MediaCat

Dijital devlerin satın alma tarihçesi

Hangi marka ne için ne kadar ödemişti?

Dijital devlerin satın alma tarihçesi

Dijital dünyanın son günlerde sıklıkla konuşulan ve tartışma yaratan konulardan biri, Facebook’un 19 milyar dolarlık WhatsApp hamlesi. Mark Zuckerberg‘in ‘Belki de çok daha fazla eder’ dediği WhatsApp hakikaten o kadar eder mi sorusu bir süre daha gündemi meşgul edeceğe benziyor.

Tüm firmaların yaşadığı büyüme, yaşlanma, yavaşlama ve ölüm döngüsü elbette dijital çağın firmaları için de geçerli. Elbette bu makûs görünen talihin önüne sisteme taze kan pompalayarak geçmek mümkün ve makul bir strateji. Bir önceki jenerasyonun teknoloji devlerinin yerinde saydıklarını ya da küçüldüklerini gören günümüzün dijital devleri de bu taktikten başkasına yönelmiyorlar. Kendisini genç ve anlamlı tutmaya devam etmek isteyen Amazon, Google, Facebook gibi devlerin geçtiğimiz 15 yıl içinde yaptığı satın alma faaliyetleri bu stratejiye olan bağlılıklarını ortaya koyuyor.

Ticari sigorta şirketi Simply Business tarafından yapılan interaktif infografik Apple, Amazon, Google, Yahoo! ve Facebook’un geçtiğimiz 15 yıl içinde yaptıkları satın alma faaliyetlerini görsel hale getiriyor. Her bir noktanın bir satın alımı işaret ettiği infografikte noktaların büyüklüğü işlemin gerçekleştiği bedele paralel olarak büyüyor. Mobil, arama, reklam, medya, e-ticaret, donanım ve yazılım kategorilerine mensup şirket ve servislerin satın alınmasını ortaya koyan infografikte her kategori ayrı renkle temsil ediliyor.

Dikkat çeken trendler

  • Marissa Mayer Yahoo‘nun CEO’luk koltuğuna oturana kadar firmanın hayli kurak bir dönem geçirdiği, Mayer’in agresif satınalma faaliyetleri ile bu gidişata son verdiği görülüyor.
  • Akıl almaz boyuttaki gelirlerine rağmen Apple satın aldığı hizmetlerin bedellerinin belirli bir ortalamada tutmayı başarmış. Eli sıkı elmanın pazar payından ziyade yeni teknolojilere yatırım yaptığı ortada.
  • Facebook halka arzının ardından yaşanan beyin göçüyle mücadele edebilmek adına yetenek temelli satın alma faaliyetlerine hız kazandırıyor.
  • Sosyal, mobil ve donanıma ilişkin satın alma faaliyetlerinin son dönemde arama, medya ve reklam harcamalarına oranla çok daha revaçta olduğu görülüyor.

En büyük çaplı işlemler

  • Apple-Anobit (İsrail merkezli bellek geliştirici) 390 milyon dolar / AuthenTec (Dokunmatik kontrol çözümleri konusunda uzmanlaşan Avustralya merkezli yazılım firması) 356 milyon dolar.
  • Amazon-Zappos (Las Vegas menşeli ayakkabı ve giyim temelli e-ticaret sitesi) 900 milyon dolar / Kiva Systems (Hangar otomasyonunu kolaylaştırıcı çözümler sunan firma) 775 milyon dolar
  • Google-Motorola 12,5 milyar dolar / Nest (Güncel dijital teknolojileri kullanarak çalışan alarm sistemleri geliştiren firma Google’ın akıllı ev sahasında iştahının kabarık olduğunu ortaya koymuştu) 3,2 milyar dolar / DoubleClick (Web’de reklam servis etme hizmeti veren New York orijinli firma) 3,1 milyar dolar / YouTube 1,65 milyar dolar
  • Yahoo-Broadcast.com (İnternette faaliyet gösteren radyo platformu) 5 milyar dolar / Overture (Yahoo’nun bugün sponsorlu arama ve pay per click hizmetleri sunmasını sağlayan firma) 1,83 milyar dolar / Tumblr 1,1 milyar dolar
  • Facebook-WhatsApp 19 milyar dolar / Instagram 715 milyon dolar.

Kaynak: Techcrunch

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.