MediaCat

Reklam sektörü yüzde 25 küçüldü

21 Mayıs günü, Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın evsahipliğinde…

Reklam sektörü yüzde 25 küçüldü

21 Mayıs günü, Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın evsahipliğinde, Hilton otelinde, reklam dünyamızın önemli isimlerinin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Yalçındağ’ın yanısıra Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan, Reklamverenler Derneği Başkanı Hakan Gören, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, Basın Reklam Platformu Başkanı Ayşe Cemal, Reklamcılık Vakfı Başkanı Özgür Sağlam ve Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu gibi sektörümüzün belli başlı tüm derneklerinin tepe isimleri bizzat iştirak etti.

Toplantının iki ana gündem maddesi vardı: Sektör derneklerinin reklam dünyasının tüm taraflarıyla kriz konusunda yaptığı görüşmeler sonunda varılan sonuçlar ve 2009’un ilk üç ayına ait reklam yatırım rakamları…

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

Toplantıda ilk sözü Mehmet Ali Yalçındağ aldı. Diğer krizlerden farklı olarak bu seferki krizde bir ilki başardıklarını, sektör olarak bir araya gelip dayanışma içinde hareket edebildiklerini dile getiren Yalçındağ, bu dayanışma çerçevesinde televizyon yayıncıları, gazete yöneticileri, dergi platformu temsilcileri, reklamverenler ve nihayet reklam ve medya ajansları ile yaptıkları kapsamlı toplantılar sonucunda varılan sonuçları gazetecilerle paylaştı. Yalçındağ, yapılan bu görüşmeler sonunda tüm taraflarıyla sektörün görüşlerinin şu başlıklar altında sıralanabileceğini ifade etti.

•Reklam yatırımlarından alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi

•Reçetesiz ilaçların ve hastanelerin reklam yapması önündeki yasal engellerin ortadan kaldırılması

•Siyasi reklamların televizyonda da yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması

•Örtülü reklamlar konusunda AB standartlarına göre bir düzenleme yapılması

•Televizyon kuruluşlarının RTÜK’e ödediği eğitime katkı payının azaltılması

•Gazete kâğıdı ithalatında ödenen yüzde 8’lik KDV bedelinin yüzde 1’e düşürülmesi

•Alkollü içki reklamlarının reklamverenler tarafından gider olarak gösterilmesinin sağlanması

Reklam sektörünün krizden gördüğü zararın hafifletilmesi çerçevesinde bu başlıklar altında özetlenen sorun ve taleplerin, Ankara’ya bir rapor halinde sunulacağını ifade eden Yalçındağ, yılın ilk çeyreğine ait reklam yatırım rakamlarını açıklaması için sözü Ayşegül Molu’ya bıraktı.

SEKTÖR YÜZDE 25 KÜÇÜLDÜ

Reklam sektörünün son çeyrekte yaşanan yüzde 17’lik sert düşüş nedeniyle 2008 yılını toplamda yüzde 2,1’lik küçük bir büyümeyle kapattığını belirten Molu, düşüşün 2009’un ilk çeyreğinde de sürdüğünü söyledi. Yılın ilk üç ayı içinde reklam yatırımlarında yüzde 25’lik bir daralma yaşandığını açıklayan Molu, bunun da bir önceki yılın aynı dönemine göre 530 milyon TL’lik bir gerilemeye tekabül ettiğini ifade etti. Molu’nun verdiği rakamlara göre yılın ilk üç ayında sinema hariç bütün mecralar düşüş yaşadı. Tek tek mecralar bazında bakıldığında televizyonun yüzde 27, gazetenin yüzde 26, derginin yüzde 40, radyonun yüzde 20, açıkhavanın ise yüzde 14 küçüldüğü görülüyor. Geçen yılın yıldız mecrası internetin bile yüzde 4 gibi nispeten küçük bir oranda da olsa düşüş kaydettiği gözleniyor. Krizde ilginç bir şekilde yükselişe geçen sinema ise geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 50 oranında artış göstermiş durumda.

Mart ayındaki düşüşün ilk iki ayki düşüşe göre daha mutedil olduğunu ve hükümetin yaptığı KDV-ÖTV indirimlerinden sonra yaşanan kısmi canlanmanın ikinci çeyrek rakamlarına olumlu bir şekilde yansıyacağını beklediklerini söyleyen Molu, reklam sektörünün ileri gelen 107 ismiyle yaptıkları kapsamlı nabız yoklama toplantılarından edindikleri izlenime göre tüketiciler gibi reklamverenlerde de kelepir arama eğiliminin söz konusu olduğunu ifade etti. Konuşmasının sonunda yılın son çeyreğinde bir stabilizasyon beklediklerini söyleyen Molu, canlanma için ise 2010’un ilk çeyreğini beklemek gerektiğini ifade etti.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.