MediaCat

Derin bir yarayı sarmak

Tüm Türkiye’yi derin bir yasa boğan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. 11 ilimizde büyük bir yıkıma neden olan depremlerin açtığı yaralar, seferberlik ruhuyla sarılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yılın 6 Şubat sabahı, Türkiye’nin en acı günlerinden biri olarak kazındı tarihin sayfalarına. 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki deprem, 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde büyük bir yıkım ve can kaybına neden oldu. Enkazın altından sağ çıkan bir can için bekleyişimiz bitmezken, gönüllü örgütlenmeyle başlayan yardımlaşma ve dayanışma yüreklerimize bir nebze olsun su serpti. Aradan tam bir yıl geçti. Afet bölgesinde hayatın normale dönebilmesi ve zarar gören kültürel mirasın iyileştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Son durumu ilk günden beri orada olan farklı cephelerden dinliyoruz.

TEGV Genel Müdürü<br />
Sait Tosyalı

TEGV Genel Müdürü
Sait Tosyalı

Okullar açıldı, çocuklar rutine döndü

6 Şubat felaketinin hemen ardından o gün bölgede bulunan altı eğitim TIR’ımız, Ateşböcekleri’miz ve iki sabit etkinlik noktamız ile vatandaşlarımıza barınma, ısınma, temel gıda ve hijyen desteğinde bulunduk; özel eğitimli gönüllülerimiz ile çocuklarımızla sosyal-duygusal etkinlikler düzenleyerek travmayı atlatmalarına yardımcı olmaya çalıştık. Sonrasında 17 araçtan oluşan filomuzun tamamını bölgeye yönlendirdik. Ateşböcekleri’miz ancak eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte rutin etkinliklerine başlayabildiler. Michelin’in desteği ile 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı, Sika’nın desteğiyle de Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını çocuklarımızla kutlarken, hayatlarına bir nebze renk ve soluk getirmeyi amaçladık.

Türkiye’nin dört bir yanından 500 gönüllümüz zor koşullarda ulaşımı ve konaklamayı göze alarak bölgeye gitti; çocuklarla 200 bin saati aşan Sosyal Duygusal Temelli Afet Etkinlikleri gerçekleştirdi. FlowQ Aile Terapi Merkezi tarafından hazırlanan “Depremden Etkilenmiş Çocuklarla İletişim Rehberi”ni yayımladık. Gönüllü danışmanımız Aile Terapisti Yegan Özcan ile psikolojik ilkyardım ilkelerini içeren çevrimiçi eğitimler gerçekleştirdik.

Umuda Pedal Derneği ve İlk Adım Cycling Academy işbirliği ve yurtdışından YOU Stiftung, Mozaik Vakfı ve Turkish Philanthropy Funds bağışlarıyla Hatay’da 1000 çocuğumuza yeni bisikletlerini hediye ettik; güvenli sürüş eğitimi düzenledik; 5 bin kitaplı bir kütüphanenin kurulumunu gerçekleştirdik.

Daha fazla çocuğumuza erişmemize imkân sağlaması amacıyla yeni Ateşböcekleri’mizin yapımına başladık. MediaMarkt farklı tematik özelliklere sahip dört, TIRSAN iki, Migros ve Pınar birer Ateşböceği yapım ve işletme sponsorluğunu; Shane Larkin Vakfı üç, Algida iki, Domino’s ve Şölen birer Ateşböceği’mizin işletme sponsorluğunu üstlendiler. Shell Türkiye ile 12, Vehbi Koç Vakfı ile üç olmak üzere toplamda dört ildeki 15 konteyner kentte öğrenim birimlerimizi hizmete açtık. Bank ABC’nin desteği ile Diyarbakır Öğrenim Birimi’mizin açılışını yaptık. 23 Nisan’da çocuklarımıza hediye etmek üzere Gaziantep Öğrenim Birimi’mizin inşaatı devam ediyor.

UNDP Türkiye İletişim Bölüm<br />
Başkanı Dr. Faik Uyanık

UNDP Türkiye İletişim Bölüm
Başkanı Dr. Faik Uyanık

Kalkınma süreci devam ediyor

Deprem bölgesinde hayatın normale dönebilmesi için donörlerimiz İsveç, Birleşik Krallık, Japonya, Kore Cumhuriyeti ve Kuveyt’in destekleriyle 11 proje yürüttük. Depremden etkilenen 11 ilde, 11’den fazla sektörde faaliyet gösteren, işletmeleri yıkılan veya hasar gören 4 bin 616 mikro işletme sahibine 10 milyon dolar değerinde hibe dağıtarak bölgedeki ekonominin yeniden canlanması için katkıda bulunduk.

