MediaCat

TOYİKİ reklamına şikayet var

TOYİKİ firmasını reklam filmi ile ilgili olarak RTÜK’e şikayet…

TOYİKİ reklamına şikayet var

CHP Milletvekili Gaye Erbatur’un TOYİKİ firmasını reklam filmi ile ilgili olarak RTÜK’e şikayet etti.

Ulusal kanallarda son günlerde yayınlanmakta olan “TOYİKİ – Çocuk Süpermarketi” konulu bir reklam filminde açık bir biçimde cinsiyetçi oğeler kullanılmakta ve kadın ve erkek rolleri arasında bir cinsi öven diğerini yeren bir anlatım tarzı kullanılmaktadır.” diyen CHP Milletvekili Gaye Erbatur şikayet dilekçesine şöyle devam etti:

“Reklamda TOYİKİ sahibi olan erkek çocuk büyüklere oyuncağını gösterirken gururlandırılmakta ancak TOYİKİ sahibi olmayan kız çocuk kendisini eksik hissediyormuş gibi sunulmaktadır. Zaten erkek çocuğun büyüklere gösterdiği nesnenin TOYİKİ firmasının maskotu olduğu da ancak reklamın sonunda anlaşılmakta, reklam boyunca bu nesne ya da şey hakkında farklı çağrışımlar yapılması istenmektedir.

Oysa biz uzun yıllardan beri gerek çesitli sivil toplum örgütlenmeleri yoluyla gerekse de TBMM çatısı altında kadınlara ve çocuklara yönelik her tür ayrımcı hareketin ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet kalıplarının değiştirilmesi ve kadın erkek eşitliği bilincinin çocuk yaştan itibaren bireylere aşılanması için çaba sarfetmekteyiz. Bu tür özensiz hareketler ülkemizdeki kadın hareketini ve kadının insan hakları mücadelesini sekteye uğratmaktadır.

Kadın ve kız çocuklarına aileden başlayarak toplum tarafından ve medya gibi çeşitli uyaranlar tarafından kabul ettirilen cinsiyet rollerinin ilerleyen yaşlarda değiştirilmesi son derece zordur. O nedenle de medya, kadının insan hakları mücadelesinde kendi üzerine düşeni yapmalı ve belli bir özdenetim mekanizmasını harekete geçirmelidir. Bu hem program yapımcıları hem de reklam verenleri ilgilendiren bir konudur. Bunun denetimi de RTÜK tarafindan gerçekleştirilmelidir.

Bahsi geçen reklam Birleşmiş Milletler’e ye 167 ülkenin imzaladığı, Türkiye’nin de katıldığı “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ne aykırılık taşımaktadır. Anılan Sözleşme’nin 5. maddesine göre, ülkemiz “herhangi bir cinsiyetin, diğerine oranla aşağılanmasını ya da üstünlüğünü savunan ya da kadın veya erkeklere ilişkin kalıp yargılara dayalı rolleri öngören her türlü örf, adet, geleneksel davranış ve önyargıyı ortadan kaldırma” yükümlülüğü altındadır. Bu nedenle ilgili reklam konusunda dikkatinizi çekmek lüzumunu hissettim.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.