MediaCat

2020’den öğrendiklerim

Böylesine olağanüstü bir yılın sonunu getirebilmek, atlattığımız badirelerden kıymetli dersler çıkardığımız anlamına da gelmeli. İşte bu yüzden 2021’e en faydalı hazırlık olacağını düşünerek, 2020’den naçizane öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım.

2020’den öğrendiklerim

Ne ara biz New York’a taşınalı üç yıl geçti de ben MediaCat’teki köşemde üçüncü yılımı tamamladım… Düzenli takip edenlerin de fark edecekleri üzere her yazıda burada edindiğim tecrübeler üzerine bir şeyler karalıyorum. Bazen işin teorisi ve pratiği üzerine teknik analizler bazen de samimi dertleşmeler tadında yazılarla üç yılı devirdik. Değişmeyen tek şey her ay sevgili yazı işleri müdürümüz Haluk’un hatırlatma mail’i gelmeden yazıya başlayamamam ve kendisine yazıyı son anda teslim etmem.

Bu ayki hatırlatma mail’inde, “Ocak sayılarında genelde yeni başlayan yıla ilişkin projeksiyonlar yapılır ama bu koşullarda ne denli mümkün açıkçası bilemiyorum” diye bir brief verdi kendisi. 2020 gibi beklemediğimiz yerlerden soran bir seneden sonra 2021’e dair öngörülerde bulunmak bana da anlamsız geliyor. Ancak böylesine olağanüstü bir yılın sonunu getirebilmek, atlattığımız badirelerden kıymetli dersler çıkardığımız anlamına da gelmeli. İşte bu yüzden 2021’e en faydalı hazırlık olacağını düşünerek, 2020’den naçizane öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım. Siz de yorumlara kendi çıkardığınız dersleri yazarsanız ben de sizlerin tecrübelerinizden faydalanmış olurum.

2020'den öğrendiklerim

1. İhaleyi 365 güne bırakmayalım

Son günlerde herkes 2020’ye küfür kıyamet saydırırken 2021’e girmek için umutla gün sayıyor. Hepimizin biraz deşarj olmaya ve geleceğe umutla bakmaya ihtiyacımızın olduğunun farkındayım. Ancak bu ruh hali biraz 2020’nin başındaki “bu sene o sene” kafasını andırıyor. Astrolojiden hiç anlamamakla birlikte olup biteni gezegenimizin Güneş etrafında attığı bir tura endekslemek pek kafama yatmıyor. COVID-19 salgını gidişatı hızlandırmış olsa da geçtiğimiz yıl başımıza gelenler sektörümüzün bir süredir yaşadığı dönüşümle aynı çizgideydi. Bu yüzden 2021’e girdiğimiz anda bu gidişatın son bulacağını beklersek yine hayal kırıklığına uğrarız.

Geçen ayki Pazarlamanın Dönüşümünde COVID-19 Çarpanı başlıklı yazımda detaylı bir şekilde bahsettiğim, pazarlama sektörünün dijital dönüşümü 2021’de daha da hızlanarak devam edecekken buna ayak diremek anlamsız. Gittikçe daha çok dijitalleşen tüketici yolculuğuna yönelik iş yapmayı, viral olma ihtimalini sevdiğimiz video içerikler üretmekten ibaret gördüğümüz sürece takvimde yazan rakamlar bizi kurtaramaz.

2. Ajans kültürüne yatırıma devam

Bu sene yaşadığım aydınlanmalardan biri de şirket kültürünün önemi üzerineydi. Bu konuya öncelik veren şirketler, evden çalışma yüzünden süreçler aksasa da işleri bir şekilde yürütmede daha başarılı oldu. Ayrıca süreçleri yönetmemizi ve iş yapış şekillerimizi belirleyen sistemlerin çökmesi için global bir salgına ihtiyaç olmadığını da hepimiz biliyoruz. Kurumsal hayatta kusursuz bir iş yapma biçimi yok. Ancak güçlü bir kültüre sahip organizasyonlar, sistemlerin yetersiz kaldığı anlarda, bireylerin birlikte hareket etmeye devam etmelerini sağlayan değerleri sayesinde ayakta kalmayı başarabiliyorlar. COVID-19 ve iş yapış şekillerinin geçirdiği zorunlu dönüşüm bunu bizlere bir kez daha gösterdi. Fiziksel olarak birlikte olamasak da zaman zaman bireysel hatalar yapılsa da ekip olup birbirine destek olunca işlerin yolunda gittiğini gördük. Hatta çoğu zaman eski iş yapış şekillerimizden daha efektif çözümler ürettik.

3. Kriz dönemlerinde markanın varoluş sebebi daha anlamlı

Yıllardır markanın varoluş sebebi (brand purpose) konusu üzerine yazıyoruz, çiziyoruz ve çalıştığımız markalarda hayata geçirmek için çaba sarf ediyoruz. Ancak geçtiğimiz sene bir kez daha gösterdi ki varoluş sebebine yatırım yapan markalar, izdüşümlerini spesifik bir ürün veya hizmet kategorisinin ötesine taşımada çok daha başarılı oluyor. Üstelik bunun avantajını yaşamak için küresel bir salgının tüketici alışkanlıklarını kökten değiştirmesine gerek de yok. Markaların sundukları ürün ve hizmetler arasındaki fonksiyonel farkların çok daha hızlı bir şekilde kapandığı günümüzde hem tüketici tercihlerini lehinize yönlendirmek hem de yeni inovasyon fırsatlarını değerlendirmek ve sahiplenebilmek için markanızın varoluş sebebine yatırım yapmak hiç olmadığı kadar önemli.

4. Kendimizi iyi hissetmemek de hakkımız

Pazarlamayla ilgili iş kollarında çalışmak çok keyifli olsa da bu sektörde şirketlerin çalışanlarına çok nazı geçiyor. Gece mesaileri, hafta sonu toplantıları ve sürekli çevrimiçi olma durumu zaten hayatımızın bir parçasıydı ancak bu salgın döneminde kantarın topuzu gerçekten kaçtı. İş ve ev arasındaki sınırların kalktığı noktada, önceleri belirli dönemlerde dişimizi sıktığımız durumlar artık sürekli bir ömür törpüsüne dönüştü.

İnsanın yaptığı işi sevmesi ve COVID-19’un tetiklediği ekonomik krizde işini kaybetmeme önceliği bu duruma çoğu zaman göğüs germemizi sağlıyor ancak bazı zamanlar fiziksel ve psikolojik açıdan çöküş yaşamamak mümkün değil. Böyle anlarda işe eski günlerdeki enerjimizle devam edememek de en doğal hakkımız. Unutmayalım ki küresel bir salgında hayatta kalabilmek hepimizin birinci önceliği. Sonrasında reklam da yaparız satış rekorları da kırarız. Hem kendimize hem de yöneticiliğini yaptığımız arkadaşlarımıza buna göre davranmayı unutmamak şart. COVID-19 salgınını atlattıktan sonra da insanın sevdiği işi yapması hiçbir zaman kendisine ceza olmamalı.

Peki siz 2020’den neler öğrendiniz?

Kusura bakmayın, bu sefer biraz böyle ortaya karışık oldu. Ancak biraz da kendim için bu zorlu yıldan edindiğim öğrenimleri kayıt altına almak istedim. Üşenmezseniz, sizden de bu yılın size öğrettiği en önemli şeyleri yorum bölümüne alalım. Maksat, topla tüfekle de gelse, 2021’e hep birlikte daha hazırlıklı girmek.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.