MediaCat

Hedef tüm dünyada akıllı dönüşüm

CMO Perspektifi’nde bu ayki konuğumuz Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Soyak.

Hedef tüm dünyada akıllı dönüşüm

Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Soyak ile Lenovo Türkiye’nin hedefleri, tüketicilerin teknolojik ürün sahipliği ve kullanım motivasyonlarıyla birlikte tasarım trendlerini konuştuk.

Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Soyak

Lenovo’nun faaliyet gösterdiği diğer pazarlara kıyasla Türkiye’nin konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Lenovo Türkiye, bilgisayar pazarında yüzde 26,7 payıyla 2021 yılını pazar lideri olarak tamamladı. Türkiye’de markamız çok güçlü bir bilinirliğe sahip. Globalde yapılan Brand Health Index araştırmasında Türkiye, Lenovo marka bilinirliğinde kendi bölgemiz olan EMEA’daki 16 ülke arasında en yüksek bilinirliğe sahip ikinci ülke. Son iki yıldır takip ettiğimiz pazarlama stratejisiyle dijital ve konvansiyonel mecralarda yaptığımız 360 derece marka kampanyalarımızın başarılı geri dönüşleri oldu. Bu kampanyaların olumlu etkilerini de 2020 ve 2021 yıllarında yaptırdığımız Ipsos marka algısı araştırmaları sonucunda gördük. Markamızın bilinirliğinin yıldan yıla beş puan artması doğru yolda olduğumuzu bizlere gösterdi.

Son iki yılda tüketicinin ihtiyaçları önemli ölçüde değişime uğradı. Sizce teknolojik ürünlerde yenilikçi olmak tek başına yeterli mi? Lenovo Türkiye’nin inovasyona yaklaşımı nasıl etkilendi bu değişimden?

Lenovo olarak inovasyona bağlılığımız doğrultusunda herkes için daha akıllı teknolojilere odaklanmayı ve tüm dünyada akıllı dönüşüm hedefine doğru ilerlemeyi sürdürüyoruz. Dünyada 15 Ar-Ge ve dört tane de yapay zekâ inovasyon merkezimiz var.

İnovasyon önceliğimizin yanı sıra aynı derecede önem vererek odaklandığımız bir diğer konumuz da marka-tüketici ilişkimiz. Son yıllarda yaşadığımız büyük teknolojik değişim ve gelişimler sonucunda, markaların tüketiciye ulaşma yöntemlerinin de değişip dönüşmeye başladığını gözlemliyoruz. Son iki yıldır -özellikle Z Kuşağı için- bilinç, sağlık, aile bağları, temizlik, çevreye karşı sorumluluk, markayla duygusal bağ kurma ihtiyacının artması ve kaliteli müşteri deneyimi beklentisi gibi konular, satınalma tercihlerinde büyük rol oynamaya başladı. Artık tüketiciler, markalardan, toplumsal sorunları ve çevre konuları gibi alanlarda neler yaptıklarını daha çok duymak, bilmek istiyor. Bu konularda markaların aktif çözüm üretmesini bekliyor.

Biz Lenovo olarak globalde ve Türkiye’de toplumsal konulara gösterdiğimiz duyarlılıkla, bugüne kadar özellikle teknolojinin eğitime entegre edilmesi yönünde gerçekleştirdiğimiz aktif çalışmalarımıza aynı şekilde devam edeceğiz. Lenovo’nun girişimiyle kurulan Teknoloji ile Üretelim Platformu’nun yapacağı çalışmalarla yeni teknolojiler ve yapay zekâ odaklı eğitimler sunarak, gençleri geleceğe hazırlamayı amaçlıyoruz. Diğer bir amacımız da teknoloji entegrasyonuyla çözüm ve ürünler geliştiren şirket ve girişimcilerimizi TİÜ Platformu ile ihtiyaçları doğrultusunda desteklemeye çalışmak. Blindlook ile yaptığımız işbirliğiyle Türkiye’nin ilk “görme engelsiz” bilgisayar markası olduk ve Türkiye’deki 1 milyon görme engelli insanımıza bilgisayar kullanma olanağı sağlayarak dünyaya daha kolay entegre olma ve akıllı teknolojilerden faydalanma fırsatı yaratabildik. Toplumumuza karşı sorumluluklarımızı önemsiyoruz. Bu konularda aktif çalışmaya devam edeceğiz.

Artık bir tablet ya da bir telefon birçok ihtiyaca tek başına çözüm sunabiliyorken, tüketicilerin farklı durumlarda kullanabilmek adına birden fazla cihaza sahip oldukları görülüyor. Bu davranışı nasıl okuyorsunuz? Yerelde ve globalde teknolojik ürün sahipliği ve kullanım motivasyonlarında ne gibi farklılıklar var?

Tüketiciler tek bir teknolojik ürünle tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışsalar da mobil cihazları içerik tüketmek ve bilgisayarları içerik, yazılım ve tasarım üretmek için kullanıyorlar. Şu anda dünyada hayranlıkla izlediğimiz birçok müzisyen, ressam, dijital içerik yaratıcısı ve fotoğrafçı bu konumlarına gelmek için bilgisayarlar ve ileri teknolojilerden destek alıyor. Lenovo olarak yenilikçi teknoloji ürünlerimizi geliştirirken önceliğimiz, tüketicinin bu değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek hatta beklentilerinin ötesine geçecek teknolojileri onlara sunmak.

Yeni dönemde ürün tasarımlarınıza yön verecek trendler neler?

Ürün tasarımlarına yön veren yeni trendler arasında insan odaklılık, inovasyon, tasarımda sürdürülebilirlik, minimalizm gibi trendleri sayabiliriz. Lenovo olarak globalde yeni teknolojiler ve inovatif tasarımlarla öne çıkıyoruz. Dünya çapında tasarım alanında düzenlenen Red Dot Tasarım Ödülleri’nde 25 ödül birden aldık. Yine Lenovo, globalde iF International Forum Design tarafından düzenlenen ve kusursuz tasarımları belirleyen iF Tasarım Ödülleri’nde de toplam 14 ödülün sahibi oldu. 14 ödüllü ürünlerimiz arasında “dünyanın ilk katlanabilir ekranına sahip dizüstü bilgisayarı” da yer alıyor.

Lenovo, bu sene CES fuarında da her zamanki gibi inovasyon vizyonunu ortaya koyan yenilikçi ürünlerini ve daha akıllı teknolojileri tanıttı. Örnek olarak, Lenovo ürün ailesinde sembolleşmiş bir marka olan ThinkPad, 30’uncu yılına özel olarak Z Kuşağı’nın da beklentilerine cevap vermek amacıyla ThinkPad Z serisini çıkaracağını duyurdu. Bu bilgisayarlar, yenilikçi tasarım, yüksek performans ile çevre dostu ürün özelliklerini bir arada sunuyor. Ürünün kendisinden ambalajına kadar dayanıklılıktan ödün vermeden çevre üzerindeki etkisinin azaltılmasına yoğunlaşan Z serisinde, yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastikten üretilen vegan deri, yüzde 75 geri dönüştürülmüş alüminyum, ürünün ambalajı için ise doğada yüzde 100 çözünen bambu ve şeker kamışı lifi kullanıldı.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.