MediaCat

Yapay zekânın felsefesi

Yapay zekâ Digital Age Summit 2018 sahnesinde.

Yapay zekânın felsefesi

Yapay zekâ nedir, bugün gündelik konuşmaları dahi meşgul eden bu mefhumun anlamını ne kadar biliyoruz? Yapay zekâ hayatımızda neyi değiştiriyor veya neleri değiştirmeye muktedir?

Bu yıl Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda “güven” meselesini masaya yatıran Digital Age Summit, yapay zekâyı felsefi ve pratik bakış açılarıyla tanımlamak üzere Softtech CEO’su Melih Murat Ertem, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Prof. Dr. Varol Akman, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Tazi.ai Kurucusu Prof. Dr. Zehra Çataltepe’yi ağırladı.

Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde gerçekleşen Trend Raporlarının Ötesinde Yapay Zekâ başlıklı panelde bir araya gelen uzman isimlarden Çataltepe, yapay zekâyı “bilgisayar programlarının insana atfedilen birtakım davranışları ‘akıllıca’ hayata geçirmesi” olarak tanımlayarak yapay zekâ söz konusu olduğunda tartışmaların odak noktasının “insan gibi” yapmak değil, yapay zekâ teknolojisini ondan yararlananları bir noktadan diğerine götürmeyi sağlayan bir mekanizma olarak görebilmek olması gerektiğinin altını çizdi.

Yapay zekânın, “Bana verilmiş bu yeni teknolojik aletle nasıl etkileyici şeyler yapabilirim?” diye soran insanların sahip oldukları merak duygusunun bir ürünü olduğunu söyleyen Akman, sorulması gereken sorunun bu yeni aletle neler yapılabileceği olduğunu belirtirken; Çataltepe, herkesin yapay zekâyı kullanabilmesi için gereken şartları şöyle sıraladı: yapay zekâya ondan istenenin anlatılması, yapay zekânın bu isteği anlaması, yapay zekânın sürekli öğrenmesi ve anlaşılabilir olması.

Tüm iş kollarının eski dünya ile yeni dünya arasında kaldığını söyleyen Gülen, kapitalist dünyada teknolojiye yapılan yatırımın altındaki esas motivasyonun “veriden öğrenmek” olduğunu belirtirken, Serdar Kuzuloğlu’nun “Türkiye olarak yapay zekâ akımının neresindeyiz?” sorusuna cevap vermek için söz alan Melih Murat Ertem, Türkiye olarak dijitalleşme konusunda çok önde olduğumuzu söyleyerek yapay zekâ söz konusu olduğunda veriye sahip olan taraf olarak üretici, bu veriyi işlemek için metodoloji ithal ettiğimiz için ise tüketici olduğumuzu belirtti ve oturuma özet teşkil edecek bir varsayımı dinleyicilerle paylaştı:

“Yapay zekâ herkesin hayatına girecek ve sosyal etkileri, teknolojik etkilerinin çok ötesine geçecek.”

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.