MediaCat

Türk tüketiciler Avrupa’dakilerden daha iyimser

Deloitte’nin yıl sonu harcamaları araştırmasına göre, Türklerin tüketim alışkanlıkları

Türk tüketiciler Avrupa’dakilerden daha iyimser

Deloitte’nin yıl sonu harcamaları araştırmasına göre, Türklerin tüketim alışkanlıkları açısından giderek Avrupalılara benzemeye başladığının ortaya çıktığı bildirildi.

Deloitte Türkiye’den araştırmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, her yıl yapılan ve özellikle Avrupa’nın yılbaşı döneminde belirginleşen tüketici eğilimlerini ortaya koyan araştırmaya EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde 15 ülkede 15 bin kişinin üstünde katılımcının yanıt verdiği kaydedildi.

Araştırma sonuçlarına göre, Türklerin özellikle Kurban ve yılbaşının aynı aya gelmesinden dolayı yıl sonu harcamalarına eskisinden daha fazla kaynak ayırmaya başlamasının dikkat çekmeye başladığı belirtildi.

Türk tüketicilerin Avrupa’dakilerden daha iyimser olduğu, yüzde 32’sinin ekonominin istikrarlı olduğuna ve yüzde 17,3’ünün ekonominin büyüdüğüne inanarak Avrupa’ya göre çok daha olumlu bir tablo çizdiğine işaret edilen araştırmada, İrlanda, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Kıbrıs’ta ankete katılanların kendi ülke ekonomileri ile ilgili beklentileri düşükken, Türk tüketicilerinin yüzde 42’sinin 2008’de ekonominin az veya çok gelişeceğini düşündükleri aktarıldı.


“Türklerin satın alma gücünde farklılık yok”

Araştırma sonuçlarının, Türklerin tüketim alışkanlıkları açısından giderek Avrupalılara benzemeye başladığını ortaya çıkardığına dikkat çekilirken, Avrupalı tüketicilerin satın alma gücünde geçen yıla oranla düşüş yaşanırken, Türk tüketicilerin satın alma gücünde bir farklılık yaşanmadığı, yıl sonu harcamalarında Türk tüketicilerin yüzde 76 gibi ağırlıklı bir oranla bütçelerini Kurban Bayramına ayırdıkları, bununla beraber Türk tüketicilerin yüzde 19’unun en önemli harcamalarını yılbaşında yapacaklarını ifade ettikleri bildirildi.

Araştırmaya göre, Türkler en pahalı hediyeleri eşlerine ve çocuklarına alırken, kadınların en pahalı hediyeleri eşleri ve çocukları arasında bölüştürdüğü, bu arada Türk tüketicilerin Avrupalılara benzemeyen bir yönünün ise en pahalı hediyeyi kendilerine almak istemeleri olduğu kaydedildi.


“Türkiye’de kadınlar hediye olarak nakit para isteyebiliyor”

Türkiye’nin de içinde bulunduğu güney ülkelerinde hediye olarak daha çok giyecek alınması söz konusu olurken, Türkiye’de giyeceğin yanı sıra, en çok cep telefonu ve kitap istendiği, ilginç bir bulgunun da kadınların hediye olarak nakit para isteyebilmeleri olduğu belirtildi.

Çevreye saygının Türk tüketicilerin giderek Avrupalılara benzeyen bir başka özelliği olduğuna işaret edilen araştırma sonucunda, Türkiye, İtalya ve Kıbrıs’taki tüketicilerin ortalama yüzde 65’inin çevre konularına özellikle duyarlılık gösterdikleri ve ürünlerin kaynağının etik olmasına dikkat ettikleri, Avrupalıların yüzde 63’ü ve Türklerin yüzde 66’sının daha etik bir ürün için daha fazla para ödemeye hazır olduklarını söyledikleri bildirildi.

Araştırmaya göre, yılbaşı harcamalarında birkaç eğilimin dikkat çektiği, bunların gelişmiş ülkelerde büyüme yavaşlarken gelişmekte olan ülkelerin büyük bir hızla büyümesinin her iki grubun harcamaları arasındaki farkı gittikçe azaltması, dinsel ve kültürel farklılıklara rağmen Türkiye’deki yıl sonu harcamalarının giderek arttığı ve Avrupa harcamalarına benzediği şeklinde özetlendi.


“Harcama alışkanlıkları, küresel gelişmelerden ayrı kalmıyor”

Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel, yıl sonu harcamaları araştırmasına ilişkin değerlendirmesinde, araştırma ile perakende sektörüne tüketici harcama alışkanlıklarını ve yeni trendleri aktararak son derece olumlu bir bilgilendirme sağlandığını vurguladı.

Türkiye’deki harcama alışkanlıkları ile tüketicinin genel alışkanlıklarının küresel gelişmelerden ayrı kalmadığını, kendi özellikleri ile değişmeler ve iniş-çıkışlar gösterdiğini dile getiren Süel, bunun yanı sıra kültürel değişimlerin de düşünülenden daha fazla tüketiciyi etkilediğini kaydetti.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.