MediaCat

“Fikirler basitlikten güç alıyor”

Felis Ödülleri 2018 Üretimde Ustalık Bölümü Jüri Başkanı Özge Güven bölümle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

“Fikirler basitlikten güç alıyor”

Geçen sene 6 Felis ve 3 Başarı Ödülü’yle en çok ödül alan ajansının Rafineri olduğu Üretimde Ustalık bölümünün bu yıl jüri başkanlığını üstlenen Özge Güven, yarışmaya katılacak işleri değerlendirirken özgünlük ve yenilikçilik üzerinde duracaklarının altını çiziyor.

Üretimde Ustalık bölümündeki işleri değerlendirirken “olmazsa olmaz” dediğiniz unsurlar neler?

İşin üretim sürecinde sergilediği performansın markasına ve fikrine uygun bir şekilde işlenmiş, akılda kalıcı, özgün, kaliteli olması ve en önemlisi ortaya konulan müzik olabilir, tipografi olabilir, metin olabilir, fotoğraf olabilir; bu her neyse işin bu noktada yenilikçi davranması, farklılaşması.

Felis’in ayırt edici özelliği yaratıcılığı ve etkiyi birlikte değerlendirmesi. Bu iki unsurun değerlendirme aşamasına nasıl bir yansıması olacağını düşünüyorsunuz?

Felis’in yaratıcı ve etkili kıstaslarıyla Üretimde Ustalık bölümü altında reklamı oluşturan unsurların kalitesini ölçmenin ötesinde elde edilen reklam değerinde bu unsurların payı nedir, bunu değerlendireceğiz. Bir iş metniyle öne çıkabiliyor, filmde kullanılan müziğiyle akıllarda kalıp dillere pelesenk oluyor… Bazen iyi bir prodüksiyon, işi hayal edilenden de öteye taşıyor. Müzik, fotoğraf, görsel efekt… tüm bunların sonuçlara olan etkisini de göz önünde bulundurarak başarısını belgeleyeceğiz.

Cannes’da daha çok toplumsal cinsiyet eşitliğine ve toplumsal faydaya yönelik işlerin öne çıktığını gördük bu sene. Sizce 2018’de Türkiye’de ne noktadayız? Üretimde Ustalık bölümünde bu yıl Felis’e nasıl işler damga vuracak?

Cannes’da uzun zamandır olduğu gibi bu sene de sosyal fayda işleri ön planda ve etkileyiciydi, evet, ama bu tür işlerin gitgide daha görünür olmasının nedeni sanırım yapılan işin amacına olan inancın artışı; ön planda olan işlerin ortak özelliği bu en azından. Türkiye’de de durum farklı seyretmiyor tabii. Sosyal fayda amaçlı iş üretme, trend olmaktan çıkıp çabasının kontrol edilebilir, sonucunun ölçülebilir, etkisinin devamlılığı takip edilebilir bir hal almasıyla nitelik kazanıyor.

Bu bağlamda Üretimde Ustalık bölümünde öne çıkan işler de hedeflerini sağlamak için tüm potansiyelin en iyi şekilde kullanıldığı, hayata geçirildiği işler olacaktır.

Türkiye’de yaratıcılığa hep bütçe ve zamanla ket vurulduğu üzerine yakınıyoruz. Bunu değiştirme imkânının ancak sektörün içindekilerde olduğunu düşünürsek, sizce nasıl adımlar atılmalı? Neyi yanlış yapıyoruz?

Bu kısıt yaratıcılığın önünde değil esasında; geniş zamanda ve büyük bütçelerle gerçekleşebilse iyi olacağına inanılan fikirleri hayata geçirmenin önünde. Çoğu zaman birçok iyi fikrin bu sebeple düştüğü bir gerçek fakat bu durumu çözmek, bir fırsata çevirmek yine yaratıcılığın elinde. Kısıtlar daha basit düşünmeye mecbur kılıyor. Fikirler de basitlikten güç alıyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.