MediaCat

Wikileaks’e rakip geliyor

ABD’nin Irak ve Afganistan savaşlarına dair gizli belgelerin ardından Dışişleri Bakanlığı’nın gizli kriptolarını…

Wikileaks’e rakip geliyor

ABD’nin Irak ve Afganistan savaşlarına dair gizli belgelerin ardından Dışişleri Bakanlığı’nın gizli kriptolarını yayınlayarak dünyada gündemin ilk sırasına oturan Wikileaks’e rakip geliyor. Yeni platformun adı Openleaks.

Daniel Domscheid-Berg ismini internetteki bir arama motoruna verdiğinizde anında onbinlerce sonuca ulaşabiliyorsunuz. Çoğu da Wikileaks kurucusu Julian Assange ile kavga ederek internet portalından ayrılmasını konu alıyor. Domscheid-Berg ise Deutsche Welle’ye verdiği röportajında ‘kavga’ kelimesinden kaçınıyor, Assange ile aralarında fikir ayrılıkları olduğunu söylüyor. Julian Assange’ın kendisini öne çıkarma eğilimine yönelik tüm eleştirilere rağmen önemli bir hizmet verdiğine de dikkat çekiyor:

"Gizli tutulması gereken birşeyler var mı? İşte tartışma bu soru etrafında dönüyor. Perdeyi çekip açtığınızda, kulislerde gerçekte neler oluyor? İşte Wikileaks bu tartışmayı bütün dünyada herkesin oturma odasına kadar taşıdı. Bugüne kadar bu konularla hiç ilgilenmemiş insanlar bile artık bunu konuşuyor ve sürekli bu soruyla karşılaşıyor.”

Openleaks’in kurulma nedeni
Domscheid-Berg’i asıl rahatsız eden, Wikileaks’in tekel konumu. Berlinli Domscheid-Berg, ‘Openleaks’ adı altında kendi platformunu kurarak ana düşünceden uzaklaşmadan, gizli bilgilerin ifşasında nicelik ve niteliği artırmayı hedefliyor:

"Ben, mümkün olduğunca az filteleyerek, mümkün olduğunca fazla belge yayınlamanın doğru bir yol olduğunu düşünüyorum. Ama, özellikle de çarpıcı bilgiler sözkonusu olduğunda, üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Ve biz, bu sürece deneyimli daha fazla insanın katılmasının daha iyi olacağına inanıyoruz.”

Domscheid-Berg bu sözleriyle dolaylı olarak Wikileaks’in kurucusu Assange’ı eleştiriyor. ABD ve diğer ülkelerden ele geçirilen ve parça parça yayınlanan gizli belgelerin etkisi, Almanya’dan ”Der Spiegel” ya da İngiltere’den ”Oberserver” gibi güçlü medya ortakları sayesinde daha da artmıştı. Kendi portalında başka bir yöntem uygulayacağını söyleyen Domscheid-Berg, ”Önemli belgeleri anonim olarak ifşa etmek isteyen insanlar, bu rolü kimin üstleneceğine kendileri karar vermeliler” diyor. Bu rolü klasik medya organları gibi sivil toplum örgütlerinin de üstlenebileceğine dikkat çekiyor:

"Örneğin ‘Greenpeace’ ‘Foodwatch’ gibi sanayiyi bağımsız bir şekilde kontrol etme misyonunu üstlenen örgütler. Sendikalarda da kesinlikle böyle bir ihtiyaç var. Biz projemizle gelecekte bu tarz internet sayfalarının çoğalması için bir temel oluşturmak istiyoruz.”

Anonim posta kutusu
Domscheid-Berg’in portalının en önemli ayağını ise anonim posta kutusu oluşturuyor. Bu posta kutusundan herkes, deşifre edilme tehlikesine girmeden yararlanabilecek. Domscheid-Berg, gizli bilgileri ifşa etmeyi düşünenlerin bugüne kadar belgeleri ya doğrudan bir medya kuruluşunun yazıişlerine gönderdiğini ya da bizzat gazetecilerle buluştuklarını belirtiyor. Oysa Domscheid-Berg, internette anonim bir platformun oluşturulması ile bu insanların daha fazla cesaret bulacaklarını savunuyor.

Peki Openleaks nasıl finanse edilecek? Domscheid-Berg, finansman konusunda bağışlara güvendiklerini, ayrıca özellikle de Wikileaks olayının ardından daha fazla bilgi edinmek isteyen, bu işin önemini kavrayan kamuoyundan da daha fazla destek umduklarını belirtiyor.

Uzmanlar ise Openleaks’in sanal ortamda tutunma şansı konusunda birbirinden farklı görüşler belirtiyorlar. Wikileaks’e alternatif yaratılmasını eleştirenler, gizli belgelerin her zaman daha çok para ödeyene satılacağını savunarak, Daniel Domscheid-Berg’i saf olmakla suçluyorlar.

dw-world.de

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.