MediaCat

2024 yerel seçimleri üzerine birkaç saptama

Ekonomik krizin sert rüzgârları ve toplumun değişim talepleri birleşerek siyaset toprağına umut yüklü, bereketli tohumlar atılmasını sağladı. Şimdi sıra bu tohumları büyütüp boy vermelerini, yeşermelerini sağlayacak adil, akıllı, yenilikçi, kapsayıcı ve hesap veren bir siyaset ve iş üretmekte.

2024 yerel seçimlerinde beklentilerin çok üzerinde bir sonuç ortaya çıktı. CHP çok uzun yıllar sonra AKP’nin önüne geçerek birinci parti oldu. Bu sonuç, özellikle 2023 genel seçimlerinin yarattığı hayal kırıklığından sonra CHP ve seçmenlerinin yeniden dirilişine yol açtı. Yaşanan kırgınlık, öfke ve umutsuzluk da yerini kendine güven ve umut gibi olumlu duygulara bıraktı.

Seçim sonuçlarına dair derinlemesine analizler yapılmaya devam ediyor. Bu noktada birtakım kesin yargılara varmak kolay olmasa da bazı önemli çıkarımlar yapılabilir. Öne çıkan ilk etmenin ekonomik koşullar ve yaşanan hayat pahalılığı olduğunu söyleyebiliriz. Varlıklı küçük bir azınlığın dışında başta emekliler olmak üzere her kesimden insanın yaşadığı ekonomik sıkıntılar bu sonuçların alınmasında birinci derecede etkili oldu.

Öncelikle geçen genel seçimlerde, ekonomik zorluklara karşın seçmenler, Millet İttifakı’nın kendisine ve cumhurbaşkanı adayına güven duymamaları ve daha pek çok nedenin sonucunda yine de Erdoğan diyerek AKP liderini cumhurbaşkanlığı koltuğuna taşımışlardı.

Cumhur İttifakı ve AKP’yi tercih eden seçmenlerin önemli bir kısmının yönünü bu kez CHP’li adaylara çevirmesi, bir kısmının da AKP’ye ceza keserek sandığa gitmemesi hiç kuşkusuz sadece yaşanan ekonomik sıkıntılar ve emekli aylıklarına zam yapılmamasıyla açıklanamaz. Bu sonucu yaratan çok çeşitli ve çok katmanlı nedenleri ayrıntılı bir şekilde ele alarak incelemek gerekiyor.

CHP’nin genel seçim hezimetinden sonra toplanan kurultayın, Kılıçdaroğlu ve kadrolarını saf dışı bırakması, değişimden yana olanları iş başına getirmesi de belli ki seçmen nezdinde olumlu bir karşılık buldu. Seçim sonuçlarının alınmasında yeni CHP ve lideri Özgür Özel ile ekibinin belediye başkan adaylarını çok isabetli bir şekilde belirlemesinin payı da oldukça yüksek görülüyor. Tabii bu seçim başarısı, Özgür Özel’in liderlik sürecinde kritik bir dönemeçten başarıyla geçtiğini göstermesi bakımından da çok önemli oldu.

Başarının kümülatif etkisi

Alınan sonuçlarda geçmiş dönemin CHP’li belediye başkanlarının başarılı performanslarının etkisini de vurgulamak gerekir. Onlar yıllardır “CHP iş değil laf üretir” söylemlerinin doğru olmadığını kanıtladılar. Özellikle muhafazakâr seçmenlerin zihinlerindeki CHP algısı tam olarak değilse de önemli ölçüde değişti ve oylarını CHP’li adaylara vermeleri kolaylaştı gibi görünüyor.

Seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun tabanda birleşerek CHP ve adaylarına oy vermelerinde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın etkili olduğunu da ekleyelim. Her iki liderin de yalnızca kendi illerinde değil ülke genelinde kredileri ve etki güçlerinin oldukça güçlü olduğu açıkça görüldü. Özellikle İmamoğlu’nun gerek geçmiş dönemindeki yüksek performansı gerekse giderek daha da güçlenen karizmatik liderliğiyle akıllıca harmanlanan son derece başarılı kampanyası İstanbul hatta Türkiye ittifakını sağlamada çok önemli bir rol oynadı.

2024 yerel seçimlerinin sonuçları Türkiye’de kadınların toplumsal ve siyasal rolünün nasıl değişmekte olduğuna dair de önemli ipuçları sundu. Seçimlerde kadın adayların başarısı, toplumda kadınlara yönelik algının olumlu yönde değiştiğini ve siyasette daha etkin rollerde daha fazla kadın görmeye başlayacağımızı gösteriyor. Ayrıca, kadınların gündeme getirdikleri toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim, sağlık, kreş ve çocuk bakımı gibi konuların oy verme davranışı üzerinde giderek daha fazla etkili olduğu görüldü. Bu da kadınların sadece seçmen olarak değil, politika yönünden de toplumu şekillendirme gücünün arttığına işaret ediyor. Bunun Türkiye siyaseti açısından son derece olumlu bir gelişme olduğunu kabul etmek gerekir.

Sonuç olarak, 2024 yerel seçim sonuçları, Türkiye’de farklı ve yeni bir siyasetin ortaya çıkma olasılığını artırdı. CHP’ye de değişimden yana yeni bir yapılanmanın adımlarını emin bir şekilde atması için cesaret verdi. Ekonomik krizin sert rüzgârları ve toplumun değişim talepleri birleşerek siyaset toprağına umut yüklü, bereketli tohumlar atılmasını sağladı. Şimdi sıra bu tohumları büyütüp boy vermelerini, yeşermelerini sağlayacak adil, akıllı, yenilikçi, kapsayıcı ve hesap veren bir siyaset ve iş üretmeye geldi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.