MediaCat

Sıradışı bir vaka yarışması

Curious Felis’in jüri başkanlığını üstlenen Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı, yarışma tasarımını ve bu yeni rekabetin olmazsa olmazlarını anlatıyor.

Sıradışı bir vaka yarışması

Ne sadece anlatılar ne de rakamlar yeter, kalplere dokunabilen kampanyaların gücünü ifade etmeye. Ancak her ikisi de, temeli sağlam bir inşaya imkân sağlayan içgörülere ve stratejilere çok şey borçludur. Artık, çoğu zaman göz önünde olmayan ilham verici stratejileri ve stratejistleri takdir etmek ve ödüllendirmek için yeni bir yarışma var: Curious Felis.

Curious Felis’te yer alan kategoriler beş temel alana odaklanıyor: Davranış Değiştiren ve Yeni Kalpler Kazandıranlar, Kategoride Ezber Bozanlar, Markanın Konumlandırmasını Değiştirenler, Marka Amacı ile Harekete Geçirenler ve Markayı Sıfırdan Yazanlar. Değerlendirme kriterleri ise problem çözme (yüzde 50), uygulama (yüzde 30) ve iş sonucu (yüzde 20) olmak üzere başarılı bir stratejiyi tamamlayan üç ayağa dayıyor sırtını.

Curious Felis’e 01 Ocak 2020 – 01 Ekim 2021 tarihleri arasında uygulamaya konan ve uygulama döneminin en az yarısı bu tarih aralığına denk düşen çalışmalarla başvurmak mümkün. Yarışma, reklamveren firmalar adına pazarlama iletişimi odaklı stratejik planlama faaliyetlerinde bulunan her tür ajans, danışmanlık şirketi ve bağımsız danışmanın başvurusuna açık.

Başvuruları 1 Ekim 2021 tarihine kadar devam eden Curious Felis, bu yıl ilk kez 11 Kasım’da sahipleriyle buluşacak. Altın, Gümüş ve Bronz olmak üzere üç kategoride verilecek ödüller bunlarla sınırlı değil. Kazanan vakalar aynı zamanda, dünyanın en saygın reklam araştırma kuruluşlarından WARC’ta listelenecek.

Curious Felis’in yarışma tasarımını ve bu yeni rekabetin olmazsa olmazlarını yarışmanın jüri başkanlığını üstlenen Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı’dan dinledik.

Curious Felis sektörde nasıl bir yenilik anlamına geliyor?

Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı

Bu soruya en doğru cevabı verebilmek için müsaadenizle biraz konunun başına dönmek istiyorum. Strateji, her zaman iletişimin belkemiğini oluştursa da reklamcılığın stratejiyi bir disiplin olarak kabul etmesi 70’ler sonu, 80’ler başına denk geliyor. Strateji departmanının reklam ajanslarında yaygınlaşması ise 90’ları buluyor. Türk reklamcılığında stratejinin gelişiminden bahsetmek için bu tarihlere bir 10 yıl daha eklemek lazım. Kısacası strateji, geçmişi çok eskilere dayanan bir disiplin -hatta bir sanat- olsa da reklamcılık için henüz çok yeni. Belki de bu yüzden genellikle iletişim denince ilk olarak aklımıza pazarlama iletişimi, reklamcılık denince de metin yazarlığı ve sanat yönetmenliği geliyor. Yani strateji jargonuyla açıklamam gerekirse strateji, sektörün “top of mind”ında değil. İşte Curious Felis’le çözmek istediğimiz problem tam da bu. O yüzden yarışmanın misyonunu “Etki bırakan yaratıcı stratejileri ve stratejistleri daha görünür kılarak strateji disiplininin saygınlığını artırmak ve böylece pazarlama iletişiminde stratejinin ve stratejistlerin konumunu güçlendirmek” olarak belirledik. Bu yönüyle Curious Felis, bildiğimiz yaratıcılık yarışmalarından farklılaşıyor.

Öte yandan Curious Felis bir vaka yarışması. Ancak diğer vaka yarışmalarından birçok noktada ayrışıyor. Curious Felis fikrinin arkasında, sektörün önde gelen stratejistlerinden oluşan bir takım var. Haliyle bu kadar stratejist bir araya gelince, var olan vaka yarışmalarını en ince detayına kadar inceledik ve değerlendirmelerimizi, yarışma tasarımına yansıtmaya çalıştık. Örneğin her geçen gün dikkat süresi daha da azalan katılımcılardan sayfalar dolusu vaka açıklaması beklemenin, zamanın ruhuna uygun olmayacağını düşündük ve başvuru formunu bir sayfayla sınırlandırdık.

Az ve öz olma halini yarışmanın her noktasına taşımak istiyoruz. Öyle ki kazanan vakalar, başka bir yenilik olarak, dünyanın en saygın iletişim kaynaklarından WARC’un arşivinde listelenecek. Ancak alıştığımız WARC makalelerinden farklı olarak yine her şey bir sayfada özetlenecek. İlerleyen tarihlerde Curious Felis’in sektöre getirdiği yenilikleri daha detaylı değerlendirme fırsatımız olacak. Birazını da oraya saklayalım.

Kategori yapısı nasıl oluşturuldu, neler dikkate alındı?

Değerlendirme kriterlerinden jüri dağılımına kadar her noktada strateji disiplinini merkeze koyduk. Kategorileri belirlerken de yine disiplin-odaklı hareket ettik. Yani bir stratejist, pazarlama iletişimine hangi noktalarda katkıda bulunuyorsa, o noktaları kategorilere yansıtmaya çalıştık. Örneğin bir stratejist kimi zaman bir markayı sıfırdan tasarlar kimi zaman var olan bir markaya yeni anlamlar kazandırarak onun hem tüketicinin zihnindeki hem de pazardaki konumunu değiştirir. İşte bu iki örneğin de Curious Felis’te kategori olarak karşılığı var. Bir önceki soruda bahsettiğim az ve öz olma hedefimizi kategorileri oluştururken de aklımızda tuttuk ve bu yıl için toplam altı kategori belirledik. Bizden sonraki komitelerin de kategorileri az ve öz tutmaya çalışacağını düşünüyorum.

Kazanmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Biraz beylik bir söz olacak ama sanırım samimiyete dikkat etmeliler derim. Jürimiz ağırlıklı stratejistlerden ve strateji sürecinin farklı noktalarına dokunan deneyimli profesyonellerden oluşuyor. Yani biz bizeyiz. Ve hepimiz bir brief’in, bazen iki toplantı arasında, marka yöneticisiyle müşteri temsilcisinin kahve sohbetinde ortaya çıkabileceğini biliyoruz. Sırf daha “ciddi” görünmek adına katılımcılarımızın bazı noktalarda, kendilerini “mış” gibi yapmak zorunda hissetmelerini istemiyoruz.

Daha teknik konulara girecek olursak katılımcılarımıza, öncelikle problemi doğru tanımlamalarını öneririm. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Hiçbir strateji nedensiz oluşturulmaz. O nedeni jürinin anlayabilmesi kritik. Stratejik yaklaşımın tazeliği, vakanın kaderini belirleyecek bir diğer önemli kriter. Bu yıl jüri başkanı olarak sektörde akım yaratabilen, sadece kendisine değil, başka markalara da yeni kapılar açabilen ve etkisi sınırları aşan stratejileri gün yüzüne çıkarmaya çalışacağımızı söyleyebilirim. Son olarak stratejinin teoride kalmadığını, uygulamaya çok iyi bir şekilde yansıtıldığını görebilmemiz elzem.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.