MediaCat

“Benzersiz bir dönüşüm çağındayız”

CMO Perspektifi’nin bu ayki konuğu Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin.

“Benzersiz bir dönüşüm çağındayız”

5G teknolojisinin gerek günlük gerek kurumsal hayatta “benzersiz bir dönüşüm” yaşatacağını ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, gelecek hakkında neden heyecanlı ve iyimser olmamız gerektiğini anlatıyor.

Türkiye’deki şirketlerin şimdiye kadarki dijitalleşme yolculuğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dijital dönüşümün hızlandığı günümüzde artık pek çok veriyi, belirsizliği ve fırsatı bir arada yönetmek zorundayız. Gücünü dijitalleşmeden alan iş modellerinin başarılı olacağı bu gelecekte ön planda yer almak isteyen şirketler, dijital dönüşümü odakları haline getirmeye başladı.

Vodafone olarak, bu yolculukta işletmelerin dijital iş ortağı olma vizyonuyla ürün ve hizmetlerimizi çeşitlendiriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’leri geleceğin rekabetine hazırlamak için TOBB ile Dijital Dönüşüm Hareketi’ni başlattık. Bu çalışmayla, Türkiye’nin il il ve sektör sektör dijitalleşme karnesinin ortaya çıkarılmasına liderlik etmeyi amaçlıyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dijital skoru 53’tü. Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında gittiğimiz şehirlerde bir araya geldiğimiz ve ürünlerimizle dijitalleşmelerine katkıda bulunduğumuz işletmelerin sayısı arttıkça, bu skoru bu yılın nisan ayı itibarıyla 69’a çıkardık. Hedefimiz TOBB ile birlikte Türkiye’nin tamamını gezmek ve ülkemizin dijital skorunu daha da artırarak, her ölçekten firmayı geleceğe hazırlayabilmek.

Bu skoru daha da artırabilmek adına önümüzdeki dönem neleri farklı yapmak gerekli?

Dijital dönüşüm, güçlü bir ekosistemin oluşmasına da ihtiyaç duyar. Bu yolda işletmelerimizin yanında olabilmek için attığımız bir diğer önemli adım da İTÜ Vodafone Future Lab’i kurmamız oldu. Bu akıllı teknoloji merkezimizde işletmelerle sinerji içinde beraber fikir üretmeye ve proje gerçekleştirmeye büyük önem veriyoruz. İTÜ Vodafone Future Lab, hızla dijitalleşip akıllanan dünyada, Türkiye’yi yeni rekabet koşullarına hazırlayan bir teknoloji üssü olarak hizmet veriyor ve işletmelerden büyük ilgi görüyor. Burada 30 çözüm ortağımızla birlikte geliştirdiğimiz 34 akıllı teknoloji çözümü, akıllı bina sistemlerinden akıllı araçlara, akıllı çevre ve tarım uygulamalarından sağlık sistemine kadar her sektöre ve hayatın her alanına dokunuyor.

Peki bu alanda şirketlerin öncelik verdiği kalemlerde nasıl bir değişiklik gözlemlediniz?

Üretim metotlarından dağıtım kanallarına kadar, bir şirketin iş yapış süreçlerinde hemen her şey dijital dönüşümle şekilleniyor ve şirketlerin performansını bu dönüşüme ne kadar ayak uydurabildiği belirliyor. Biz de işletmelerin bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla Red Kontrol ürünlerimizi devreye aldık. Bu ürünlerle, işletmelerin verimlilik artışına katkı sağlıyor ve maliyet kontrolüne destek veriyoruz. Personel Verimliliği Takip Yönetimi, Makine Yönetimi ve Enerji Yönetimi’nden oluşan Red Kontrol ürünleriyle işletmeler üretim tesislerini 7/24 uzaktan takip edebiliyor. Red Kontrol ile iş güvenliği maliyetlerinde yüzde 20’ye kadar azalma, operasyonel verimlilikte yüzde 10’a kadar artış, enerji yönetiminde yüzde 40’a kadar maliyet avantajı sağlayabiliyoruz.

Vodafone Business olarak, Akıllı Aydınlatma, Akıllı Sulama, Akıllı Sıvı-Gaz Takibi, Akıllı Sayaç, Akıllı Dolap, Akıllı Jeneratör takibi çözümlerimizi içeren IoT platform ürünlerimizle de işletmelere verimlilik ve otomasyon sağlıyoruz. Akıllı Sulama sistemlerimizle su tüketiminde yüzde 20’ye kadar, Akıllı Aydınlatma ve Akıllı Elektrik Saati çözümümüzle elektrik tüketiminde yüzde 30’a kadar tasarruf sağlamak mümkün oluyor.

