Devlet tarafından işletilecek olan sitenin 2018 yılında 300 binden fazla girdi içermesi bekleniyor.
Wikipedia olmadan hayat olur mu? Bazen olabiliyor. Ama tadı olduğu pek de söylenemez.
İnternet sansürünün alıp başını gittiği ülkeler arasında en üst sıralarda yer alan Çin Halk Cumhuriyeti, Wikipedia olmadan yola devam etmenin alternatif bir yolunu bulmaya girişerek kendi online ansiklopedisini geliştirme kararı aldı. Çin Ansiklopedisi adı verilmesi beklenen sitenin yaratılması amacıyla da 20 bin çalışanın işe alınması planlanıyor. Eğer işler yolunda giderse, 2018 yılında Çinliler 300 bin girdi barındıran bir ansiklopediye kavuşmuş olacak.
Projede görev alan editörlerden Yang Muzhi, “kültürün Çin Seddi” olarak tanımladığı ve 100’den fazla disiplinden binlerce akademisyenin emek harcayacağı Çin Ansiklopedisi’nin yayın hayatına önümüzdeki yıl başlayacağını belirtiyor. Her ne kadar Baidu ve Qihoo 360 gibi birtakım Çinli internet şirketleri kendi online ansiklopedilerine sahip olsalar da Wikipedia ile karşılaştırıldıklarında bir hayli zayıf kaldıkları açık. Muzhi, amaçlarının Wikipedia’yı yakalamaktan ziyade onu geçmek olduğunu söylüyor: “Dünyadaki en büyük, en yüksek kaliteli yazar ekibi bizde. Hedefimiz, Wikipedia’yı yakalamak değil; onu sollamak.”
Muzhi, ansiklopedinin hedefinin, ülkedeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile tarihsel mirasın tanıtımını yapmak, ayrıca sosyalizmin esas değerlerini güçlendirmek olduğunu da ekliyor.
720 milyon kullanıcısıyla Çin, dünyadaki en büyük online popülasyonu oluşturuyor. İronik bir şekilde de Çinli internet kullanıcıları sansürden en çok nasibini alanlar arasında bulunuyor. Tabii Çin Ansiklopedisi’nin içeriğine devletin ne kadar müdahale edeceği de soru işareti.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.