MediaCat

Okyanusta Fenerbahçe forması giyen bebek fil

15 Şubat 2024’te Sora, yapay zekâ devriminin “henüz” başladığını bize bir kez daha hatırlattı. Yeni dünyanın yeni üretim yolları ve bambaşka bir yaratıcı nesil bizi bekliyor.

Geçtiğimiz hafta eski bir arkadaşımla denk geldik. Kendisi sektörde bir network ajansında prodüktörlük yapıyor. Görür görmez “Bu sizin işler nereye geldi böyle? Bu sefer gerçekten işsiz kalacağımızı hissettim ya” şeklinde seslendi bana. İlk başta neden bahsettiğini anlamadım, yanına doğru birkaç adım attıktan sonra Sora’dan bahsettiği ihtimali kafamda canlandı. Evet, OpenAI’ın yeni text-to-video modeli Sora’dan bahsediyordu. Peki neydi teknolojiyi çok da yakından takip etmeyen sevgili arkadaşımın o gün içerisinde düşündüğü en çok şey olmayı hak eden bu haber?

Yapay zekâ işimizi elimizden alacak, zaten birkaç seneye bize gerek kalmaz tadında yorumları artık hemen her gün duyuyoruz, okuyoruz, izliyoruz. OpenAI Sora’yı tanıttığı gün bu mesleğe gönül vermiş herkes zaten tahmin ettiği veya bildiği bir gerçekle yüzleşti gibi oldu. Videolar çıktığında o videoların AI yapımı videolar olduğunu ilk birkaç izlemede kabullenmek pek kolay olmadı. Gerçekten büyüleyici videolar… ChatGPT’den sonra gerçekten çok acayip bir şey daha gösterdi bize OpenAI. Bir “teknoloji nelere kadir” moment’ı daha. Haliyle işi reklam filmi ve versiyonlarını çekmek olan bir prodüktörün işinin geleceğiyle alakalı bir endişe yaşaması pek de şaşırtıcı değil.

Mesleğin akıbeti

Şimdi, eğer birkaç tane “kelime” ile bu videolar çıkabiliyorsa, bizim mesleğin geleceği ne olacak?

Aslına bakarsanız bu soru üzerine endişelenecek son insanlardan bir tanesiyim. 12 ay önce -bu kadar hızlı gelişmesini beklemesem de- bu şekilde bir gelişim olacağını ve iletişim öğeleri tasarımının temelden değişeceğini tahmin ederek Consciouslab’i kurmuştum. O günden bu yana da haliyle konunun fazlasıyla içindeyim ve bu gelişmeler aslında beni sevindiriyor. Fakat şirketin başarısı veya potansiyeliyle ilgili değil beni sevindiren şey. Bir hikâye anlatmanın, bir meme üretmenin, bir espri yapmanın yepyeni yollarını icat ediyoruz hep birlikte. Yaratıcılık için yepyeni yollar açılıyor.

Birkaç kelime yazıp enter’a basarak video üretebilir hale geliyoruz.

Şimdi birkaç kelime yazacağım, enter’a basılmış halini Sora videolarını izleyenler -şimdilik- hayal edebilir.

AI haricinde çekilmesi pek de mümkün olmayan bir video deneyelim…

Baby elephant swimming in the ocean wearing a Fenerbahçe jersey. (Fenerbahçe forması giyen bebek fil okyanusta yüzüyor.)

Çekilmesi mümkün ama birçok sebepten mümkün olmayan ve ürün entegre edebileceğim bir video deneyelim.

A teenage girl holding a bottle of shampoo while running at Moon’s gravity. (Ay’ın yerçekiminde koşarken şampuan şişesi tutan genç kız.)

Okurken bir yandan hayal ettiniz mi?

Meslekte vakit geçirenler bu iki prompt’a bakıp uzun uzun düşüneceklerdir diye tahmin ediyorum.

Video şüphesiz iletişimdeki en kritik format. Aslında video temel bilgi tüketim ve eğlence formatımız. Haliyle tüm iletişim çalışmalarında video aslan payını alır, diğer formatlar “ana” videonun etrafında veya direkt videonun içinden var olur. Haliyle bu gelişmenin sektöre dair hemen her şeyi kökten değiştireceği malum. Bundan sonra hiçbir şeyi kendimiz çekmeyiz demiyorum. Aksine kendimiz çekmeye kesin devam edeceğiz ancak kendimiz çeksek de bu gelişmeyle birlikte üretim süreçlerimiz asla eskisi gibi olmayacak.

Sosyal medyayı düşünelim. Marka sosyal medya hesapları… Hemen her içeriğin video formatında olması gereken ama maliyet ve süreçlerden dolayı nerdeyse tüm içeriklerin masaüstü üretildiği canım sosyal medyamız. Marka sosyal medya hesaplarını, yeni içerik üretim pipeline’larını bir düşünün. Heyecanlanmamak elde değil…

15 Şubat 2024’de Sora, yapay zekâ devriminin “henüz” başladığını bize bir kez daha hatırlattı. Yeni dünyanın yeni üretim yolları ve bambaşka bir yaratıcı nesil bizi bekliyor. Bu gelişmelere küsüp kenardan eleştirmek de yepyeni yollar geliştirip yeni yaratıcılığı kucaklamak da mümkün.

Siz hangi tarafta olacaksınız?

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.