5G’nin insan hayatında gözle görülür değişimler yaratacağından söz ediliyor. Özellikle Türkiye’de günlük yaşam pratiğine etkisi ne boyutta olacak?

Benzersiz bir dönüşüm çağındayız. 5G teknolojisi sayesinde yeni nesil makineler arası iletişim (M2M) uygulamalarının hayata geçmesiyle, dünyanın dört bir yanında birbirine bağlı milyarlarca cihaz, pürüzsüz şekilde yönetilebilen akıllı bir ağ halini alacak. Cihazlar, gerçek zamanlı aldıkları komutları çok daha hassas ve hızlı şekilde yerine getirebilecek. Tüm nesneler; arabalardan ilaçlara, ayakkabılardan saksılara kadar her şey, bu nesneleri internete bağlayacak olan 5G şebekesi üzerinden birbiriyle konuşacak. Hem kullanıcıların sayısı hem de kullanıcı başına veri kullanım oranı artacak. Evlerimizde ve sokaklarda yüzlerce sensörle hayatlarımızın tümden değişeceği, kişiselleştirmede yepyeni bir dönemin yaşanacağı günler bizi bekliyor. Dolayısıyla, gelecek hakkında heyecanlı ve iyimser olmak için çok nedenimiz var.

5G anlaşılması zor bir yenilik olabilir, zira onu sadece “hız”la da sınırlandırmak doğru bir öngörü olmayabilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

5G ile hayatımızdaki küçük büyük tüm cihazlar çevrimiçi ve birbiriyle bağlantılı olacak. Nesnelerin interneti, yapay zekâ ve veri analitiği gibi kavramlar daha da ön plana çıkacak. İnternet ve veri kullanımıyla cihaz sayısındaki artış hızla devam edecek. Yeni dönem, sürücüsüz otomobillerden akıllı şehirlere kadar, gelecekte internet erişimi gerektirecek milyarlarca cihaza kablosuz bağlantı sağlamayı kapsayan bir dönem. Bunun için de sadece kapsama değil, kaliteyi de artıracak bir altyapının sağlanması büyük önem taşıyor.

5G teknolojisinin hayata geçmesiyle birlikte çok farklı kullanım alanları olacak. Örneğin, hastanedeki bir doktor ambulanstaki bir hastaya uzaktan tıbbi müdahalede bulunabilecek. Benzer şekilde, trafik bilgilerinin eşzamanlı olarak koordinasyonu sayesinde trafikte daha iyi bir kontrol ve planlama sağlanabilecek. 5G, birçok teknolojinin altyapısını da oluşturacak. Yarı ve tam otonom araçlar, sanayide otomasyonun derinleşmesi, artırılmış gerçeklik, akıllı şehirler ve evler, yüksek çözünürlükte videolar, bulut üzerinden oyun oynamak ve çalışmak, bunlardan sadece birkaçı.

Çizdiğiniz gelecek planında, iş yapış şekillerinde nasıl bir değişim yaşanacağını öngörüyorsunuz?

Dijitalleşmeyle ortaya çıkan yeni ürün ve hizmetler, yeni iş fikirleri ve yeni üretim metotları, işletmeleri geleneksel iş süreçlerini terk etmeye zorluyor. Dijitalleşme; ürünün tasarımından üretimine, pazara çıkışından servisine kadar tüm aşamalarda maksimum verimlilik, üretkenlik ve daha az maliyet potansiyeli sunuyor. Vodafone olarak, tam bu noktada devreye giriyoruz. İşletmelerin dijital iş ortağı olarak, A’dan Z’ye tüm dijitalleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere, birçok farklı sektörde Dijital Hizmetler, Dijital Operasyonlar, Dijital Teknoloji Platformları ve Bilgi Güvenliği olmak üzere dört ana kategori altında 100’ün üzerinde çözüm ve servis sunuyoruz. Bu uçtan uca çözüm ve servislerle, işletmelerin önemli maliyet ve verimlilik artışları elde etmelerine, yeni dünya koşullarına ayak uydurabilmelerine ve rekabette öne çıkabilmelerine destek oluyoruz.

Yeni dijital teknolojilerin ortaya çıkışını kendi çalışma şeklimizi dönüştürmek için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Vodafone Türkiye olarak şirketimiz içinde Biz Dijitaliz, Biz Geleceğiz mottosuyla kapsamlı bir dönüşüm programı başlattık. Dijital ürünler, robotik süreçler, dijital iş ortaklıkları ve kültürel dönüşüm başlıklarından oluşan bir program bu. Yeni programımızla, hem çalışanlarımız hem de müşterilerimiz nezdinde daha çevik, daha hızlı, daha sade ve dijital geleceğe hazır bir şirket olmayı hedefliyoruz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.