MediaCat

#kadınerkekeşittirnokta Konferansı’ndan geriye kalanlar

YANINDAYIZ Derneği’nin etkinliği 3 Kasım günü Mert Fırat ve Didem Balçın’ın sunumuyla gerçekleşti.

#kadınerkekeşittirnokta Konferansı’ndan geriye kalanlar

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan etken ve önyargılarla mücadele etmeyi ilke edinen YANINDAYIZ Derneği’nin #kadınerkekeşittirnokta Konferansı Mert Fırat ve Didem Balçın’ın sunumuyla 3 Kasım’da online olarak gerçekleşti.

Derneğin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği konferansın açılış konuşmalarını YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ve Champions of Change Coalition (Değişim Şampiyonları Koalisyonu) Strateji Direktörü Troy Roderick yaptı. Balerin ve Oyuncu Lale Mansur ile Orkestra Şefi Cem Mansur ise etkinliğin onur konuklarıydı.

YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger yaptığı konuşmada, “Bir ülkenin zenginlik değil gelişmişlik seviyesini ölçeceksek, toplumsal cinsiyet eşitliği endeksine bakmamız yeterlidir. Ülkemiz Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda on yıllardır hep son sıralarda. 2019 yılında yaptığımız endeks çalışmamızın 234 ilçedeki ortalama sonucu 0,61. Türkiye’deki ilk 10 ilçemizin endeks ortalaması ise 0,74 oranında. Ülkemizin toplumsal cinsiyet eşitliği endeks ortalaması ilk 10 ilçenin seviyesinde olsaydı bugün ekonomik ve sosyal olarak dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına yer alıyor olacaktık. Kadın erkek eşitsizliğini birinci sıraya koymayan, kadınlara eğitim ve sağlık alanlarında, çalışma hayatında, sosyal hayatta ve siyasette eşit katılımı hedeflemeyen hiçbir ülke ekonomik olarak hızla kalkınamayacaktır” ifadelerini kullandı ve YANINDAYIZ Derneği’nin her zaman bu konuları dile getireceğini ve ülkedeki kadınlarının hak ve adalet arayışını destekleyeceğini belirtti.

Champions of Change Coalition Strateji Direktörü Troy Roderick, 2010 yılında Avustralya’da kurulan koalisyonun stratejisini anlatırken üyelerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir ticari, ekonomik, sosyal ve insan hakları sorunu olduğunun farkında olduğunu söyledi. Roderick, 2010 yılından önce kadınların kurumlardaki temsilini izlemek için tutarlı bir yöntem olmadığının farkına varılması üzerine bu sorunun çözümü için erkeklerin konuya dahil edildiğini belirtti. Koalisyonun kurulmasında Carol Schwartz tarafından ortaya atılan bir fikirden yola çıkıldığını söyleyen Roderick, üyelerin; kadınların sesinin olmadığı bir panelde veya konferansta asla konuşmama sözü verdiğini ve yaklaşık yüzde 83’ünün aile içi şiddet iznine ek ödenek de dahil olmak üzere önlemler aldıklarını aktardı.

Balerin ve Oyuncu Lale Mansur ile Orkestra Şefi Cem Mansur, evlilikleri boyunca hiçbir zaman iş bölümü yapmayı düşünmediklerini, bunun yerine her işi beraber, keyifle yaptıklarından bahsettiler. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de çiftin gündemindeydi.  “Bir gün kadınların günü diğer 364 gün erkeklerin günü” tutumunu eleştiren çift, eşitliğin her zaman sağlanması gerektiğini savundu.

Dört ana oturumun gerçekleştiği etkinlikte Nurcan Akad moderatörlüğünde Beril Türkoğlu, Hasan Kürşat Akcan ve Murat Göç Bilgin’in katılımıyla “Erkeklik Hâlleri”, Gila Benmayor moderatörlüğünde Alin Taşçıyan, Burak Göral ve İrem İnceoğlu’nun katılımıyla “Senaryolardaki Eril Dil Kullanımı”, Evrim Kuran moderatörlüğünde Ece Başay, Nurseli Tamer ve Özlem Gürses’in katılımıyla “Sosyal Medya ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, Sedef Kabaş moderatörlüğünde ise Hasan Deniz, Kenan Çayır ve Selçuk Şirin’in katılımıyla “Eğitim ve Öğretilen Erkeklik” konuları tartışıldı.

Etkinlikte cinsiyet eşitliğine dair iş dünyasından örnek uygulamalar da gündeme taşındı. Oturum aralarında Ahu Özyurt’un sunumuyla Barilla, BP, Eczacıbaşı, Odeabank, Shell ve Suteks Tekstil şirket yetkilileri, şirketlerinin kadın dostu politikalarını izleyenlerle paylaştı.

Etkinliğin tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.