MediaCat

Bilişim dünyasının en prestijli ödülü Sir Tim Berners Lee’nin

Modern internetin kurucusu, Turing Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.

Bilişim dünyasının en prestijli ödülü Sir Tim Berners Lee’nin

World Wide Web’in öncüsü Sir Tim Berners Lee, bilgisayar bilimin Nobel’i olarak anılan Turing Ödülü’nün son sahibi oldu. 1966’dan bu yana The Association for Computing Machinery tarafından “bilgisayar bilimine teknik anlamda katkı yapan kişilere”, İngiliz bilgisayar bilimci Alan Turing anısına verilen ödül bu alandaki en prestijli ödül olarak kabul görüyor.

İnternetin temellerini atmanın yanı sıra bunu “zarif” bir biçimde yapmış olması, link (URL ve URI’lar) konseptinin son derece sade ve kolay uygulanabilir olması ve HTML’i herkesin pratik bir şekilde bilgi paylaşmasına müsaade edecek şekilde internetin merkezine oturtması, ödülün Sir Tim Berners Lee’ye gitmesindeki önemli etkenler olarak öne çıkıyor.

Ödül aynı zamanda Sir Berners Lee’nin World Wide Web Consortium (internete dair standartları belirleyen konsorsiyum), World Wide Web Foundation (internetin temel haklardan biri olması için çalışan organizasyon) ve Web Science Trust (internetin sosyal etkileri üzerine çalışan organizasyon) gibi yapıları kurarak bilişim dünyasına yaptığı katkıyı da onurlandırıyor.

“Tarama geçmişini satmak iğrenç ve korkunç”

Turing Ödülü’ne layık görülmesinin ardından Guardian’ın ABD edisyonunda görevli Sam Thielman’ın sorularını yanıtlayan Sir Tim Berners Lee, ABD’de son günlerde en sık tartışılan konular arasında yer alan ve “internet servis sağlayıcılara kullanıcıların tarama geçmişini satma imkânı tanıyan kanun tasarısı” hakkında da açıklamalarda bulundu.

“Tasarının hazırlanmasını sağlayan tutum da interneti götürmeye çalıştığı yön de korkunç ve iğrenç. İnterneti kullandığımız sırada son derece korunmasız durumdayız ve orada yaptığımız her şey son derece özel. İnsanlar sağlık durumlarına dair fikir sahibi olmak için önce internete, sonra doktora gidiyorlar. Aileleriyle özel konularda, özel görüşmeler yapıyorlar. İnternetin tarafsızlığını (net neutrality) geri almaya kalkan bu tasarı kabul edilirse insanların sokaklara çıkıp protesto gösterileri yapacağından emin olabilirsiniz.”

İlgili tasarıya dair uzman birinin fikrini almak gerekiyorsa modern ticaret, yayıncılık ve gazeteciliğin tarihini değiştiren Sir Tim Berners Lee’den daha iyisini bulmak pek kolay olmasa gerek. Yasa tasarısının web dünyasına ne getireceğini zaman gösterecek.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.