MediaCat

Türkiye’nin âşık olduğu markalar

Günümüzde Lovemark olmak, özellikle Lovemark kalmak çok daha zor. Markasızlaşmaya doğru gittiğimiz çağımızda bazı markaların insanlarda duygusal bir etki yaratması, gönüllerinde yer edebilmesi bu nedenle çok kıymetli.

Türkiye’nin âşık olduğu markalar

İnsanların en sevdikleri markaları belirlemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’nin Lovemark’ları” araştırması 14’üncü yılını tamamladı. 2007’de başlamıştık araştırmaya. 2009’dan bu yana aralıksız her yıl gerçekleştiriyoruz.

2016’da Prof. Dr. Kaan Varnalı ile araştırmanın ölçüm yöntemini geliştirerek kapsamını genişlettik. Amacımız daha gerçekçi bir yaklaşımla markalar ve müşterileri arasındaki ilişkinin derinliğini anlamaya çalışmaktı. Bu nedenle 2016’dan bu yana araştırmaya katılanlara dört soru soruyoruz. Öncelikle kişinin kategoride aklına ilk gelen markayı belirtmesini istiyoruz. Bu açık uçlu bir soru oluyor. Herhangi bir yönlendirme yapılmıyor. Sonrasında 1-10 arasında telaffuz ettiği markayı kendisine ne derece yakın bulduğunu belirtmesini istiyoruz. Ve markanın kişinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını ne denli karşıladığını 1-10 arasında bir puan vererek değerlendirmesini istiyoruz. Son olarak “Bu marka en sevdiğim, asla vazgeçemeyeceğim bir markadır” ifadesine ne derece katıldığını soruyoruz. Bu dört sorunun yanıtları kendi içinde değerlendirildiği gibi alınan ortalama ise en sevilen markaları belirliyor.

Lovemarks 2021

Günümüzde Lovemark olmak, özellikle Lovemark kalmak artık çok daha zor, giderek de zorlaşacak gibi görünüyor. Markasızlaşmaya doğru gittiğimiz çağımızda bazı markaların insanlarda duygusal bir etki yaratması, gönüllerinden bir yer kapabilmesi bu nedenle çok kıymetli.

Yıllardır ciddiyetle ele aldığımız en sevilen markalar araştırması insanların (sektör terminolojisinde tüketicinin) çeşitli kategorilere ilgisi ve o kategorilerdeki markalarla ilişkisini de açık seçik önümüze seriyor. Bazı kategorilerde liderler açık ara zirvedeyken, bazılarında ise kıyasıya bir rekabete tanık oluyoruz.

Türkiye’nin Lovemark’ları 2021 sonuçlarını ve detayları MediaCat Ekim sayısında okuyabilirsiniz. Ben burada senelerdir yakından takip ettiğim araştırmanın bu yılki sonuçlarıyla ilgili birkaç gözlemimi paylaşmak isterim:

  • İnsanların gönlüne bir aşk tohumu attığınızda sizi kolay kolay bırakmıyorlar. Bu yüzden de çoğu kategorinin lideri yıllardır zirvedeki yerini koruyor.
  • Kendi markasından çok bulunduğu kategoriye yatırım yapan şirketler her zaman karşılığını fazlasıyla alıyor.
  • Kırılgan dediğimiz, skorları çok düşük ve rekabetin kıyasıya sürdüğü kategorilerde markaların gerçekleştirdikleri samimi iyilik hareketleri ve kesintisiz iletişim karşılık buluyor.
  • Pandeminin en çok etkilediği kategorilerden biri e-ticaret oldu. Bu yıl kategori liderinin puanında geçtiğimiz yıla göre yüzde 4’lük bir artış var. Ancak bu kategorideki en dikkat çekici nokta diğer markaların skorlarındaki dramatik düşüş. Eminim ki söz konusu markalar bunun nedenleri üzerine kafa yoracaklardır. E-ticaret kategorisinin lideri Trendyol’un kendi ekosistemini destekleme, geliştirme ve kategoriyi büyütme çabalarının etkili olduğunu görüyoruz.

Türkiye’nin en sevilen markaları araştırmasında 2021’de sorduğumuz kategorilerin liderleri Arçelik, Bepanthol, Domestos, Duru, Erikli, Fairy, Migros, Nescafé, Opet, Trendyol, Ülker ve Ziraat Bankası markalarına emek veren herkesi kutluyorum.

Outliers

Bu ay başucu kitaplarımdan biri için butona basmak istiyorum: Outliers (Çizginin Dışındakiler). Malcolm Gladwell’in en iddialı kitapları Tipping Point ve Blink’ten sonra gelmesine karşın ilk yayımlandığı 2009’dan bu yana hem dünyada hem de Türkiye’de en çok satan eserlerden biri Outliers. Kitapta Gladwell “Bazı insanlar neden daha başarılı olur?” sorusunun peşine düşmüş.

Jamaikalı bir kölenin torunu olan büyük annesi Daisy’e adamış kitabını Gladwell. Daisy’nin çabalarının gelecek nesillerin kaderini nasıl değiştirdiğini ise savunduğu tezlerin bir kanıtı olarak sunuyor.

Ezberbozan bir kitap Outliers. Hayatımız boyunca bize öğretildiği gibi başarıya ulaşan yol için öyle kişisel gelişim kitaplarında bahsedildiği gibi birkaç kriterin yeterli olmadığını anlatıyor. Çok çalışma, zekâ, hırs yeterli mi? Çizgidışı başarılı insanların neden başarılı olduklarını anlamak için çevrelerine daha iyi bakmamız gerikiyor. Aileleri, doğum yerleri hatta doğum tarihleri, geldikleri kültür, bulundukları sınıf, coğrafya.

Beatles, Bill Gates, Steve Jobs bulundukları noktaya gelmek için 10 bin saat pratik yaptılar. Başarılı insanların ortak noktalarından biri çok zeki olmaları. Peki ama dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanlarından biri olan Chris Langan neden başarılı olamadı? Ya da bizi üzen dezavantajlarımız aslında bizim fırsatlarımız olabilir mi?

Outliers’daki ilham verici insan hikâyeleri bize başarının göründüğünden çok daha karışık ve ilgi çekici yollardan geçtiğini gösteriyor. Hâlâ okumayanlar kaldıysa okumalarını öneririm.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.