MediaCat

Umutlar çiçek açsın

Kalben ileri evre meme kanseri farkındalığı için Yaşamak Var Ya diyor.

Umutlar çiçek açsın

Europa Donna ve Kanserle Dans hasta dernekleri, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) ve Pfizer, 2017’de ileri evre (metastatik) meme kanserinde kadınların daha umutsuz, yalnız hissettiği dönemde onlara destek olabilmek amacıyla Psikolojik Destek Projesi’ni hayata geçirmişlerdi. Pilot şehir olarak İstanbul’dan başlanan ve ihtiyaç sahiplerinin beş seansa kadar ücretsiz olarak psikolojik destek almasını sağlayan projenin devamı niteliğinde daha fazla metastatik meme kanserli kadına ulaşmayı hedefleyen “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesi ise Kalben’in sesiyle hayat buldu.

TTOD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş’ün belirtiğine göre bugün yaklaşık 100 bin kişiden 40’ına meme kanseri tanısı koyulan kadınların yüzde 15’lik bir kısmında hastalık metastatik evreye kadar ilerliyor.

Umutlar çiçek açsın

Proje kapsamında kadınların kendilerini çok çaresiz ve yalnız hissettikleri bu evrede onlara destek olmak amacıyla Kalben, Yaşamak Var Ya isimli bir besteyle umut aşılıyor. Annesini beyinde gerçekleşen bir damar tıkanıklığı türü nedeniyle kaybeden Kalben, bu kaybın asıl sebebinin geç teşhis olduğundan bahsetti ve bireyleri tanımlayanın kanser olmadığını, kanserle nasıl baş ettikleri olduğunun altını çizdi. Kalben, “Başımıza ne geleceğini bilmediğimiz bir yolda yürüyoruz. Ben kadınların cesaretlerinden ve özgürlüklerinden ilham aldım ve onlardan aldığım ilhamı geri vermek istiyorum” dedi.

Kanser teşhislerinin travmatik bir deneyim olduğundan ve bu gibi durumlara kimsenin hazırlıklı olmadığından bahseden Uzman Klinik Psikolog Pınar Serbest Günay, bu dönemde kişinin yakınları tarafından hasta kimliğine hapsedilmesinin doğru olmadığını, yakınların rol yapmaması ve durumu kabullenerek en samimi ve dürüst halleriyle bireyin yanında olması gerektiğini anlattı. Günay, tedavi sonrasında da psikolojik desteğin çok önemli olduğunu belirterek, “‘Ben artık bir kanser hastasıyım, başıma neler gelecek’ gibi düşüncelerden hastayı çekip alıyoruz ve ‘neler öğrendim’ kısmına odaklanıyoruz” sözleriyle teşhis konulan bireylere nasıl yardımcı olduklarından bahsetti.

Projeye destek veren TTOD tarafından onaylanmış iki psikolog bulunuyor. 0530 969 39 33 numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı’nı arayarak uzman bir psikologdan randevu alan hastalara, psikolog ile yapacakları ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz yüz yüze görüşme imkânı sağlanabiliyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.