MediaCat

Türkiye’nin alışverişçi profili nasıl değişiyor?

Esas Gayrimenkul’ün AVM ziyaretçilerine ilişkin daha fazla içgörü elde etmek amacıyla başlattığı Müşteri Laboratuvarı projesinin 2023 yılı verileri açıklandı.

Türkiye'nin alışverişçi profili nasıl değişiyor?

Geçtiğimiz yıl Deneyim Kaşifleri, Marifetli Muhtarlar, Evhamlı Simyacılar, Hedonistler, Sofistike Bilgiçler ve Teknolojik Çokbilmişler olmak üzere altı müşteri profili tanımlayan Esas Gayrimenkul ve FutureBright’ın araştırmasının bu yılki çıktıları, günümüz koşullarına bağlı olarak yaşam tarzlarındaki dönüşüm ve bu dönüşümün alışveriş davranışına yansımaları konusunda önemli içgörüler sunuyor.

Araştırma sonuçlarını paylaşmadan önce son bir yılı değerlendiren FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula, “Eskiden problemi tanımlayabiliyorsak çözümün yüzde 75’ini bulabiliyorduk ama artık maalesef problemi tanımlayamıyoruz. Çünkü problemin tek bir kaynağı yok. Problemler birbirleri ile çok ilintili hale geldi. Belirsizlik çağının içindeyiz. Bir noktayı çözerken diğer sağlam parçayı bozmamak en etkili stratejik başarı haline geliyor. Problemler birbirleriyle bağlantılı olduğu için çözüm bulmak ciddi şekilde zorlaşıyor. Böyle bir dönemdeyiz” diyor.

Geçtiğimiz yıl belirlenen altı müşteri profilinin alışveriş alışkanlıklarında yaşanan değişimler ve AVM’lerle ilişkilerini sıcak tutmak için atılabilecek adımlar şöyle aktarılıyor:

Deneyim Kâşifleri

Deneyim odaklı ve yeniliklere açık olan Deneyim Kâşifleri; canlılık, hareketlilik ve sürprizler bekliyor. Kampanyaları takip ediyor ancak kaliteli ürünler için ekstra harcama yapmaya da hazır. Aradığı deneyimi AVM’lerde yeterince bulamadığını söylemeye başlayan Deneyim Kâşifleri’nin AVM ziyaretlerinde yüzde 18 oranında bir düşüş mevcut. Farklı mekanlara yönelme ihtimali yüksek. Dolayısıyla AVM’lerin ve perakendecilerin deneyim ve hikâye oluşturmaya odaklanarak dönüşmesi gerekiyor.

Marifetli Muhtarlar

En iyi fiyatı arayan, fiyat odaklı perakende markalarını bulmak isteyen Marifetli Muhtarlar, AVM’ye gelmeyi azalttı. Ziyaret oranı yüzde 15 azaldı. Bu kitlenin ziyaretlerini artırmak için AVM’lerde rekabetçi fiyat avantajı sağlayan markalar artırılmalı, indirim ve gross marketlere yer verilmeli.

Evhamlı Simyacılar

Ağırlıklı olarak ev hanımlarından oluşan Evhamlı Simyacılar, arkadaş ve aileleriyle dışarıda zaman geçiriyor, evin gıda alışverişini de yapıyor. Sosyal medyayı oldukça sık kullanan, doğal ilaçlara ve alternatif tedavilere olumlu bakan bu kitlenin AVM’lerle ilişkisinde bir değişim yok (yüzde 20). Yine de bu kitlenin AVM ile ilişkileri sıcak tutulmalı.

Hedonistler

Yeniliklere açık ve girişimci gençlerden oluşan Hedonistler, hayatlarını kolaylaştıracak ürünler arıyor ve bu ürünleri buluyor. AVM’leri sosyalleşme ve tanışma mekânı olarak gören bu kitlenin AVM ziyaretlerinde yüzde 13’lük bir artış söz konusu. AVM’lerdeki dönüşümlerde bu kitleye odaklanılmalı. AVM içindeki yeme içme ve sosyalleşme fırsatları artırılmalı, eğlence kategorisi çeşitlendirilmeli, AVM’ye ulaşım desteklenmeli.

Sofistike Bilgiçler

Alım güçleri oldukça artan kitleyi tanımlayan Sofistike Bilgiçler, standart atladığını gösterme eğiliminde ve bu nedenle AVM’lerde bulunmak istiyor. AVM ziyaretleri yüzde 22 oranında artan bu kitlenin motivasyonu oldukça yüksek ve yaşam enerjilerini artıracak AVM’leri tercih ediyor. Çevreye duyarlı ürünleri almak ve kullanmak istiyor. Marka tercihlerini çocuklarına göre yapıyor. Bu kitle için AVM’lerdeki premium marka sayısı artmalı, aile ve çocuk kategorisi yeniden ele alınmalı. Sürdürülebilirlik ve toplumsal duyarlılığa daha fazla odaklanılmalı.

Teknolojik Çokbilmişler

Teknolojiye merakları çok yüksek olan bu kitle için AVM’ler teknoloji vahasına dönüştü. Hayatını kolaylaştırmak için daha fazla ödeme yapmaya razı. AVM ziyaretlerini yüzde 12 oranında artıran bu kitle için sektörün dijital dönüşüme odaklanmaya devam edilmesi, teknoloji kategorisinin çeşitlendirilmesi, mikromobilitenin geliştirilmesi gerekiyor.

“Değişimin yönünü doğru anlamalıyız”

Esas Gayrimenkul COO’su Nevzat Yavan, araştırma sonuçlarını “Değişim her zaman hayatımızdaydı fakat artık çok hızlı bir değişim yaşıyoruz. Dolayısıyla değişimin yönünü doğru anlamak ve doğru karar vermek gerekiyor. Değişimle savaşamayız ve engelleyemeyiz” sözleriyle değerlendiriyor ve geride kalanlardan olmamak için, şu altı noktayı göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkat çekiyor:

  • Dönüşümü anlamak ve adapte olmak için müşterimizi daha iyi tanımaya ve değişen yaşam tarzlarına odaklanmalıyız.
  • Türkiye hızlı yaşlanıyor. AVM’ler olarak buna hızlı adapte olmamız gerekiyor. 38-55 yaş aralığındaki deneyimli gençleri daha iyi anlamalıyız ve beklentilerine cevap vermeliyiz. AVM’lerin ve perakendenin geleceği bu yaş aralığına bağlı.
  • Deneyim, sürdürülebilirlik, toplumsal duyarlılık, paylaşma kültürü, mikromobilite ve kolaylık eğilimi hızla artıyor. Bu dönüşüme adapte olmak için yeniden düşünmeli ve tasarlamalıyız.
  • Endişeli Modernler, Mazbut Modernler ve Mahallenin Gençleri hala en stratejik kitleler.
  • Fiyat odaklı alışveriş yapan kitleyi AVM’lere çekecek kategorileri/markaları hızla eklememiz gerekiyor.
  • Kaygısı yüksek bir müşteri ile karşı karşıyayız. Temas ettiğimiz her noktada şefkat ve güven duygusunu yaşatmalıyız.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.