MediaCat

Kadının işi, kadının gücü

Beko, 100 Kadın Bayi projesi kapsamında Konda işbirliğinde gerçekleştirdiği İstihdam ve Girişimcilikte Kadın araştırmasının çıktılarını dün gerçekleştirdiği basın toplantısında paylaştı.

Kadının işi, kadının gücü

100 Kadın Bayi projesiyle kadın girişimciliğini teşvik etmeyi ve bayi ekosistemindeki kadın temsiliyetini artırmayı hedefleyen Beko, Konda işbirliğinde Türkiye genelinde gerçekleştirdiği İstihdam ve Girişimcilikte Kadın araştırmasının sonuçlarını dün online gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla paylaştı.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil’in araştırma sonuçlarını değerlendirdikleri toplantıda Beko Satış Direktörü Burak Bilgisel, Beko Eskişehir Bayisi Nilgün Küçükçavdar ve Big Chef Kurucu Ortağı Gamze Cizreli kadınların girişimcilikte karşılaştıkları zorluklar ve ihtiyaçlarının yanı sıra başarı hikâyelerini paylaştılar.

Sağlıklı toplum için kadın istihdamı

Kadınların sadece çalışan olarak değil; lider, girişimci, işinin patronu olarak da ekonomiye katılmaları gerektiğine inandıklarını söyleyen Fatih Kemal Ebiçlioğlu “Kalkınma ancak hayatın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin benimsenmesiyle mümkün olabilir. Araştırmanın bizi en memnun eden bulgularından biri, kadınların girişimcilik konusundaki başarılı performansını doğrulaması oldu. Araştırmaya katılan kadınların kurdukları işleri devam ettirme oranı yüzde 73 ile erkeklerden daha yüksek. Beko 100 Kadın Bayi projemizle de kadınların girişimcilikteki başarısını gözlemliyoruz” açıklamasında bulunurken, Zeynep Özbil, Arçelik’te istihdamda yüzde 26 olan kadın oranını 2030 yılına kadar yüzde 35’e, yüzde 19 olan yönetici oranını ise yüzde 30 çıkartmayı hedeflediklerini söyledi:

“Araştırmamıza katılanların çoğu kadınların çalışma hayatına katılımının artmasıyla toplumun daha sağlıklı hâle geleceğine inanıyor. Kadınların çalışma hayatına katılımını kolaylaştırmak için teşvikler oluşturulmasını destekliyor. Girişimci kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmelerde ise kadınların adım atmaya cesaretlendirilmesinin ve rol modellerin önemini görüyoruz. Beko 100 Kadın Bayi projemizde de girişimci kadınların kendine güvenmesi, cesaretlendirilmesi ve kadınların birbirlerine destek vermesinin önemine tanık olduk.”

Kadınlar gelecekten umutlu

Ülkenin kalkınması için nüfusun yarısını oluşturan kadınların erkeklerle adil ve eşit eğitim imkânlarına sahip olması, istihdama ve hayata eşit katılımı gerektiğini söyleyen Bekir Ağırdır, araştırma sonuçlarını yorumladığı toplantıda şu sözleri söyledi:

“Araştırma mevcut durum ne olursa olsun kadınların eşitlik konusunda geleceğe umutla baktıklarını ortaya koyuyor. Değişen dünyanın, dönüşen toplumsal kabullerin kadınlar için daha fazla özgürlük ve eşitlik getireceğine inanç bir hayli fazla. Çünkü genç kuşak kadınların kendi nesillerinden daha bilinçli, daha eşitlikçi olduklarını düşünüyorlar. Kadınlar Beko 100 Kadın Bayi Projesi’ni sadece maddi kaynak olarak görmüyorlar; kadınlara böyle bir imkân sunulmasının manevi olarak da kaldıraç etkisi olduğu konuşmalardan ortaya çıkıyor.”

Araştırmadan öne çıkanlar

32 ilde 2 bin 789 kişiyle gerçekleştirilen ve istihdama kadınların katılımı, değişen toplumsal algı ve girişimcilikle ilgili önemli sonuçlar ortaya koyan araştırmadan satırbaşları şöyle:

  • 2010 yılında üniversite ve üstü eğitimli olan kadınların oranı yüzde 12, erkeklerin yüzde 17 iken; 2020 yılında bu oran sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 27’ye ulaştı.
  • Kadınların çalışmama nedenleri arasında çocuk/hasta bakımıyla uğraşmaları (yüzde 18) ile ev kadını olmaları (yüzde 13) öne çıkıyor.
  • Hayatında büyük ya da küçük bir girişimde bulunan erkeklerin oranı yüzde 36,5. Bir iş kuran kadınların oranıysa sadece yüzde 14,7. Öte yandan, başlattığı girişimi başarıyla sürdürdüğünü söyleyen erkeklerin oranı yüzde 23’te kalırken kadınlarda bu oran yüzde 31.
  • Araştırmaya katılan kadınların yüzde 53’ü iş hayatında liderlik etmeyi sevdiğini söylüyor. İstediği ve inandığı her işi yapabileceğine düşünen kadınlar yüzde 81 ile çalışan kesimde daha fazla. Çalışmayan kadınlarda oran yüzde 70.
  • Kadınlar ve erkekler iş hayatında başarıyı aynı kelimelerle ifade ediyor: çalışkanlık, azim, mücadele, cesaret, yetenek, zekâ, mutluluk.
  • Araştırmaya katılanların yüzde 47’si kadının başarısının anne olmasıyla ölçüldüğünü düşünüyor. Çalışan kadınlara göre başarı ölçütü olarak ilk sırada gelen kavram ise yüzde 37’lik bir oranla saygınlık.
  • Kadınların yüzde 74’ü “kadın işi erkek işi” diye bir ayrım olmadığını savunurken, erkeklerde bu oran yüzde 60’a düşüyor. Kadınının erkekten daha fazla kazanmasının sorun teşkil etmeyeceğine dair yargıya ilgili sonuçlar da sırasıyla yüzde 74’e yüzde 63 oranla benzer.
  • Erkeklerin yüzde 55’i eşinin çocuk büyütürken çalışmasını istemiyor. Kadınlar arasında çocuk büyütürken çalışmak istemeyenlerin oranıysa yüzde 36.
  • Kadınların iş hayatına katılımının artmasıyla toplumun daha sağlıklı hâle geleceğini düşünlerin oranı yüzde 76. Çalışan kadınların da yüzde 90’ı bu görüşte.
  • Çocuklara kazandırılacak meziyetler konusunda kız çocukları için sırasıyla diploma sahibi olmak (yüzde 33), özgüvenli olmak (yüzde 30) ve hakkını arayabilmek (yüzde 29) geliyor. Erkek çocuklar içinse ilk üç sırada dürüstlük (yüzde 43), vatana millete bağlılık (yüzde 29) ve çalışkanlık (yüzde 28) geliyor.
  • Çalışan kadınların yüzde 69’u eğitim almaları konusunda aileleri tarafından desteklendiklerini söylüyor ve yüzde 72’si ailelerinin çalışma hayatında kendilerine destek olduğunu ifade ediyor. Çalışmayan kadınların ise sadece yüzde 45’i ailelerinin kendilerini çalışmaya teşvik ettiğini belirtiyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.