MediaCat

“Merhaba Dünya”

Las Vegas’taki gösteri merkezi Sphere eylül ayında kapılarını ziyaretçilere açtı. Peki bu devasa sürükleyici deneyim mekânı eğlencenin geleceği için ne anlama geliyor?

Las Vegas şeridinin en yeni üyesi Sphere’i görmeyen kalmamıştır. Kendini “Hello, World” selamıyla dünyaya tanıtan Sphere; Oprah Winfrey, Paul McCartney, Diplo ve Matt Damon gibi ünlülerin de seyirciler arasında bulunduğu bir U2 konseriyle sanatseverlere sanat ve eğlence dünyasının nereye evrilebileceğine dair bir fikir verdi.

Mimarlık stüdyosu Populous tarafından tasarlanan, dünyanın en büyük küre şeklinde binası olan Sphere’in dış cephesi the Exosphere olarak adlandırılan, 1,2 milyon LED diskten oluşan ve 256 milyon farklı rengi gösterebilen devasa bir ekrandan oluşuyor. Etkinlik mekânının içinde ise 76 metre uzunlukta ve seyirciyi 180 derece kapsayan, 16K çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. Mekânın 160 binden fazla hoparlörden oluşan ses sistemi ise seyircilere her yerden sarılan bir ses deneyimi sunuyor. Yaklaşık 20 bin kapasiteli
Sphere’in sürükleyici deneyiminden bunalanlar için içeride sakinleşebilecekleri özel bir alan da bulunuyor.

Eğlence tasarımı nedir, nasıl yapılır?

Sphere, yaratıcı dünyadan önemli isimlerin imzalarıyla kapılarını dünyaya açtı. Sosyal medyada milyonlarca kez izlenen U2 konserinin görsellerini Es Devlin, Gerrard ve Marco Brambilla gibi sanatçılar tasarladı. Nefes kesici görseller; Nevada çölünde gün doğumu, Nevada’nın en çok nesli tükenmekte olan 250 türünün tasvirleri ve Elvis Presley’nin Las Vegas’taki konserlerinden videolar gibi görüntüler içerdi. Sphere’in Burbank’teki stüdyosunda üretilen görsellerin konser için hazır hale getirilmesi dokuz ay sürdü. Refik Anadol’un Machine Hallucinations sergisi ise the Exosphere’de sergilenen ilk sanat eseri oldu.

U2 konserini takiben Sphere’in kapıları Darren Aronofsky’nin Sphere için özel olarak çektiği Postcard from Earth filmini izlemek isteyen sinemaseverlere açıldı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden fotoğrafları bilgisayar tarafından üretilmiş bilimkurgu kareleriyle birleştiren 50 dakikalık film için Aronofsky, Sphere ekibinin özel olarak geliştirdiği Big Sky kamera sistemini kullandı. Aronofsky’nin bir röportajında belirttiğine göre, 16K çözünürlüklü görüntülerin mükemmel bir detayda ekranda görüntülenebilmesine olanak sağlayan kamerayı çalıştırmak için 12 kişi gerekiyor.

Sırıtmayan bir aşırılık

Sphere gerçekten bir Las Vegas eseri. 2,3 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen proje, sadece Las Vegas’ta sırıtmayacak bir aşırılığa sahip. Gece gündüz çalışan the Exosphere’in uzaydan görülebildiği iddia ediliyor. Sphere her ne kadar ziyaretçilere eşi benzeri olmayan bir deneyim de sunsa, Las Vegas’tan başka bir şehirde kendini evde hissedebilir mi? Nitekim, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, bir benzeri inşa edilmesi planlanan Sphere’in Londra planlarını, aldığı yüzlerce şikâyetten sonra engelledi. Bölge sakinlerine göre Sphere’in sunduğu benzersiz sürükleyici deneyim ve potansiyel ekonomik fırsatlar, bölgeye getireceği ışık kirliliğine ve insan trafiğine değmiyor.

Projenin sahibi MSG Entertainment kurucusu James Dolan, şirketin Sphere’i ABD dışında birkaç şehre getirmeyi planladığını belirtti. Sphere’in bir sonraki durağı neresi olacak hep beraber göreceğiz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.