Hatay’ın Defne ilçesinde TKDF ile bir “Mor Yerleşke” açarak şiddet, sömürü ve istismar riskleri karşısındaki kadınların ve kız çocuklarının güvenli alanlara ve temel hizmetlere erişimini sağlamaya ve psiko-sosyal destek gibi ihtiyaçlarına yanıt verebilmeye odaklandık.

En fazla zarar gören illerde üç erişilebilir yaşam merkezini yeniledik, beş mobil bakım aracı teslim ettik, engellilerin ve yaşlıların fiziksel rehabilitasyonu ve günlük bakımı için iki bakım merkezine çalışan ve ekipman desteği verdik.

Üç sokak süpürme aracı, üç çöp kamyonu ve 660 çöp konteyneri dahil olmak üzere 3 milyon dolardan fazla değerde atık yönetimi ekipmanını belediyelere teslim ettik. Malatya Belediyesi’ne bir itfaiye aracı, Hatay Belediyesi’ne geçici yerleşkelerde kullanılmak üzere 250 mobil tuvalet ve duş ünitesini teslim ettik. İhtiyaç Haritası’nın Hatay’daki bin 500 kişiye ev sahipliği yapan konteyner kentine bir atık su arıtma tesisi ve su arıtma sistemi tedarik ettik. Depremden dolayı ortaya çıkan molozun çevre dostu uygulamalarla geridönüştürülmesi için Hatay ve Kahramanmaraş’ta birer pilot geridönüşüm tesisi kurulmasının hazırlıklarına başladık.

Depremde zarar gören somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması için de küresel bir bağış kampanyası başlattık. 8 Aralık’ta başlayan ve hükümetler, özel sektör ve bireylerin bağışlarıyla bölgedeki kültürel miras ögelerinin restore edilmesini hedefleyen girişimimiz kapsamında şimdiden dört milyon dolar toplamayı başardık.

Hayat Holding Global İletişim<br />
ve Sürdürülebilirlik Direktörü<br />
Çağlayan Kent

Hayat Holding Global İletişim
ve Sürdürülebilirlik Direktörü
Çağlayan Kent

Depremi unutma, unutturma

30 Ekim’den bu yana 4 binin üzerinde vatandaşımız eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerinden faydalandı. İlk fazda bölgeye 200 TIR’la bebek bezi, hijyenik ped, deterjan ve tuvalet kâğıdı gibi temel ihtiyaç malzemesi sevk ettik. Bölge halkının barınma, ısınma ve gıda gibi acil ihtiyaçlarını gidermek için 100 milyon TL nakdi, 30 milyon TL ayni bağışta bulunduk.

İkinci fazda deprem bölgesinde özel sektör-üniversite işbirliğiyle gerçekleştirilen ilk toplumsal fayda projesi olan Hayat İyi Yaşam Merkezi’ni kurduk. Malatya’da 20 bin depremzedenin konakladığı Türkiye’nin en büyük konteyner kenti Samanköy’de faaliyete geçirdiğimiz Hayat İyi Yaşam Merkezi’nde başta Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü olmak üzere farklı bölümlerden dekanlar ve akademisyenlerle aylar boyu süren çalışmalar neticesinde kapsamlı eğitim programları ve atölye çalışmaları kurguladık.

Hacettepe Üniversitesi gönüllülerimiz haftanın altı günü sabah 9’dan akşam 6’ya kadar süren eğitim programlarıyla konteyner kentteki vatandaşlarımızla birebir ilgileniyor. Merkezde annelerin, çocukların, gençlerin ve yaşlıların psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarına odaklanılıyor; zihinsel, bilişsel ve fiziksel gelişimleri önceliklendirilerek orta ve uzun vadede rehabilite edilmesine katkı sağlanıyor. Hizmete başladığı 30 Ekim’den bu yana merkezimizde 4 binin üzerinde vatandaşımız eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerinden faydalanma olanağı buldu.

Hayat İyi Yaşam Merkezi’nde 4 bin kitaplık kütüphane, 30 adet masaüstü bilgisayarın bulunduğu bilgisayar odası, anne ve bebek destek ünitesi, 65 yaş üstü destek ünitesi, ergoterapi ünitesi, oyun ve sanatla gelişim bölümleri, etüt ünitesi ve iki büyük çamaşırhane bulunuyor. Ayrıca konteyner kentin bahçesinde çocuklarımız için bir açıkhava parkı da yer alıyor. Yine Malatya Samanköy’deki konteyner kentin içinde çocukların ve gençlerin basketbol, futbol ve voleybol oynayabilecekleri; sporla fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sunacağımız çok amaçlı bir spor tesisi kurmak üzere çalışmalarımıza başladık. Hayat Holding olarak “Depremi unutma, unutturma” demeye her fırsatta devam edecek, depremzede vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.