MediaCat

Yerel Seçim’in sosyal medya reytinglerine etkisi

Twitter kullanıcıları seçim sonuçlarını CNN Türk, NTV ve TRT 1’den takip etti.

Yerel Seçim’in sosyal medya reytinglerine etkisi

Ülke gündemi ve televizyon dünyası için kuşkusuz son dönemlerin en önemli olayı olan 30 Mart Yerel Seçimleri beklenildiği gibi sosyal TV reytinglerine de damgasını vurdu. Haftalardır planlanan seçim özel programları Pazar günü meraklı Sosyal TV izleyicisini ekranlarının ve klavyelerinin başına kilitlerken CNN Türk seçim özel yayını ile birinciliği, NTV ikinciliği, TRT 1 ise üçüncülüğü kaptı.

Seçim ayına girilmesiyle beraber Sosyal TV izleyicisi ile özel bir bağ kuran Cüneyt Özdemir ve Ahmet Hakan’ın sunumu ile başlayan, ilerleyen saatlerde Şirin Payzın’ın moderatörlük görevini devraldığı CNN Türk Seçim 2014, deneyimli katılımcıları ile izleyicilerin dikkatini çekti. Cüneyt Özdemir seçim yasağı kalkmadan sonuçlardan haber versin diye baskı yapan Twitter kullanıcılarına ekranlardan takıldı ve çabalarını gördüğünü belli etti. Sonuçların açıklanmasıyla kullanıcılar arasında ““CNN Türk’te Cüneyt Özdemir ile Ahmet Hakan’ın yüz ifadeleri, gelen ilk sonuçlardan daha açıklayıcı.” yorumu yapıldı. Sosyal TV izleyicileri ülke çapında sandıkların durumu, oy sayımı ve oy oranları ile ilgili görüşlerini ve sorularını programın katılımcıları ile paylaştı. Seçim yasağının sona ermesi ile birlikte sandıkların açılması ve oy sayımına başlanmasından sonra izleyicilerin dikkatleri seçimlerle ilgili olası şüphelere kaydı. Meydana gelen elektrik kesintileri ile ilgili Ben Beklerim’in “Partinin logosu ampül ama 40 ilde elektrik yok” tweeti top tweet olurken, program77940 tweet ile zirveye oturdu. Program boyunca en çok mention alan hesaplar @Notredamedesion, @cnnturkcom, @hurriyetsecim, @lalekuru111, @emreuslu ve @vekilnaimsahin oldu.  Açılan sandıkların gösterildiği ekranın gerçeği yansıtmadığı izleyiciler tarafında öne sürülürken, hem Anadolu Ajansı’ndan hem de Cihan Haber Ajansı’ndan alınan veriler sorgulandı. CNN Türk Seçim 2014 Pazar gecesi yayınına içerik üretenlerin yüzde 32’sini NTV’nin Seçim Özel programı ile paylaşırken yüzde 31’ini TRT 1’in programıyla paylaştı. Yayın toplamda 45,190 kullanıcıdan 77,940 tweet alarak günü birinci kapattı.

Sosyal TV izleyicileri arasında gecenin en çok konuşulan olayları arasında kanalların seçim sonuçlarını almak için kullandıkları iki ajans olan Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı arasındaki veri uyumsuzluğu vardı. Anadolu Ajansı’nın verilerine göre sandıklar Cihan Haber Ajansı’ndan daha hızlı açılırken, iktidar partisinin oyları da ilk dakikalardan itibaren ezici bir çoğunluktaydı. Yine Anadolu Ajansı verilerine göre gecenin ilerleyen saatlerde muhalefet partilerinin oy oranı yükselirken, iktidar partisinin oy oranının düşüşü gözlerden kaçmadı. Cihan Haber Ajansı ile yayının başından itibaren daha dengeli oy oranları ile izleyicinin karşısına çıktı. Fakat bu farklılık tek bir kaynaktan, sadece Anadolu Ajansı’ndan veri alan TRT1 gibi kanallara ciddi tepkiye yol açtı ve aynı şekilde sonuçları yayınlayanNTV, A Haber ve TRT 1 gibi kanalların açıkladığı sonuçlarla ilgili soru işaretleriyarattı. ‘Bu saatten sonra seçim sonuçlarını NTV’den filan izleyen var mı bilmiyorum, ama bence sağ alt köşedeki saatten bile emin olmayın.’ ‘Seçim kampanyasında TRT/AA’nın tutumunu unutmayın! Aynı tutum sayımda sürüyor. Açıklanan sonuçlar yanıltıcı. Herkes sandıklara sahip çıksın!’ve ‘Sandıkları terk etmeyin. AA bilerek yapıyor.’gibi yorumlar gece boyunca sosyal TV izleyicisinin parmak uçlarındaydı.

*Bu analiz, özel bir filtreleme metodolojisi kullanılarak Kimola Analytics tarafından 30 Mart 2014 gününün Twitter verileri üzerinden oluşturulmuştur. Analiz içinde geçen kullanıcı paylaşımları gerçek olup, Kimola ve çalışanlarının kişisel görüşlerini yansıtmaz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.