MediaCat

Pandemiye CEO bakışı

CMO Society Üyeleri, Pelin Özkan moderatörlüğündeki Zoom toplantılarında coronavirus pandemisinin yarattığı fırsat ve tehditleri değerlendirmeye devam ediyor.

Pandemiye CEO bakışı

Türkiye’nin önde gelen marka yöneticilerinin bir araya geldiği CMO Society topluluğu, döneme dair öğrenimlerini Zoom üzerinden bir araya gelerek masaya yatırıyor. Düzenli olarak gerçekleşen toplantıların dördüncüsü, dün akşam saatlerinde Şölen CEO’su Elif Çoban, Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Bayer İngiltere & İrlanda Bölgesi Genel Müdürü Oya Canbaş, Ajinomoto CEO’su Sinan Altun ve P&G Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Dikkat çeken satırbaşlarıysa şöyle:

İçgörüler altın değerinde

Deneyimlediğimiz olağanüstü dönemde, tüketici davranışları birçok sektörde kısa vadede büyük değişimler gösteriyor. Salgının ülkelerdeki seyrine bağlı olarak, verileri dikkatle izlemek ve stratejileri bu doğrultuda şekillendirmek gereklilik hâlini alıyor. Elde edilen içgörülere yönelik marka iletişimi oluşturmaksa krizi minimum hasarla atlatmanın anahtarlarından biri olarak görülüyor.

Uzun vadeli yapısal çözümler

Markalardan kriz anlarında en iyiyi değil, ihtiyaç duyulanı yapmaları bekleniyor. Kısa vadeli, taktiksel iletişimler yalnızca günü kurtarıyor. Dönem, pazarlamacılar açısından kendilerini kanıtlayabilecekleri, gelecekte isimlerinden söz ettirebilecekleri bir ortam yarattı. Özetle, krizi fırsat bilip, daha uzun vadede nelerin doğru yapılabileceği üzerine kafa yormak gelecekte hem pazarlamacılar hem de markalar açısından fırsatlar yaratmaya gebe.

Öncelik tedarik zincirinin devamlılığı

Tüm sektörlerde dönem itibarıyla en büyük öncelik, ürünlerin eksiksiz ve hızlı bir biçimde tüketiciyle buluşmasını sağlamak. Bu bağlamda tüm önceliklerin rafa kalktığı, tedarik zincirlerinin en etkili ve çözüm üretir şekilde kullanılmaya çalışıldığı bir dönemdeyiz. Zorlukların üstesinden gelerek bunu sağlayabilmek şirketler için motive edici olsa da, yeterli tedariğin yapılamadığı ürünlerde merdivenaltı üretimlerin ortaya çıkması halk sağlığı açısından tehdit oluşturabiliyor.

Sosyal medyanın marka bilinirliğine etkisi

Kimi zaman yıllarca iletişim yapılarak elde edilemeyen satış oranları, Luppo örneğinde olduğu gibi, aniden trend topic olan bir sosyal medya paylaşımıyla ürününüzün geniş kitlelerce keşfedilmesine yol açabiliyor. Luppo’nun kaderini değiştiren paylaşımın yarattığı etki, marka bilinirliğini artırmada sosyal medyanın gücünün bir hatırlatıcısı oldu ve sosyal medyanın markaların fırsata dönüştürebileceği bir alan olduğunu gösterdi.

Dijital dönüşümle hız kazanan iş yapış biçimleri

Avrupa’yla kıyaslandığında, davranış değişikliklerinin en hızlı gerçekleştiği ülkeler İtalya ve Türkiye oldu. İlk vakanın görüldüğü günden bugüne, çalışma şekillerimiz de değişti. Evden çalışma beş hafta öncesine kadar yüzde 15 seviyelerindeyken, yüzde 46’ya ulaştı. Şirketler, ellerinin altında duran, mesafeli yaklaştıkları dijital araçların potansiyelini farketti. Ekipleri, distribütörleri, müşterileri ve diğer paydaşlarıyla daha kolay iletişim kurmanın mümkün olduğunu keşfeden şirketlerin, iş yapış şekilleri de hızlandı.

Türkiye’nin üretim potansiyeli

Kriz zamanlarında tüketicinin temel gıda ve hijyen ürünlerini, sürekli kullandığı ilaçları stoklama eğilimi gösterdiği görüldü. Niş ürünler değil, temel ihtiyaçlar talep gördü. Türkiye’de tedarik zincirlerinin devamlılığı diğer ülkelere kıyasla sorunsuz bir biçimde sağlandı. Yerli üretimin değeri anlaşıldı ve üretim potansiyeli kanıtlandı.

Gücüne güç katan şirketler

Finansal olarak güçlü olmanın önemi ortaya çıktı. Şirketler, beklenmedik krizlere karşı tebdir alıp sağlamlaşmaları gerektiğini farketti. Online altyapı oluşturmanın önemi, bunu erken fark ederek pratiğe dökenlerin kazandığı trafik ve penetrasyonla ispatlandı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.