MediaCat

Bir deprem ülkesi: Türkiye

MediaCat, 6 Şubat depremini tarihe not düşen “Deprem Özel Sayısı” ile raflarda.

Bir deprem ülkesi: Türkiye

“Söz uçar yazı kalır” düsturunun dergiciliğe tercümesi, gerektiğinde arşiv görevi görecek sayılar hazırlamak ve tarihe not düşülmesi gereken içerikleri belirlemektir. Bu misyondan hareketle, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen, onbinlerce canımızı yitirdiğimiz 7.7 ve 7.6’lık iki depremle yaşadıklarımızı, aklımızdaki yeni soruları, bireysel ve toplumsal yeni sorgulamalarımızı ve iş dünyasının omuzlarındaki yeni sorumlulukları, yeniden inşa sürecinin anlamını ve dayanışmayı odağına alan özel bir sayı hazırladık.

Toplum, İş Dünyası, Medya ve Teknoloji başlıklarına ayırdığımız Deprem Özel Sayısı, ağırlıklı olarak bu dört disiplin altında, farklı sorgulamalarla bizi baş başa bırakan uzman yazılarından meydana geliyor. Kapak konusunda, Kapsül’ün katkılarıyla hazırladığımız depremin ilk 10 gününe bakış atarken, araştırma verileriyle bireysel ölçüde depreme bakış ve “hazırlıksızlığımızı” ve afet öncesine hazırlıktaki eksikleri ve yeni reçeteleri okuyacaksınız. Diğer bazı başlıklarımıza ise birlikte göz atalım…

“85 milyonluk ülkeyi kahramanlar kurtaramaz”

Tabiatın doğal süreçleri insan yaşamı için nasıl ve ne zaman bir felaket olarak cereyan eder? Prof. Dr. Selçuk Şirin’in yanıtları, sorunların oluşmasında da çözümünde de adalet terazisini işaret ediyor. Şirin’le gerçekleştirdiğimiz detaylı söyleşi Mart sayısında.

Bir gönüllü örgütlenme hikâyesi

Depremden sonra hepimizi kuşatan o karanlık havada belki de gelecek için bir nebze umutlu olmamızı sağlayacak bir şey varsa o da kurtarma ve yaşatma işinde başı çeken gönüllü hareketlenmeydi. Peki, Türkiye’nin gönüllülük karnesi neler söylüyor? Toplumsal iyileşme sürecimize nasıl katkıda bulunacağız?

İlgi toplumunun afetle imtihanı

Habercilere her zamankinden daha büyük bir sorumluluğun düştüğü afet dönemlerinde, medyanın alması gereken konumu ve aktif vatandaşlığı usta gazeteci Coşkun Aral’la tartışmaya açtık.

Özgür bilgi > Deprem

6 Şubat sonrası yardım taleplerinin duyurulması ve bölgeye gönderilmek istenen desteklerin koordinasyonu için hayata geçirilen dijital platformlar, başarılı bir bilgi akışı sağlayarak dayanışma toplumu olmada yeni bir pencere açtı. Afet yönetimi adına bu kritik dönüm noktasını Mart sayısında inceledik.

Empatik tanıklar lazım

“Yalnızlık, daha doğrusu yalnız bırakılmışlık, bağ kurmak ve yardım istemek için uzanan elin tutulmamışlığı, düştüğümüz yerde kalmışlık afetleri travmatik kılar. Yaşadığımız travmatik olay, beraber olduklarımızın “empatik bir tanıklığı” yoksa, o zaman sahiden bir travmatik etki yapar.” Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan yazdı…

“En zoru yardım edememekti”

Deprem haberini aldığı an bölgeye ulaşmak için yola koyulan habercilerden biri FOX Haber Muhabiri Barış Kaya’ydı. Kaya’dan, bir haberci gözüyle bölgedeki tanıklıklarını dinledik.

Gerçek bir katılımcılık modeli: Yenikapı

Yenikapı 6 Şubat sonrası İBB’nin deprem üssü olarak konumlandırıldı. Burada ivedilikle can bulan dayanışma ve yardım hareketinin hikâyesini İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’tan dinledik: “Acilen teknokratik, kurumsal ve bürokratik yapıdaki süreçlerin ve insanların katılımını sağlayacak kurumların yeniden üretilmesi gerekiyor.”

Felaketler için planlama rehberi

Medina Turgul DDB Stratejik Planlama Ekibi’nin felaket sonrası marka iletişimiyle ilgili eksikleri telafi edebilmek için hazırladığı planlama rehberini, Berkant Avcı ve Beste Atasoy MediaCat için yazdı.

Medyadan geçen fay

12 milyon vatandaşın doğrudan, nüfusun geri kalanının ise dolaylı olarak etkilendiği afetlerin ardından gerçekleşen sosyal medya kullanımı, sosyal medyanın hayata ne denli dahil, iletişimde bazı boşlukları doldurmada ise ne kadar elzem olduğuna iyi bir örnek oluşturdu. Depremin, konvansiyonel ve yeni medya arasında belirginleştiği farkları ele aldık.

Büyük deprem ve kriz yönetimi

“Günümüz risk toplumunda krizlerle baş etmek için açık, şeffaf, hesap verebilirlik ve etik ilkelere uygun bir şekilde tüm paydaşlarla, katılımcı bir kriz yönetimini sürdürülebilir kılmak gerekiyor.” Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen yazdı…

Reklamcılar ‘fırsatçıdır’

“Önümüzde markalarımızı ve toplumu daha dürüst, daha akıllı, daha insani yollara yönlendirmek ve hatta biraz da zorlamak adına büyük bir fırsat var.” Büyük Balık Yönetici Ortak Emir Işık yazdı…

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.