MediaCat

Sponsorlar olimpiyatlarda umduğunu bulamadı

8 Ağustos’ta Çin’in önde gelen pazar araştırması yapan şirketlerinden gelen raporlara göre…

Sponsorlar olimpiyatlarda umduğunu bulamadı

Büyük umutlarla 2008 Pekin olimpiyatlarına sponsor olan dünyaca markalar bu yıl umduğunu bulamadı…

8 Ağustos’ta Çin’in önde gelen pazar araştırması yapan şirketlerinden gelen raporlara göre durum hiçte umut edildiği gibi değil. Son üç aylık dönemde 18-45 yaş aralığında 10 farklı şehirde yaşayan insanlar üzerinde yapılan anketlere bakıldığında halkın yüzde 80’lik kesimi olimpiyat sponsorlarından etkilenmemiş görünüyor. Alışveriş veya marka alışkanlıklarını değiştirmek için sponsorlukların yetmediğini gösteren halk sosyal olayların daha çok etkinsinde kalmış. Darfur ve Tibet’teki tepki ve protestoların etkisi alışveriş kriterlerinde daha çok etkili olmuş. Araştırmaya katılanlar ile yapılan görüşmelerde çıkan örnekler ilgi çekici.

Milyon dolarlar harcayıp Pekin Olimpiyatlarına resmi sponsor olan spor giyim firması Adidas’ın reklam filmi seyredildiğinde markayı çağrıştırsa da reklam filmi yokken olimpiyatların sponsorunun Nike olduğu cevabı ağırlık kazanıyor. 23 yaşında Şanghaylı bir gence resmi sponsorun kim olduğu sorusu yöneltildiğinde verdiği cevap “Ürün çeşitliliği reklam kalitesi ve marka gücü nedeniyle tabii ki Nike” oluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50’ı resim sponsor olduğunu düşünürken yüzde 40’ı Adidas diyor, yüzde 10 ise Çinli yerel markalar sponsor olarak gösteriyor.

Her ne kadar pazara hakim olan markalar Çin halkında marka sadakati olmadığını söylese de bu inanışı yıkacak bir başka örnek içecek sponsoru Coca-Cola’dan geliyor. Görüşmelere katılanların yüzde 60’ı Pepsi’nin resim sponsor olduğunu sanıyor. Katılımcılar ürün çeşitliliği ve tadı nedeniyle Pepsi’yi tercih ettiklerini söylüyorlar.

Araştırma sonuçları gösteriyor ki Pekin olimpiyatlarının bol sıfırlı sponsorları Çin halkını etkilemekte başarısız oldular. Fiyat hassasiyeti ve tüketiciye sağlanacak artı değer alışveriş etkinliğinde tercihi belirleyen bir numaralı etken olarak gösteriliyor.

Görüşmeye katılanlardan yüzde 20’si marka bilinirliği ve bebek hassasiyeti nedeniyle Johnson& Johnson’s ürünlerinden bebek bakım ürünlerini tercih edeceğini söylerken yüzde 10’luk kesimi ise muadilli olan daha ucuz bir markayı tercih edeceklerini aktarıyor. Bu durum gösteriyor ki; fiyat, ürünün güvenlik, erişilebilirlik ve stil olimpiyat sponsorluğundan daha çok şey ifade ediyor.

Olimpiyatlara sponsor olmanın satışları tetiklediği kesin ama uzun vadeli marka sadakati yaratmasını beklemek çok doğru bir yol değil. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 20’si sponsor bir markayı kullanmak isteyeceklerini söylüyor.

Kaynak:www.gazeteport.com.tr

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.