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.