MediaCat

‘Yeni slogan Coca-Cola’yı kurtaramayacak’

Konumlandırma uzmanı ve marka stratejisti Al Ries, Coca-Cola’nın strateji değişimini yorumladı.

‘Yeni slogan Coca-Cola’yı kurtaramayacak’

Marka stratejisini yenileyerek yeni yaklaşımını 19 Ocak günü Paris’te gerçekleştirdiği bir toplantıyla duyuran Coca-Cola, yeni kampanyası ve sloganı “Taste the Feeling”i görücüye çıkardı.

Markanın yedi yılın ardından veda ettiği “Open Happiness”ın yerine geçen “Taste the Feeling”in Coca-Cola için ne gibi avantaj ve dezavantajlara gebe olduğunu, yeni stratejinin marka ve sektör için anlamını Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen stratejistlerine sorduk.

İşte, konumlandırma uzmanı ve marka stratejisti Al Ries’ın Coca-Cola’nın değişen stratejisi hakkındaki düşünceleri…

'Yeni slogan Coca-Cola’yı kurtaramayacak'Son 111 yılında Coca-Cola 58 farklı reklam sloganı kullandı. Bu, her iki yılda yeni bir slogan demek. Bu da pek iyi bir fikir sayılmaz. Çünkü bir sloganın ömrü birkaç yılla değil, onyıllarla sınırlı olmalı.

Bir önceki “Open Happiness” sloganının yedi yılın sonunda terk edilmesi ise bu geleneğin kırılması anlamına geliyor. Ne yazık ki bu sloganın Coca-Cola markasını geliştirecek hiçbir tesiri olmadı.

“Open Happiness”ın kullanılmaya başlamasından önceki yedi yılda, Coca-Cola’nın kişi başı tüketimi yılda yüzde 1,7 oranında düşüş göstermişti. “Open Happiness”ın yedi yılında ise, tüketimin yılda yüzde 2 oranında düştüğü görülüyor. Bu yüzden Coca-Cola’nın probleminin çözümü gayet açıktı: Markanın bu düşüşünü durdurmak. Fakat bu düşüşe sebep olan şey neydi?

Pek çok Amerikalı şekerin –140 kalorili bir kutu Coca-Cola’nın dokuz çay kaşığı şekere eşit olduğunun ortaya çıkışından beri- kendisi için kötü olduğuna inanıyor. Peki, neden Diet Coca-Cola içmiyorlar? Çünkü birçok Amerikalı aynı şekilde yapay tatlandırıcıların da zararlı olduğuna inanıyor.

İşte bunlar Coca-Cola’nın yüz yüze olduğu iki temel problem. “Taste the feeling” bu sorunların hangisine çare olabilir? Olamaz. Benim tahminim, Coca-Cola’nın yıllık kişi başı tüketiminin yüzde 2 oranında azalmaya devam edeceği yönünde. Hatta önümüzdeki 10 yılda bu oranın arttığını görebiliriz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.