MediaCat

Jason Silva: ‘Zihninizi sıfırlamaya geliyorum’

Bu yıl Brand Week Istanbul’un heyecanla beklenen konuşmacıları arasında yer alan Jason Silva ile konuştuk.

Jason Silva: ‘Zihninizi sıfırlamaya geliyorum’

Jason Silva Brand Week Istanbul öncesi katılımcıları nelerin beklediğini kendi çektiği kısa videoda anlattı.

[youtube]http://youtu.be/8YX0litiFwU[/youtube]

Türkçe altyazı için video alanındaki Subtitles/CC özelliğini aktifleştirebilirsiniz.

Bu yıl Brand Week Istanbul’un heyecanla beklenen konuşmacıları arasında yer alan National Geographic’in Zihin Oyunları’ndan tanıdığımız Jason Silva ile konuştuk. 32 yaşındaki televizyon yapımcısı bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız kavramları yeniden tanımlıyor: “Evrim uyandı, evrim kendi evrilebilirliğini fark etti.”

Brand Week İstanbul’un bu yılki konuşmacıları arasında sunumundan en çok alıntı yapılıp Twitter’da paylaşılacak olanı belki de Jason Silva. Brand Week yaklaşırken biz de Jason Silva’nın popülerleştirmeye çalıştığı fikirlere yakından bir bakalım dedik.

Silva’nın fikriyatı teknoloji-doğa, insan yapımı olan-doğal olan karşıtlığının inkârına dayanıyor. Silva’ya göre teknoloji kapsamına giren her şey aslında insan doğasının bir uzantısı: Kendi biyolojik sınırlarımızı aşmamızı, düşüncelerimizin, duyularımızın ve erişimimizin kapsamını ve sınırlarını genişletmemizi ve katlamamızı sağlayan bir araçlar bütünü teknoloji. İnsan yapımı sistemler düzgün bir biçimde çalıştıklarında bunların doğadaki sistemlerle yapısal olarak benzeştiğini görüyoruz diyor Silva.

Silva “Evrim uyandı, evrim kendi evrilebilirliğini fark etti.” diyor; kısa zamanda kendi evrimsel kaderimizi kendimiz tayin eder hâle geleceğimizi düşünüyor. Bu yüzden bütün yaptığımız şeylerin aslında doğanın bir parçası olduğunu fark etmemizi sağlayacak, yani doğanın kendi kendini bizde tanımasını sağlayacak her şeyin desteklenmesi gerekiyor. “Radikal açıklık” kavramı da bu açıdan önemli. Radikal açıklık bağlantılı bireylerin ve toplumların mütemadiyen bilgi alışverişini, şeffaflığı ve işbirliğini teşvik etmesi anlamına geliyor.

Yaratıcılık reklamcılıktaki temel kavramlardan biri olmasına rağmen üzerinde herkesin anlaştığı bir yaratıcılık tanımı yok. Siz yaratıcılığı nasıl tanımlıyorsunuz ve yaratıcılık sizin kendi çalışmalarınızın neresinde duruyor?
Yaratıcılığın, görünüşte bağlantısız kavramlar arasında beklenmedik bağlantılar kurulması demek olduğuna inanıyorum. Yaratıcılık bir yeniden bir araya getirme, dönüştürme ve bilişsel bir yaratıdır. Steven Johnson şimdinin kendini yeniden icat edebileceği bütün şekillerin bir toplamı olarak “bitişikteki açılım”dan (adjacent possible) bahseder. Yaratıcı görünüm böyle bir şeydir.

Bireyler olarak “radikal açıklığa” nasıl katkıda bulunabiliriz?
Açıklığı uygulamaya dökmemiz gerekiyor. Dönüşümü ve değişimi kucaklamamız gerekiyor. Bozucu olan karşısında rahat etmemiz gerekiyor.

Günümüzde popüler bilimin bu kadar revaçta olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bilimsel iletişimcilerin “anlatı”nın bilimi kitlelere yaymak konusundaki öneminin farkına vardıklarını düşünüyorum. Bilim insanları dahil hepimiz fikirlerimiz için fikirlerin alıcıya çıktığı bir piyasada rekabet halindeyiz, bu yüzden hepimizin hikâyelerimizi daha güçlü ve ilgi çekici hale getirmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Kısa içeriğin günümüzdeki hâkimiyetinden ve sizin kendi tercihinizi kısa filmden yana kullanmanızdan yola çıkarak medyanın geleceği hakkında neler söylersiniz?
Kısa biçim hoşuma gidiyor çünkü hız ve verimlilik sağlıyor. Özellikle mobil içerik için kısa biçim son derece uygun, mobil cihazınızla rahatça tüketebiliyorsunuz. Kısa biçim sinema gibi uzun biçimlerle rekabet etsin diye yaratılmadı; sadece öncekinden farklı bir ara yüze ve farklı bir izleyiciye hitap etmek ve uyum sağlamak için yaratıldı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.