MediaCat

Yaratıcılık Festivali’nde Ukrayna rüzgârı

Her yıl olduğu gibi bu sene de sosyal meseleler Cannes gündeminde fazlasıyla yerini bulmuştu. Ukrayna-Rusya Savaşı, yıllardır dinlediğimiz ama bir arpa boyu yol alınamayan çevre sorunları…

Yaratıcılık Festivali’nde Ukrayna rüzgârı

Dünyanın en büyük yaratıcılık buluşmalarından Cannes Lions Yaratıcılık Festivali iki yıl aradan sonra 20-25 Haziran 2022 tarihleri arasında katılımcılarıyla buluştu. Her yıl olduğu gibi bu sene de sosyal meseleler Cannes gündeminde fazlasıyla yerini bulmuştu. Ukrayna-Rusya Savaşı, yıllardır dinlediğimiz ama bir arpa boyu yol alınamayan çevre sorunları…

Ukrayna’ya destek

Özellikle Batılı markalar Ukrayna ile ilgili pozisyonunu çok önceden belirlemişti. Pek çok marka ve reklam network’ü Rusya’dan çekilmiş ya da yakın zamanda çekileceğini duyurmuştu. Cannes Lions yöneticileri yarışmaya Rusya ajanslarının başvurularını kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Cannes’a vardığımızda bu desteğin hem festival mekânlarına hem de içeriğine fazlasıyla yansıdığını gördük.

Bombalar altında yaratıcılık

Ukrayna’dan kreatif direktörler ve şarkıcı Jamala’nın katıldığı “Bombalar Altında Yaratıcılık” isimli panelde Ukrayna Devlet Başkanı
Zelenski’nin mesajı da paylaşıldı. Kendilerinin sadece Ukrayna için değil küresel demokrasi için de savaştıklarının altını çizen Zelenski, tüm dünya yaratıcılarını özgürlük mücadelelerine katılmaya davet ederken, panelistler “Be Brave Like Ukraine” kampanyası için küresel medya gruplarından ücretsiz yayın istediler.

2016 Eurovision Yarışması birincisi müzisyen Jamala ise tüm dünyadaki sanatçıların, Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine sesleriyle destek vermelerini istedi.

Garry Kasparov

Dünyaca ünlü Rus satranç ustası Garry Kasparov kendisine ayrılan sürenin tamamını Rus Ordusu’nun işgali altındaki Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine ayırdı. “Şeytan” olarak tanımladığı Putin’i şiddetle kınadığını söyledi ve tüm katılımcıları özgürlüğü savunmak için harekete geçmeye davet etti. “Tehlikede olan sadece Ukrayna değil, içinde yaşadığımız türden bir dünyanın varlığıdır” diyen Kasparov, son 20 yıldır Putin’e muhalif tavrıyla tanınıyor.

2005 yılında artık satrancı bıraktığını duyurmuştu Kasparov. Sonrasında daha çok aktivist kimliğiyle ön planda oldu. “Arkadaşlarım bana bunun bir hata olduğunu söylemişlerdi. Satrancın siyah beyaz, politikanın ise gri olduğunu savunmuşlardı. Bence Ukrayna’da olanlar net bir şekilde siyah ve beyazdır” diyen Kasparov, Putin’in askerî saldırı ile diplomasiyi birleştiren hibrit bir stratejiye geçtiğini ve savaş uzadıkça enerji ve gıda krizinin derinleşeceği hikâyelerinden umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini belirtti.

Katılımcıları halklara umut mesajı veren, politikacılara direnmeleri ve baskı yapmaları konusunda onları cesaretlendirecek kampanyalar yaratmaya davet eden Kasparov, “Putin’in propagandası güçlü ama sizin yaratıcılığınız daha güçlü” mesajıyla konuşmasını tamamladı.

Ödüllerde ise Digital Craft Büyük Ödülü Ukrayna’yı destekleyen bir uygulamaya gitti.

Festivale Greenpeace baskını

Bir yandan sarayın içerisinde sürdürülebilirlik, gezegenin sorunları tartışılırken, bununla ilgili reklamlar ödüller alırken, diğer yandan dışarıda Greenpeace aktivistleri “No awards on a dead planet!” diyerek fosil yakıt şirketleriyle çalışan ajansları protesto ediyordu. Protestonun şaşırtıcı tarafı eylemcilerden çok polisin tavrıydı. Vinçle sarayın tepesine tırmanan eylemcilerin malzemelerini taşımalarına yardım eden polisler gördüm. Trafiği kapatarak eylemlerini güvenli bir şekilde yapmalarını sağlayan bir yönetim. Hiçbirine gaz sıkmayan emniyet güçleri ve onların asansörlerin önünde oturma eylemi yapmalarına izin veren bir anlayış.

#BanFossilAds

Aktivistlerin katılımcılara dağıttıkları el ilanlarındaki metni de paylaşmak isterim: “Siz içeride birbirinizin sırtını sıvazlarken iklim krizi tüm şiddetiyle devam ediyor. Fosil yakıt şirketleriyle çalışan ajanslar alevleri körüklüyor ve büyük kirleticilerin her şeyin yolunda gittiğine insanları ikna etmeleri için yeni yollar bulmalarına yardımcı oluyor. Bu kurumlar statükoyu korurken, savunmasız topluluklar ve ekosistemler acı çekiyor.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.