MediaCat

Bi’ ben mi kaldım?

İstifa akımı yeni kaynak zorunluluğu, çalışanın kıymetlenmesi anlamına gelir ve mecburen yaratıcılığın fiyatını artırır mı dersiniz?

Bi’ ben mi kaldım?

“Müşteriler bana kendimi çok değersiz hissettiriyordu, ekonomik krizin ve evden çalışma sisteminin gelmesiyle birlikte iş yükleri çok daha arttı. Ve yine ekonomik krizle birlikte o yıl hangi paraya anlaşırsam anlaşayım iki ay sonra zarar edeceğimi biliyordum, yine ekonomik kriz yüzünden ajanslar-müşteriler işinde yetkin olmayan insanları yetkili pozisyonlara koydular çünkü yetkin insanların maaşlarını karşılayamıyorlar. Değişen dinamik sistem ve Web3 ile birlikte ajansların artık ‘yaratıcı varlıklar’ olmadığını fark ettim, yani yeni dünyaya göre ajanslar bile çok kurumsal ve hantal kalıyordu.

Not: Şu an 30 bin lira anneme borcum var, 20 bin kredi borcum var, 25 bin lira da kredi kartı borcum var. Yine de hiç pişman değilim.”

Geçmiş dönemde uzun süre birlikte çalıştığım, yaratıcılığı ve pratik zekâsıyla öne çıkan bir dostuma sorduğum “Neden istifa ettin?”sorusuna verdiği yanıtı bir kelimesine dahi dokunmadan paylaştım…

Sahi, nasıl bu hâle geldik?

Neden mi istifa?

Great Resignation. Büyük İstifa. Bu başlığı sevmiyorum. Sanki bir günde olmuş veya sanki insanlar (an azından Türkiye’de) biri istifa ediyor diye istifa etmeye karar verebilecek kadar madden özgürmüş gibi… Fikrî bir akımdan ziyade çok uzun süredir devam eden sorunların bir patlaması değil mi sizce de? Pandemide o kadar uzun süre evde tıkandık ki içinde bulunduğumuz durumu daha net görür olduk, farkındalığımız arttı. Bir başka deyişle, yaşadığımız kariyer yalanına inanmayı bıraktık.

9-5 fabrika modeli, fazla belirli iş tanımları, beş gün çalışma zorunluluğu, her gün ofise gitmek gibi genelgeçer eskimişliklerin üzerine bitmeyen mesai saatleri, dev egolar, verimsiz iş süreçlerine, “Instagram Stories hangisiydi?” diye soran müşteriye yapılmak üzere beş gün harcanmış sunumlarıyla ajans hayatını ekleyin. Öte yandan her gün alım gücü düşen maaşınız ve geçen zamanla doğru orantılı eksilen hayallerinizi ilave edin… Hâlâ mı “neden istifa?”

Böyle bir çökmüşlük içerisinde hâlâ “her gün” ofise gelecek yeni nesil yaratıcı bulabileceğimize inanmıyoruz herhalde, değil mi? Çünkü yaratıcılar, yaratmanın ötesinde hayatta kalma derdinde. Yaratıcıların buldukları yaratıcı çözümler daha çok şöyle sorunlara çözüm bulmaya odaklanıyor:

“Her hafta sonu bir akşam kafa dağıtsam, telafi için kaç freelance yapmam gerekir?”

“Oturduğum yerden gelip gideyim de her sabah 1,5 saatim trafiğe mi gitsin yoksa ofise yakın bir yere taşınayım da maaşın yüzde 70’ini kiraya mı gömeyim?”

“Yüzde 3 hayata geçme oranıyla proje yazmaya mı devam etsem yoksa sabah akşam push notification yazacağım ‘yazar arıyoruz’ ilanlı e-ticaret sitesine mi girsem?”

Benim umudum var

Durumlar böyleyken sektörde daha fazla yaratıcıyı gerçek bir harmoniyle çalıştırmak hayal mi dersiniz? Değil ama yakın. Öncelikle yaratıcılığın ücretini bir gözden geçirmemiz gerekiyor. Yaratıcılık pahalı bir şey midir, yaratıcı insanlar daha mı kıymetlidir? Festival sunumlarında, TED talk’larda öğrendiğimize göre fazlasıyla! Peki mid-level bir reklam yazarı neden Getir kuryesinden az maaş alıyor? Belki de yaratıcılık düşündüğümüz kadar pahalı değildir. Öyleyse ona göre davranmaya başlasak iyi olacak. Bu istifa akımı yeni kaynak zorunluluğu, çalışanın kıymetlenmesi anlamına gelir ve mecburen yaratıcılığın fiyatını artırır mı dersiniz?

Benim umudum var. Uzaktan çalışılabilen, online toplantı kültürünü işletebilen, çalışma saatlerinin ve fazla mesainin değil yaratıcılığın ödüllendirildiği bir sektöre dönüşmemiz şart. Aksi takdirde şu soru her geçen gün sektörde daha fazla kişinin aklında belirecek:

“Gitmeyen bi’ ben mi kaldım?”

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.