MediaCat

YouTube’dan yapay zekâ kullanımını belirtme zorunluluğu

Yapay zekâ kullanarak gerçekçi içerik üretenlerin yapay zekâ kullanımını belirtmesi zorunlu olacak.

Yeni yapay zekâ araçları sahteyle gerçeğin ayırt edilebilmesini gitgide zorlaştırırken, YouTube da izleyicinin kandırılmasını önlemek adına yeni bir uygulamayı hayata geçirdiğini duyurdu. Buna göre, gerçekçi bir videonun üretiminde yapay zekâ kullanılmışsa, içerik üreticisinin videoyu platforma yüklemeden önce bunu belirtmesi gerekecek.

Video paylaşım platformunun söz konusu hamlesi, yapay zekâ ve deepfake içeriklerin ABD başkanlık seçimlerine yönelik tehdit oluşturabileceğine dair uyarıların ardından geldi. Ayrıca YouTube da geçtiğimiz yıl kasım ayında yapay zekâ özelinde geniş ölçekli güncellemeler yapacağını duyurmuştu.

Yeni dönemde içeriğini platforma yüklemek için Creator Studio’yu ziyaret eden bir içerik üreticisi, içeriğin değiştirilmiş olup olmadığına dair bir bölümle karşılaşacak. Bu bölümde içerikte yapay zekâ kullanımıyla bir kişi, olay ya da mekânın gerçekmiş izlenimi verip vermediğine dair sorular yer alacak.

Platformdan yapılan açıklamaya göre, örneğin fantastik bir dünyada tekboynuza binen bir kişi gibi gerçekçi olmadığı açık olan ya da animasyonlu içerikler için açıklama yapılması söz konusu değil. Senaryo ya da otomatik altyazı oluşturma gibi işlemlerde yapay zekâdan faydalanılması durumunda da açıklamaya gerek görülmüyor. YouTube’un hedefinde gerçekçi bir kişinin ya da mekânın benzerliğini kullanan içerikler bulunuyor. Örneğin videoda bir kişinin yüzü başka bir kişiyle değiştirilmişse ya da videoyu anlatmak için bir kişinin sesi sentetik olarak oluşturulmuşsa, videoda gerçek bir bina yanıyormuş ya da gerçek bir kasabaya hortum ilerliyormuş gibi görünüyorsa, içerik üreticisinin buna dair açıklama sunması gerekecek.

Yapay zekâ kullanımına dair etiketler çoğu videonun genişletilmiş açıklama kısmında yer alacak ancak sağlık ya da haber gibi hassas konulara dair içeriklerde etiketler daha belirgin olacak. Etiketler ilerleyen haftalarda önce mobil uygulamada, ardından masaüstünde ve televizyon uygulamalarında yer alacak.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.