MediaCat

‘TRT’deki kadroyla 40 kanal çalışır’

TRT’deki kadroyla 40 kanal çalışır TRT’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, “Diğer televizyon kanallarında 300’er kişi

‘TRT’deki kadroyla 40 kanal çalışır’

TRT’deki kadroyla 40 kanal çalışır TRT’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, “Diğer televizyon kanallarında 300’er kişi, TRT’de 9 bin kişi çalışıyor. TRT’deki kadroyla 40 televizyon kanalı çalışır. TRT yeniden yapılanacak” dedi.

TRT’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bu yıl TRT’yle ilgili bir dizi sürpriz karar alacaklarını söyledi. Aydın, TRT’deki toplam kadronun 9 bini bulduğunu belirterek, “Bu kadar kadroyla 40 televizyon kanalını çalıştırırsınız” dedi. Aydın, TBMM’de sohbet sırasında yaptığı değerlendirmede, TRT’nin haberciliğini överek, “Bu konuda birçok kanala fark atar. Ancak programların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Devlet televizyonu olması nedeniyle öncelikleri farklı tabii. Doğru, kaliteli yayıncılık ön planda olmalı. Reyting herşey değil. Fakat yarışmak zorundasınız” dedi. Aydın’ın ilginç değerlendirmeleri şöyle:


Bu kadro çok fazla…

TRT’de toplam kadro sayısı 9 bini buluyor. Bu kadar kadro ile 40 TV kanalı çalıştırırsınız. Özel TV kanalları 250-300 kişiyle işi döndürüyor. O yüzden TRT’nin yeniden yapılanması gerekir. Bu konuda yeni çalışmalarımız ve sürprizlerimiz olacak. Yasaysa yasa, düzenlemeyse düzenleme ne gerekiyorsa yapılacak. Hizmet satın alınması yöntemi kullanılabilir. Ama o zaman kadronun ona göre ayarlanması gerekir.


BBC’yi kıskandım…

TRT programlarında dizi, film ve tartışma programlarında belli bir kalite tutturulacak. Geçenlerde BBC’de bir tartışma programı izledim. Neden bizde böyle programlar yok diye sordum. İngiltere, Kuzey Irak’ta kalmalı mı diye tartışıyorlar. Tartışanlardan biri eski bakan, biri hala görevde bir general, diğeri de özel kuvvetler temsilcisi. Çok açık ve net konuşuyorlar. “İngiltere Irak’tan derhal çıkmalı, gitmesi tamamen hataydı ve Irak’ta istikrar sağlandıktan sonra ayrılmalıyız” diye üç konu tartışıldı. Sonra ortaya konular argümanlar, stüdyodakilere oylama yaptırdılar. Irak’ta istikrar sağlandıktan sonra ayrılmalı görüşü ağırlık kazandı.


Hep aynı kişiler…

Bizdeki tartışma programlarında bu kalite yok. Ekranlarda hep aynı kişiler, hep aynı şeyleri söylüyorlar. Oysa farklı isimler, farklı tartışmalar yapılabilir. TRT önümüzdeki dönemde böyle programlara imza atacak.


Elektrikten TRT’ye 400 milyon YTL gidecek

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) bu yıl boyunca ödeyeceğimiz elektrik faturalarından en az 400 milyon YTL gelir akacak. Bakanlar Kurulu’nca yayımlanan 2008 Yılı Programı’na göre, Türkiye’de bu yıl 201.6 milyar kilowatsaat elektrik tüketileceği tahmin ediliyor. TRT Gelirleri Yasası’na göre elektrikte brüt hasılat üzerinden yüzde 2’lik pay TRT’ye aktarılıyor. Ekonomi bürokratlarının 2008 yılı tüketim tahmini üzerinden yaptığı 400 milyon YTL’lik TRT geliri, iki farklı senaryoya göre değişecek. Ekonomi ve enerji bürokrasisinin halen üzerinde çalıştığı elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemine geçilirse, TRT payının yüzde 2’lik oran üzerinden bu yıl, 500 milyon YTL’yi geçeceği belirtiliyor. Öte yandan, sanayicilerin, bir maliyet girdisi olması nedeniyle şiddetle yakındığı TRT payınnın düşürülmesi ya da kaldırılması da tartışma gündeminde. TEDAŞ, 2007 Eylül ayında Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ilgili bakanlar, ekonomi ve enerji KİT yöneticilerinin katıldığı geniş katılımlı toplantıda, TRT payının yüzde 1’e düşürülmesini önermişti.


Trt’ye sağlıklı mali yapı…

Resmi Gazete’de yayımlanan “2008 Yılı Programı”nın 150’nci sayfasında “Tedbir 5.1” başlığı altında, “TRT’nin kamu hizmeti yayıncılığı kapsamındaki rolünün belirlenerek yeniden yapılandırılması ve sağlıklı bir mali yapıya kavuşturulması amacıyla, 2954 sayılı kanunda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Yapılacak düzenlemelerde, Kuruluşun Anayasal özerkliğini zedelemeyecek, ancak hesap verilebilirliği tesis edecek bir yapının oluşturulmasına önem verilecektir” deniliyor. Bir ekonomi yetkilisi, bu ifadeden kastın, elektrik faturalarında yüzde 1 payın düşürülmesi ya da kaldırılması olduğunu vurgulayarak, “Zaten Maliye Bakanlığı, AB’nin önerisiyle Enerji Bakanlığı’na daha önce, bu payın kaldırılarak ÖTV’ye dönüştürülmesi teklifini götürmüştü” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.