MediaCat

Gezi’nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi Parkı Gündem Araştırması’nın sonuçları yayımlandı.

Gezi’nin kazanan ve kaybeden markaları

StratejiCo için ERA Research and Consultancy tarafından gerçekleştirilen Gezi Parkı Gündem Araştırması’nın sonuçları yayımlandı.

12-13 Haziran 2013 tarihinde gerçekleştirilen araştırma İstanbul genelinde yaşayan 15 yaş ve üzeri 307 kişilik bir örneklemle telefon üzerinden yapılmış anketlerden oluşuyor. Araştırma sonuçlarına göre Gezi Parkı olayları destekçilerinden en büyük tepkiyi toplayan marka tartışmasız Starbucks.

Başarısız kriz yönetimi nedeniyle itibar kaybeden çok sayıda marka arasından kamuoyunda en çok bahsi geçen markalar Doğuş Holding, Sabancı Holding, Garanti Bankası, Kahve Dünyası, Saray Muhallebicisi ve MADO. Divan Oteli ve Koç Holding‘in beğeni oranlarıysa destekçiler ile karşıtlar arasında büyük bir farklılığa işaret etmiyor. Hatta sonuçlara göre direniş karşıtları Koç Holding’i destekçilere kıyasla az bir farkla da olsa daha fazla beğeniyorlar. Öte yandan, destekçilerin genelinde uzun vadede bir marka olarak Koç Holding’e yönelim niyeti söz konusu. Karşıtların favori markasıysa büyük bir farkla Ülker.

Tüketici beğenisinin en çok değişikliğe uğradığı alan medya sektörü. Basın ve televizyon ise en güvenilmez kurum olarak göze çarpıyor. HaberTürk, CNNTürk, NTV, Sabah Gazetesi ve Hürriyet Gazetesi‘nin destekçiler nezdinde itibar kaybettiği gözlemleniyor. Öte yandan, bahsi geçen kuruluşlar eylem karşıtları arasında belirli düzeyde beğeniye mazhar olmuş durumda. Sektörün destekçiler tarafından en çok beğenilen kurumuysa, ilk günden itibaren gösterileri canlı olarak yayınlayan Halk TV.

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi Parkı olaylarıyla ilgili görüşlerin alınmasının yanı sıra kurum ve markalara ilişkin algının, iş dünyasının olaylarla ilgili tutumuna ilişkin görüşlerin, hükümetin tutumuna verilen desteğin düzeyinin ve kurumlara duyulan güven düzeyinin ölçülmesini hedefleyen araştırmanın sonucuna göre kamuoyunun Gezi Parkı eylemleri algısı pekçok noktada farklılık gösteriyor. İstanbul genelinde oluşturulan örneklem arasından Gezi Parkı eylemlerini destekleyenlerin oranı yüzde 43’ü bulurken, desteklemeyenlerin oranı yüzde 32. Yüzde 25’lik bir dilim ise olayları desteklemek ile desteklememek arasında kararsız.

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Hükümet tepkisinin alımlanması

Hükümetin eylemler konusundaki tutumunun desteklenme oranı ölçüldüğünde, örneklemde ciddi bir ayrışma olduğu göze çarpıyor. Hükümet, Gezi Parkı olaylarında takındığı tavırla yüzde 24’lük bir destek alırken, yüzde 48’lik bir kesim ise bu tutumu olumlamadığını belirtiyor.

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Tartışma konusu olan bir diğer nokta da devletin özel sektör üzerindeki etkisi. Destekçiler bu etkiden rahatsızlıklarını belirterek özel sektörün bağımsızlığından yana olduklarını bildirirken, karşıtlar devletin özel sektöre uyguladığı teşvik ve eleştiriyi doğru bulduklarını belirtiyorlar. Devletin özel sektör kuruluşlarına eşit mesafede durması konusundaysa iki cepheden gelen görüşlerin oranı destekçiler için yüzde 81 iken karşıtlar için yüzde 62. Devlet teşvikleri destekçilerin yüzde 65’i tarafından olumlanmazken, bu oran Gezi Parkı olaylarına karşıt duruş sergileyenler arasında yüzde 38’de kalıyor.

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

En çok güvenilen kurum ordu

Eylemlere destek olanlar devlet kurumlarına güvensiz yaklaşırken, karşıt görüşlülerin hükümete ve devlet kurumlarına duydukları güven artmış gözüküyor. Her iki kesimin birden güvenine sahip olan ayrıcalıklı kurum ise ordu. Yine de bu güvenin seviyesinde, cephelere göre farklılıklar söz konusu: destekçilerin orduya duydukları güven yüzde 50 iken, karşıt görüşlülerde bu oran yüzde 92’ye yükseliyor. Kurum-güven ilişkisinde destekçilerle karşıtlar arasındaki en belirgin fark ise yüzde 69 ile hükümete güven konusunda ortaya çıkıyor.

Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.