MediaCat

Stratejistin kâbusu: az zaman, az bütçe

The Future of Strategy’de bugün, “Fırsatlar ve Meydan Okumalar”a bakıyoruz.

Stratejistin kâbusu: az zaman, az bütçe

Pazarlama iletişimi konusunda uluslararası bir referans kaynağı olan online platform WARC.com’un, “Stratejistlerin rolü nasıl bir evrim geçiriyor?” sorusuna yanıt arayan The Future of Strategy anketinin sonuçlarına dün yayınladığımız haberle başlamıştık. Bugün ise bizzat stratejistlerin gözünden stratejiye dair en büyük fırsat ve meydan okumalara bakıyoruz.

“Kampanya planlama”nın ötesinde

Stratejistlere göre ajans hizmetlerinin giderek çeşitlilik kazanması kritik önem taşıyor. Bu sayede yalnızca iletişim temelli problemlerin çözümüyle değil, işin özüne ilişkin sorunlara dair çözüm üretmeyle de ilgilenme fırsatı edinen stratejistlerin yüzde 72’si, bu durumu alanlarındaki en önemli fırsat olarak değerlendiriyor.

Stratejistin kâbusu: az zaman, az bütçe

Araştırmaya katılanların anlamlı bir kısmı “eski usül” planlamanın hâlâ önemli bir yeri olduğu görüşünde. Denenmiş ve çalıştığı görülmüş yöntemlerin önümüzdeki yıllarda da geçerliliğini koruyacağını düşünenlerin oranı hiç de az değil. Üstelik planlamacıların yüzde 40’ı, daha iyi içgörüler elde edebilmek adına sezgisel meziyetlerinin hâlâ çok önemli bir rol oynadığı görüşünde.

İki büyük tehdit: kısa vade ve sıkı bütçe

Planlamanın geleceğine ilişkin meydan okuma ve olası sıkıntılara gelindiğinde, The Future of Strategy pek de şaşırtıcı olmayan sonuçlara ev sahipliği yapıyor. Stratejistlerin büyük çoğunluğu (tüm katılımcıların yüzde 67’si) kısa vadeli getirilere önem verme ve maliyetleri azaltma arzusunu, planlamanın geleceğine ilişkin en büyük sorun/engel olarak görüyor.

Stratejistin kâbusu: az zaman, az bütçe

Stratejistlere göre başlıca diğer tehditler ise “ajans içi baskı” ve MENA bölgesine kıyasla (yüzde 21) Asya Pasifik (yüzde 43) ve Amerika’da (yüzde 39) bir sorun olarak görülen ve teknoloji firmalarına doğru yaşanan “beyin göçü”.

Stratejiye dair 4 fırsat/engel

  • Kampanya planlama işinin ötesine geçip müşterilerinin işlerinin özüne ilişkin sorunlarla ilgilenme isteği.
  • Bu isteğin tam aksine, müşterilerin kısa vadeli getiri hedefleriyle şekillenen bir düzen. Birçok stratejist yapmaları gereken işle yaptıkları iş arasındaki uçurumun derinleştiği fikrinde.
  • Pazarlama stratejisi alanında hizmet vermeye başlayan (başta danışmanlık firmaları olmak üzere) yeni rakip firmalar.
  • Bu yeni rakiplerde olmadığı öne sürülen, planlamacıların en kuvvetli kası “kültürel ve insani içgörü çıkarabilme yetisi”./li>

Tamamen anonim olarak gerçekleştirilen The Future of Strategy anketinde raporlanan sonuçlara dair yorumunu paylaşan 12 üst düzey yönetici bulunuyor. Bu isimlerden biri olan Y&R İstanbul Chief Strategy Officer Bediz Eker’in, ajansların yeni rakipleri danışmanlık şirketlerine karşı nasıl konumlanabileceklerine dair analizini sonraki sayfada bulabilirsiniz.

İlerlemek için sayfa numaralarını kullanabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.