MediaCat

Açıyı değiştir

LUX, spor medyasında kadın bedeninin nesneleştirilmesini önleme hedefinde.

Açıyı değiştir

Sporda çıtayı her geçen gün daha da yukarı taşımalarına ve artan popülaritelerine rağmen kadın sporcuların medyadaki görünürlüğünde bir sorun var. Spor karşılaşmalarında kadın sporcuların başarılarına odaklanılması gerekirken, aşırı yakın çekimler ya da açı tercihleriyle kadın bedenine odaklanılıyor. Öyle ki, Japonya Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Tokyo Olimpiyatları’nda kadın bedenini nesneleştiren 2 bin 500 kare mevcuttu.

Kadınları gündelik hayatta cinsiyetçiliğe karşı destekleme hedefindeki Unilever markalarından LUX, sporun kadınları güçlendirici rolünü cinsiyetçi bir tavırla baskılayan bu eğilimi değiştirmek için Wunderman Thompson Singapur ile birlikte Change the Angle (Açıyı Değiştir) inisiyatifini başlattı. Voleybol Güney Afrika ve spor yayıncısı SABC işbirliğiyle, ülkede 15-16 Nisan tarihlerinde düzenlenen plaj voleybolu turnuvasında voleybolcuların bedenlerine, spor yayıncılarının sık odaklandığı göğüs ya da kalça gibi bölgelere karekodlar yerleştirildi. Yaklaşık 20 milyon izleyiciye ulaşan turnuvada karekodlar, izleyenleri açıyı değiştirme çağrısında bulunan filme yönlendirdi.

LUX Küresel Marka Başkan Yardımcısı Severine Vauleon, “Spor yapan kadınların, erkeklere kıyasla vücutlarının belirli bölgelerine odaklanan kamera açılarıyla nesneleştirilme olasılığı 10 kat fazla. Bunun olağanüstü işler başaran üst düzey kadın sporcular için bir sorun olduğunu fark ettiğimizde harekete geçmemiz gerektiğini biliyorduk. Bu, kadın sporcuların profesyonel performanslarını ve başarılarını değersizleştirmekle kalmadığı gibi pek çok kadının her gün maruz kaldığı nesneleştirme sorununu da sürdürüyor. LUX olarak, güzelliğin bir güç kaynağı olması gerektiğine, odağın kadınların güç, beceri ve başarılarının güzelliğini kutlamak olması gerektiğine inanıyoruz” diyor.

İlk adımı kadın bedeninin nesneleştirilmesinin en belirgin gözlemlendiği sporlardan plaj voleyboluyla atan marka, tartışmayı sporun ötesine de taşıma niyetinde. Örneğin, Güney Afrika’da sokak tacizleriyle mücadele kapsamında sivil toplum kuruluşu Sonke Gender Justice ile işbirliği yürütülüyor. İşbirliği kapsamında dini ve toplumsal liderlere, medya çalışanlarına, öğretmen ve öğrencilere gündelik hayatta cinsiyetçiliği pekiştiren toplumsal normları değiştirmek amacıyla eğitimler veriliyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.